Meerval vissen met kunstaas in Nederland – Een unieke aanpak van de kant!

30/06/2024
Meerval vissen met kunstaas in Nederland – Een unieke aanpak van de kant!

De meerval is de sterkste en grootste roofvis die ons mooie visland rijk is. Veel mensen vissen op meerval vanaf de boot met wormen, vaak ook met een LiveScope of iets dergelijks. Nog meer basic is vissen op meerval vanaf de kant met natuurlijk aas. Maar hoe vet is het om gericht op meerval te vissen vanaf de kant met kunstaas? In dit artikel lees je hoe Simcha Mijnsbergen deze unieke visserij aanpakt.

Door Simcha Mijnsbergen – Het meerval vissen vanaf de kant is sowieso al uniek op zichzelf in Nederland, maar met kunstaas helemaal. Ik begon met meerval vissen via goede vriend Goran Krnjic, hij heeft mij veel geleerd over het gedrag van deze vis. Zelf had hij al tientallen twee meter plus vissen gevangen rond Rotterdam, maar de laatste jaren waren de vangsten minder rondom de Maasstad. We besloten samen stekken te gaan zoeken en de eerste avond hadden we al zes meervallen gevangen.

Ik heb van Goran veel geleerd over deze vis.

Na zes keer geweest te zijn, ving ik een geweldige vis van 237 cm van de kant met kunstaas. Toen had ik het virus helemaal te pakken. Ik ging op zoek naar stekken en leerde steeds meer hoe deze vissen zich gedragen en door de jaren heen heb ik veel succes gehad! 

 

Wat voor kunstaas?

Het meest effectieve stuk kunstaas voor de meerval hoef ik niet over te twijfelen, dat is voor mij de Bighead van Nemo Fishing Gear. Dit stuk kunstaas geeft een hele felle vibratie af waar de meervallen gek op zijn, het is gemaakt om in plekken met de hardste stroming toch goed te kunnen vissen. Voor de rest kun je ook met softbaits tussen de 10 à 30 cm aardig overweg met deze visserij. Dit geldt ook voor grote pluggen en spinners.

De Bighead van Nemo Fishing Gear is groot favoriet.

Als het uiteindelijk maar veel vibratie afgeeft, dan zit je goed.  99% van de meerval die ik vanaf de kant heb gevangen was allemaal met de Bighead. 

 

De beste stekken

Mijn stekkeuze voor de meerval blijft toch stromend water. Voor mijn gevoel blijft de vis dan toch dichter bij de bodem als het water hard stroomt. Denk hierbij aan een kuil voor een kribvak of rond bruggen en pilaren. De tijd van het jaar is ook erg van belang van waar je vist.

Ik kies graag voor stromend water, omdat ze daar vaak dichter bij de bodem zitten en dus makkelijker te bereiken zijn.

In de zomer vis ik vaak in de volle stroming, de vis kan dan soms ook wat hoger in de waterkolom liggen, waardoor je met oppervlakte kunstaas ook leuk overweg kunt. In de winter ligt de vis vaak strak onder de kant en tegen muren, damwanden of pilaren aan.  

 

De juiste techniek

De strategie die ik gebruik hangt ook van de watertemperatuur en stroming af. In de zomer vis ik vaak agressief zoals met de Bighead. Vaak jig ik hem dan twee keer agressief van de bodem af en dan laat ik hem weer rustig zinken. In de winter jig ik meestal maar met één slag van mijn hengel, waardoor het kunstaas een stuk rustiger beweegt.  

In de zomer mag het zeker wat sneller dan in de winter en vooral wat agressiever.

 

De set-up

De set-up die ik gebruik voor met kunstaas vanaf de kant op meerval zijn hengels vanaf 265 cm tot 300 cm en met een werpgewicht tussen de 100 gram en 250 gram. Voor de molens gebruik ik molens vanaf 4500 tot 8500, dat verschilt per merk, maar grote, robuuste molens waar veel lijn op past.

Zo’n grote vis kan hard trekken, kies dus echt een stuk zwaardere hengels en molens dan dat je gewend bent.

Verder gebruik ik 40/00 tot 60/00 gevlochten lijn en als onderlijn 1.,5 meter kevlar van 80 kg tot 130 kg trekkracht. Het gewicht van de Bigheads ligt tussen de 40 gram en 150 gram. Zoek vooral veel hotspots op waarvan je denkt of weet dat er meerval zit. Bevis je stekken op verschillende tijden, bijvoorbeeld ’s nachts en overdag. Blijf ook vooral stekken zoeken en doorzetten totdat je de meerval gevonden hebt!

 

Een unieke manier van vissen die vooral wat doorzettingsvermogen vereist. Heb je vragen voor Simcha? Dan kun je hem op Facebook benaderen: Simcha Mijnsbergen of op Instagram, klik HIER.