Cruciale tips voor het vissen op meerval!

26/05/2024
Cruciale tips voor het vissen op meerval!

De meerval is de allergrootste rover van onze wateren en tegelijkertijd komt er heel veel bij kijken om ze te vangen. Wat zijn de beste stekken, welk materiaal wordt aangeraden, hoe ga je aan de slag op de rivieren. Dit een veel meer met de meervalspecialisten Björn en Freek Janssen, alias de Catfish Twins.

 

*** BELANGRIJK: Wil jij je eerste stappen maken met meervalvissen, check dan eerst dit, klik HIER ***

 

Roofmeister> Hoe is bij jullie het meervalvissen begonnen?

Met het meerval vissen vanaf de kant heb ik weinig ervaring. Wij zijn ruim 15 jaar geleden begonnen met de boot. We merkten al vrij snel dat het vissen op meerval vanuit de boot toch niet echt ons ding was. We konden niet precies en nauwkeurig ons aas presenteren. Dat is eigenlijk de reden waarom wij nu vanuit een bellyboat vissen op meerval.
De voordelen van het vissen met bellyboat en met de boot is dat je de vis echt kunt gaan zoeken. Met kantvissen is het toch maar wachten totdat er een meerval voorbij komt en net jouw aas weet te vinden. En juist dat wachten… Dat is iets waar we niet zo van houden.

Met de bellyboat kunnen we heel doelgericht ons aas presenteren!

De makkelijkste manier blijft toch een stuk lood van rond de 150-200 gram met een kort onderlijntje van rond de 15-20 cm. Op de dreg prikken we vervolgens een dik pakket dauwwormen van rond de vijftien stuks. Er kunnen dagen zijn dat ze niet een volle bos dauwers willen. Dan passen we niet alleen de hoeveelheid aan, maar ook de montage. Dan vissen we met een enkele haak en maximaal vijf dauwers.

Een dikke tros dauwwormen is perfect in de meeste gevallen.

Er zullen genoeg vissers zijn die zweren bij het thuislaten van kwakhout (voor uitleg over deze tool klik HIER), maar in het voorjaar en hoog zomer nemen wij het altijd mee. Er zijn altijd van die dagen dat je ze niet vindt, en dan kun je ze met een paar keer clonken wonder boven wonder actief krijgen.

 

Roofmeister> Hoe ziet jullie uitrusting er uit?

Vanuit de bellyboat gebruiken we het liefste een zo kort mogelijke hengel. Met ‘kort’ bedoelen we hengels van rond de 160 – 170 cm lang. We vissen zelf al jaren met hengels van Zeck. De voorkeur gaat uit naar de Belly Stick van 165 cm, met een gewicht tot 200 gram. Hierop een VR 5 reel van Zeck en een 32/00 vislijn van WFT  met een trekkracht van rond de 51 kg.

De Zeck Belly Stick in combinatie met de VR 5 reel is perfect voor dit werk.

We vissen al jaren met deze lijn en -even afkloppen-  nog nooit hebben we er een vis op verspeeld. Of je nu vist met reel of molen, dat is erg persoonlijk. Onze voorkeur gaat naar uit met het vissen met reel. Verder gebruiken we 70/00 onderlijnenmateriaal (74 kg), de zogenaamde Uni Cat 12 Braid Camo Leader. Deze diameter onderlijn gebruiken we ook als we met pilkers, ratelpluggen of met een shad (pelagisch) gaan vissen.

Als onderlijn gebruiken we 70/00 (74 kg) Uni Cat 12 Braid Camo Leader.

We vissen nu het derde seizoen met de Garmin GPS32XSV, LiveScope LVS34. Hiervoor hebben we altijd met de Lowrance Elite 4 (2D) gevist. Is 3D een absolute noodzaak? Ja en nee. Nee: Ikzelf (Freek) heb het ooit één seizoen bijgehouden wat ik toen ving met m’n 2D, en de teller stond op het einde van het seizoen op ruim 130 stuks. Ja: Tja, als je op je scherm, behalve de signalen, ook het gedrag van de signalen ziet, dan ben je onwijs in het voordeel. Een LiveScope kan het je zogezegd een heel stuk makkelijker maken.

Met alleen een 2D kun je alsnog meerval vangen.

Slotsom, de aantallen zijn door de LiveScope niet verhoogd, echter is het vangen van grote vissen wel makkelijker geworden. Je hebt ze nu makkelijker voor het uitzoeken, iets wat met de 2D minder goed ging. Onze ervaring in al die jaren is wel, dat wanneer je met een 2D vist, je veel meer voldoening voelt als je er eentje vangt.

Door een LiveScope vangen we niet per se meer, maar het is wel makkelijker de grote vissen aan te vissen.

 

Roofmeister> Kun je ons iets vertellen over typisch gedrag en gewoonten van meervallen?

We merken dat de vreetperiode voor de meerval in de ochtend en avond is. Je kunt ze natuurlijk ook midden op de dag vangen. Als we dan midden op de dag vissen, dan maken we het liefste lange driften op de rivieren. Dit zijn meestal driften van tussen de 8 en 10 km. Als we op de rivier vissen, gebruiken we meestal één hengel met dobber (de bijhengel). Die leggen we een meter of twintig voor ons. Op de bijhengel vissen we met een lange onderlijn van ongeveer 80 cm met een enkele haak, waar we niet meer dan 5 tot 7 dauwwormen op rijgen.

De ochtend en de avond zijn vaak het best.

De dobber is een gram of 50 en we kiezen het liefst een schuifdobber, waarbij we een stoppertje gebruiken om de gewenste diepte te bereiken. Het gedrag van de meerval is te vergelijken met dat van de snoekbaars op de rivier. Ze liggen namelijk in diepe geulen, of net achter een kribvak in de luwte. Het vissen op meerval verschilt eigenlijk niet echt veel met het vissen op snoekbaars. Je materiaal is alleen een stuk robuuster en hufterproef te noemen.

 

Roofmeister> Hoe kun je een goede stek vinden voor meerval?

De beste stekken kom je tegen als je een lange drift gaat maken met twee man. Thuis kun je al een beetje huiswerk doen door op de Navionics waterkaarten te kijken, maar ook dat is geen must. Op de rivier is het sowieso slim om buitenbochten uit te kiezen en/of achter kribben dieper water op te zoeken. Op deze plekken zit je altijd goed.

We kiezen graag rivieren en maken lange drifts in de bellyboat.

Dit wil niet zeggen dat je met een eerste drift boven dieper water meteen al vissen ziet of ze ziet stijgen. Probeer die plekken vaker uit te vissen, herhaal je drift op dat stuk rivier meerdere malen. Als we zelf een tijdje niets zien op de diepere gaten, dan gaan we er met een pilker of zware ratelplug overheen. Het kan namelijk goed zijn dat er wel vis ligt, maar je ziet ze dan niet op je dieptemeter. Meervallen die strak tegen de bodem liggen, kan een fishfinder niet of nauwelijks waarnemen, of beter gezegd, weergeven. Het heeft ons vaker de grotere exemplaren opgeleverd (ook midden op de dag).

Een pilker of (zware) ratelplug in dit geval kan ze heel goed uit de tent lokken.

Bakbeesten, waar je u tegen zegt. Vergis je niet, dit zijn oersterke vissen. 

 

 Volg HIER Freek en HIER Björn voor hele gave meerval content! Ga je beginnen met meerval, nogmaals, klik HIER