Loeisterke snoeken en zwarte kastelen met Yvo Bindels

21/04/2020
Loeisterke snoeken en zwarte kastelen met Yvo Bindels

We krijgen het voor onze kiezen Roofmeisters. Eerst de stormen in het vroege voorjaar, toen het Corona virus, waardoor onze Belgische vrienden zelfs een visverbod opgelegd kregen en dan nu de gesloten tijd. Toch hebben we alle reden om terug te blikken op een waanzinnig roofvisseizoen. Zo ook Yvo Bindels.

Door Yvo Bindels

Mijn roofvisseizoen begon traditiegetrouw half mei in het mooie rustige Zweden. De snoek was er al lang en breed afgepaaid en had de ondieptes veelal alweer verlaten. Althans de grotere exemplaren. Die vingen we vooral tussen de 5 en 10 meter diepte, enkele uitzonderingen daargelaten.

Het seizoen startte meteen fantastisch in Zweden.

Backtrollen blijft dan een van de meest effectieve methodes. En ook leuk om te doen! Harde rammen op je strakke lijn komen ongenadig hard door. We vissen dan ook met vrij strakke hengels die ondanks die harde inslag van de aanbeet en de grip die de snoek op het rubber heeft toch de haak goed kunnen zetten.

Prachtbak op 8 meter diepte op de Iris Shockwave.

Ongeveer de helft van de tijd visten we er gericht op snoekbaars, wat een mooie variatie biedt! De ondiepe plateaus met harde bodem grenzend aan diep water leverden de mooiste exemplaren op.  Ook heerlijk om weer eens even zonder andere boten lange driften te kunnen maken.

Ook de zwarte Zweedse kastelen werden belaagd.

 

Terug in NL

Eenmaal terug in Nederland liep de watertemperatuur enorm op. De combinatie met de ongekende drukte op het water zorgde ervoor dat ik slechts enkele korte sessies viste vroeg, of juist laat op de dag. Ook heb ik een paar keer in de schemering muisstil voor anker gelegen op gepaste afstand van beverburcht waar de jonkies net de wilde wereld verkenden. Prachtig! Even niet vissen, maar genieten van wat de natuur te bieden heeft.

Een tandje terug tijdens de tropische zomer.

De zomervakantie brachten mijn vrouw, ik en onze hond in de Italiaanse Dolomieten door. Kamperen en hiking. Bij thuiskomst liet ik geen poging onbenut het water op te gaan. September werd een regelrechte topmaand met uit de kluiten gewassen baarzen, beulen van roofbleien en flinke snoeken. Vrijwel alles werd ondiep gevangen nabij of zelfs direct uit de planten.

De Ambush Spinnerbait was bijzonder effectief!

De kersverse Ripple Profighter en de Iris Ambush Spinnerbait waren de toppers voor snoek, vooral als ze snel gevist werden. Traag vissen leverde nauwelijks iets op. Opvallend was er aan de Ripple Profighter opvallend veel roofbleien tussendoor liepen, en dan ook echte bakken!

De vangkracht van de Ripple Profighter werd keer op keer bewezen.

 

Baarzen bonanza

De herfst visten we regelmatig op baars wat soms bizarre aantallen opleverde. De vele bijvangsten zorgden voor leuke variatie en ook spannende gevechten, zoals met enkele metersnoeken die niet van het kleine kunstaas konden afblijven. De onderlijn was dan ook steevast een soepele 7×7.

Baars blijft een geweldige sportvis!

Ook visten we veel met het vele nieuwe kunstaas van Spro dat in deze periode op de markt verscheen, wat natuurlijk altijd extra leuk is. De vis zat in de herfst beduidend dieper, vooral door het zeer heldere rivierwater en waarschijnlijk de rottende planten op de ondiepe stukken.

Altijd een snoekproof onderlijn eraan in de herfst.

Ook werd er zelfs in de late herfst tot ver in november nog regelmatig op roofblei gevist. Graag vis ik dan met soepele Wobshads van 12 cm op een enkele sterk jighaak van 14 tot 21 gram, zodat ze vrij snel te vissen zijn en meerdere waterlagen afgezocht kunnen worden. In de herfst jagen ze beslist niet alleen in de oppervlakte. Een dreg is totaal overbodig en zelfs hinderlijk, dus blijft deze achterwege,

Beresterke snoek die van geen opgeven wist.

Een mooie roofblei van 23 november, werpend met mijn favoriete shad.

 

Hoog water is top!

En toen was er hoog water! En daar kwam geen einde aan de afgelopen winter. Voor mij de mooiste visperiode van het jaar. Met shads van 15 tot 18 cm vis ik dan gericht op de grote riviersnoekbaarzen. In dit artikel kun je lezen hoe ik dat aanpak, klik HIER.

Zoals elke winter liepen er wat meervallen tussendoor.

Het water was meerdere periodes soms zelfs zo hoog dat de trailerhellingen onder water stonden.  Zodoende was het soms passen en meten om toch te kunnen traileren, maar de resultaten mochten er wel wezen op zulke dagen!

Het hoeft beslist niet altijd pelagisch. Hier Han in zijn element bij hoogwater.

Mooie baars op de Insta Craw aan de Carolina rig.

Zo ging het eigenlijk de hele winter door tot het begin maart plots droog werd en de waterstanden flink zakten. Vanaf dat moment zochten we vooral de ondieptes op, daar trekt in deze periode toch altijd nog de nodige vis naar toe, ook al was het water met slechts 10 graden toch kouder dan normaal in deze periode. Prachtige glasogen en een stel moddervette baarzen zorgden voor super momenten om nu in de gesloten tijd nog steeds van te kunnen genieten.

Tot slot een bedankje aan mijn vismaten voor de geweldige visdagen en foto’s.

 

Terwijl ik tot voor kort nog de enorme hengeldruk op mijn thuiswater hekelde, kijk ik er nu juist naar uit dat we weer gezamenlijk met onze zuider- en oosterburen onze mooie hobby kunnen uitoefenen.  Hou vol!