Net even anders kantvissen op snoekbaars – Koen Sipma

31/10/2019
Net even anders kantvissen op snoekbaars – Koen Sipma

Het kantvissen op snoekbaars is de laatste jaren aardig in opmars, daarmee ook het vissen in het donker. Snoekbaars lijkt dan een stuk actiever en daar plukken vissers als Koen Sipma van Fox Rage hun vruchten van. Koen vertelt ons over zijn aanpak en met name zijn lichte manier van jiggen.

Door Koen Sipma

Veel mensen kennen het jiggen als volgt: inwerpen, laten afzinken tot je shad de bodem raakt, twee slingers geven, laten afzinken, drie à vier seconden wachten en dit riedeltje keer op keer. Dit met uiteraard wat afwisseling her en der. Echter kun je naar mijn idee veel meer actie geven aan je kunstaas dan alleen het ‘standaard’ binnen vissen. Ik doe het dan ook net even anders.

 

Het materiaal

Het begint eigenlijk al bij het materiaal. Ik vis het liefst zo ligt mogelijk. Denk hierbij aan loodkoppen van 5 of zelfs 3,5 gram. Dit vaak in combinatie met shads van 9 à 11 cm. Het wordt namelijk  winter dus het mag allemaal wel iets groter en gecontroleerder. Dit geknoopt aan een fluorocarbon onderlijn van een ruime 60 cm van minstens 35/00.

Zo nu en dan kan er snoek tussendoor lopen. Gelukkig vaak in het scharnier gehaakt tot nu toe.

Ik vis zelf het liefst met de Slick Shad van Fox Rage. Deze van de 9 of de 11 cm. Dit zijn heerlijke allround aasjes die al menig pr’s op haar naam heeft staan. Een andere favoriet is de Fox Rage Pro Shad Natural van 10 cm. Beide hebben ze een geweldige actie, echter ook totaal verschillend. Waar de Pro Shad sterk flankt heeft de Slick Shad een wat meer rustigere, draaiende actie. Qua kleurkeuze is dat heel waterafhankelijk. Wel merk ik dat ik de voorkeur geef aan zo natuurlijk mogelijk. Denk hierbij aan: Hot Olive, UV Arkanas Shiner of de Super Natural Zander.

De duisternis, dan voelt de glasoog zich de koning te rijk.

Voor het vissen in het donker gebruik ik graag contrast kleuren. Denk hierbij aan de UV Arkanas Shiner, deze is donkerblauw met een wit buikje. Dit in combinatie met UV is het een echte killer voor in de duisternis. Het rare is dat de Hot Olive het ook s’ nachts onwijs goed doet. Een kleur tegen het principe van contrast ingaat, omdat het een ‘rustige’ kleur is. Toch is dit met stip mijn favoriet! Voor elke vis, techniek of water, Hot Olive doet het echt altijd.

 

Mijn techniek

‘Niet de snelheid maar wat je ermee doet is bepalend.’ Het actie geven aan je kunstaas waar ik het eerder over had doe ik net anders dan het traditionele. Waar vele twee slingers aan de molen geven en het hele zwikje laat afzinken, tik ik mijn shad afwisselend op. Hierbij hou ik altijd contact om aanbeten zo snel mogelijk door te laten komen. Denk hierbij aan twee tikken waar tussen een seconde of twee zit.

Voor de baarzen gaat het net even kleiner, maar geldt hetzelfde principe!

Dit door middel van mijn hengel schuin omhoog te houden en letterlijk mijn shad omhoog te tikken. Hierbij wissel ik af met optikken of ‘meeslepen’. Hierna houd ik altijd een pauze aan van 3 à 4 seconde. Zo imiteer je naar mijn mening een gewonde aasvis die zijn laatste minuten beleeft.

Iets anders wat richting de winter goed werkt is je hengel met ‘vegen’ rustig omhoog halen. Hiermee bedoel ik niet dat je hem over de bodem moet slepen. Maar juist lange zweef momenten net boven de bodem te creeeren. Zeker wanneer het water kouder is en de vissen passiever zijn, wil dit nog wel eens het verschil maken.

De duisternis in

Vele stoppen wanneer de zon een tijdje onder is. Echter begint hier pas de tijd dat ik me echt ga vermaken. De snoekbaarzen worden nu meestal actief en dat merk je! ‘s Nachts let ik daarom ook niet eens meer op mijn top. Ik ga echt op gevoel vissen. Dit omdat je nu veel minder ziet en je gevoel hierdoor veel beter tot zijn recht komt. Wat is er nou gaver dan uit het niets een knetterharde tik te krijgen in het midden van de nacht?

Lichte loodkopjes en gebruik maken van de lange zweefmomenten.

Doordat ik rond deze tijd van het jaar tergend langzaam kan vissen door het gebruik van lichte loodkopjes blijf je ze vangen. Ook merk ik dat je hierdoor de betere vissen te pakken krijgt. Die hebben het spelletje al eens gespeeld en zijn niet zo happig meer op die sneller geviste shads.

 

Zachte shads

Die grote kastelen zijn door de wol geverfd en die kleine details kunnen net dat verschil maken.

Een kleine tip is  om je softbaits te koken. Ik doe dit niet omdat ik de actie beter wil hebben, maar om ze zachter te krijgen. Dit omdat ik het gevoel heb dat snoekbaarzen dan minder argwaan hebben als ze eenmaal toeslaan. Ander gezegd, ze houden de softbait langer vast, opdat ik meer tijd krijg om de haak te zetten.

Thanks voor jouw inzicht en je tips Koen! Wil je Koens vangsten volgen check dan zijn Instagram of Facebook.