Op deze manier vind je de beste meerval stekken!

04/05/2023
Op deze manier vind je de beste meerval stekken!

De gesloten tijd is in volle gang en dit is voor menig roofvisser het startsein om de visserij op meerval op te pakken. Meervallen doen het goed in Nederland, ze worden steeds vaker en groter gevangen. Wij besloten om specialist Albert Dekker te vragen over zijn visserij op meerval.

 

Roofmeister> Hoe vis je het liefst op meerval?

Dat maakt mij niet zoveel uit, ik vind alle manieren leuk. Wat ik belangrijk vind is het jaargetijde. Ik pas mijn manier van vissen daarop aan. In de winter bijvoorbeeld is de meerval best wel langzaam, dus dan zijn shads ideaal om ze te belagen. Maar in de lente en in de herfst wanneer de rivieren hoog zijn, dan ga ik vaak met onderwater dobbers vissen omdat het dan lekker hard stroomt.

Als het hard stroomt, vis ik graag met de onderwater dobber.

Je onderwater dobber maakt dan lekker veel herrie. In de zomer vis ik graag in het buitenland met het boei-systeem omdat de meerval dan lekker hoog aan de oppervlakte zwemt. Ook is dit een mooie tijd om met kunstaas te smijten.

 

Roofmeister> Welke periode van het jaar vis je het liefst op meerval en waarom?

Dat kan ik kort beantwoorden, heel het jaar. Waarom? Omdat de meerval de grootste en sterkste vis is die we hebben in Nederland en het heel verslavend is. Je kunt ze ook gewoon het hele jaar door vangen, ze moeten immers toch eten. Maar stiekem trekt de winter me wel het meeste. Dan vis ik altijd pelagic en dat is een heel leuk spelletje.

Statisch vissen blijft ook super leuk.

Je kunt ook vaak aantallen maken in de winter omdat ze allemaal dicht bij elkaar zitten op een stek. Dan zijn er avonden dat er wel vijftien of meer vissen uit komen samen met mijn maatje Robert Kneefel.

 

Roofmeister> Hoe ziet voor jou de ideale meerval stek er uit?

Dat kan wel verschillen welk jaargetijde het is, maar over het algemeen vind je altijd meerval bij diepe kuilen en op plekken waar veel witvis samen komt. De rivier en zandputten zijn vaak wel de plekken waar je de meeste meerval tegenkomt. Waarom ze daar zwemmen is heel simpel, meervallen hebben een hekel aan daglicht.

Meervallen hebben een hekel aan daglicht, dus belaag ik ze graag in het donker.

Dus overdags ga je ze vaak ook alleen maar vinden rondom en in de diepe kuil, zodra het donker wordt, komen ze uit de kuil en gaan ze jagen op het ondiepere op brasems en voorns en andere vissen.

 

Roofmeister> Welk type aas gebruik je het liefst? 

De pelagic cat lure is een van mijn favorietjes.

Bij de pelagic visserij gebruik ik de pelagic-catlure en de monster slug, het gewicht varieert van 80 tot 200 gram. Als ik onderwater dobbers gebruik en het stroomt hard dan doe ik wormen aan de haak, dat blijft mooi hangen in de stroming. Met het boei-systeem in het buitenland gebruik ik brasems of grote voorns. Natuurlijk aas dat veel en overal voorkomt in onze wateren in Europa.

Roofmeister> In hoeverre denk jij dat meervallen schrikken van metaal?

De A-static haken van Mad Cat zorgen ervoor dat meervallen niet schrikken.

Meervallen schrikken alleen van metaal als je een dieptemeter gebruikt. De puls van de sonar maakt je haak statisch en dat kunnen ze waarnemen en dat kan dus afschrikken. Wat doe je daar aan? A-static haken van Madcat aanschaffen. Deze hebben een coating dat ervoor zorgt dat de haak niet meer statisch wordt. Als je zonder dieptemeter vist, is het niet zo heel belangrijk, maar ik raad het toch altijd aan. Better safe than sorry.

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor beginners?

Begin eerst met Navionics te kijken waar de diepe kuilen zijn op het stuk dat je wilt bevissen. Als het niet te ver is van je huis, ga dan eens een rondje varen met dieptemeter met een bootje als je die tot beschikking hebt. Zo krijg je een nog beter beeld van onder water en je kunt gelijk zien of er meerval aanwezig is op de stek. Vis met onderwater dobbers en wormen als aas, het is tenslotte gesloten tijd.

Het zijn grote vissen, ga dan ook met twee man op pad.

Een stuk lood van 350 gram of een steen met breeklijn voldoet prima. Een hengel in de kuil droppen en een hengel naast de kuil. Uren maken en dan kan het eigenlijk niet mis gaan. Nog een tip voor de beginnende meervalvisser. Ga altijd samen op stap, het zijn grote vissen die over de 2 meter worden en met respect behandeld moeten worden. Samen sta je sterk. Wees zuinig op onze vissen en de natuur.

 

Thanks voor de tips Albert en je antwoorden op onze vragen! Volg Albert ook op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn avonturen!