Niet pelagisch maar diagonaal op grote snoekbaars

13/11/2019
Niet pelagisch maar diagonaal op grote snoekbaars

Effectiever dan het moderne pelagisch vissen op grote snoekbaarzen kan bijna niet. Toch lijken andere technieken soms onterecht in de schaduw te staan. Roofvissers die echter liever verticalen/diagonalen zonder live schermbeelden kunnen, met wat aanpassingen, prima gericht achter de grotere exemplaren aan. Expert Yvo Bindels laat zien hoe!

Door Yvo Bindels

Grote snoekbaarzen hebben een overduidelijke voorkeur voor redelijk passief aangeboden kunstaas. Wilde snelle sprongen van de shad worden door hun kleinere soortgenoten nog wel gewaardeerd, maar voor grote snoekbaars is het niet effectief gebleken. Een shad die op eenzelfde hoogte mooi zwemmend wordt aangeboden is dat des te meer!

Gevangen met de dieptemeter uit. De dieptemeter zendt sonar geluiden uit en dat kan door de wol geverfde snoekbaarzen wellicht argwanend maken…

Vis hem niet te zwaar over de bodem, maar liever een 20 tot 30 centimeter hoger. Hoe vaak hoor je niet dat de grootste snoekbaarzen werden gevangen aan de steunhengel? De shad aan een steunhengel wordt ook op eenzelfde hoogte aangeboden en meestal een stukje boven de bodem. Geen toeval dus!

Grote snoekbaarzen hebben andere voorkeuren dan hun kleinere soortgenoten.

Ik zorg ervoor dat mijn shad blijft zwemmen op een snelheid van ongeveer 1,5 tot 2,3 kilometer per uur. Vrijwel elk kunstaasmerk heeft goede shads met schoepstaarten. Een 15 tot 20 cm vind ik ideaal, zolang ze maar soepel zijn en daardoor ook bij eerdergenoemde snelheid nog een mooie staartactie hebben.

Nog een voordeel van soepele shads is dat snoekbaarzen ze makkelijker binnen zuigen. Mijn torenhoge favoriet voor deze visserij zal de meesten wellicht niet ontgaan zijn, dat is de Wobshad 2.0 in 15 en 18 cm.

Soepele shads zijn favoriet.

De kleur van de shad kies ik niet op basis van de waterkleur, weertype of aanwezige aasvis. Ik geloof daar totaal niet in. Als je denkt dat je het door hebt is het de volgende keer weer exact tegenovergesteld. Mijn vismaat en ik beginnen altijd met verschillende kleuren en proberen te ondervinden welke kleur favoriet is op dat moment. Dat kan wel het verschil maken.

Wobshads in 15 en 18cm, bewezen killers!

 

Zét die haak

Klinkt eenvoudig toch? Gewoon rammen op die aanbeet. Ja, dat klopt! Maar het materiaal moet dat wel aankunnen. Ik vis er graag op met mijn superstrakke HS Titanhengels in combinatie met een 8 kilo lijn. Het wordt nogal eens onderschat hoe hard een grote snoekbaars z’n bek kan klemmen. Op mijn haken en dreggen ben ik dan ook superkritisch. Alleen met een harde hengel en de aller-scherpste haken kun je daadwerkelijk de haak zetten.

Geloof maar dat deze bak kan klemmen! Toch zit de haak in de harde bovenkaak vast.

Met de Spro HD jighead maat 6/0 zit je altijd goed; die is stevig en bloedscherp. Op een 15 cm shad gebruik ik graag een stinger met een Gamakatsu Treble 13 size 4 of een twinex size 2. Op een 18 cm shad een treble 13 size 2. Ik ververs ze ook regelmatig, want afgestompte haken, na bijvoorbeeld een hanger tussen de stenen, zijn waardeloos en leveren onnodige missers op. Als consultant van SPRO/Gamakatsu komt dit me natuurlijk goed uit 😉 maar het is wellicht de belangrijkste tip uit dit stukje.

 

Troebel en ondiep

De grootste snoekbaarzen worden vrijwel altijd gevangen als de omstandigheden ervoor ideaal zijn. Een troebel stromende rivier is veel beter dan stilstaand kraakheldere water. In dat laatste geval zal het beslist niet meevallen de grotere exemplaren te vangen. Maar als het water troebel is zijn ze minder argwanend en kun je ze verrassend ondiep vangen.

Goudklomp van ondiep water.

Een diepte van 2 meter bij echt troebel water en naarmate het water helderder wordt, net iets dieper. Ook kleinere snoekbaarzen zullen zich regelmatig aan je shads vergrijpen, verwacht echter geen aantallen, want deze visserij is toch aardig selectief. Maar die plotselinge kneiterharde aanbeet van zo’n joekel maakt dat meer dan goed! Al helemaal als je zo’n prachtig goudgekleurd kasteel de oppervlakte ziet doorbreken natuurlijk. Veel succes!