Tackle Meister Review – Wiley X Peak Captivate – Wolf in schaapskleren

29/09/2020
Tackle Meister Review – Wiley X Peak Captivate – Wolf in schaapskleren

De harde kern van Roofmeister wordt gevormd door de Tackle Meisters. Deze fanatieke toppers testen allerlei roofvismateriaal en doen daar hier hun verslag over. Hierrrr onze Tackle Meister Bart van de Walle over de WILEY X Peak Captivate. 

Door Bart van de Walle

Wie op zoek is naar een zonnebril moet nog even verder zoeken. De Wiley X Peak Captivate noem je namelijk geen zonnebril, dan doe je hem zwaar tekort. Dit is een bril die veel meer doet dan je ogen beschermen tegen UV licht en het dimmen van het zonlicht. Naast een kek frame heeft deze bril lenzen die voorzien zijn van Captivate technologie. Dat wil zeggen; meer helderheid, meer contrast, betere kleuren, betere dieptewaarneming en bescherming tegen UV lucht en HEV straling.

De Wiley X Peak! Met een bijzonder strak uiterlijk…

 


Specificaties

Merknaam: Wiley X
Productnaam: Peak Captivate
Type Product: Bril
Framekleur: Mat zwart
Glazen: Captivate™ Polarized Copper
Brug: 15 mm
Breedte: 130 mm
Breedte glazen: 65 mm
Gewicht: 26 gram
Bijzonderheden: Captivate glazen, inclusief beschermcase, koord met rubber grips en een opbergzakje/poetsdoek.
Winkeladviesprijs: € 189,00


 

Eerste indruk

De Peak komt binnen in een net uitziende kartonnen verpakking met flitsende logo’s, kun je niks van zeggen dus dat doen we dan ook niet. In de verpakking zit een harde beschermcase met een mooi Wiley X logo erop en in deze case zit uiteraard de bril, een koord wat je kunt bevestigen zodat je hem om je nek kunt dragen en een stoffen zakje om hem in op te bergen en mee schoon kunt poetsen.

Alles wat je nodig hebt om je Wiley X veilig te bewaren!

Het frame is niet direct opvallend. Geen bijzondere vorm of gek kleurtje. Gewoon een bril zoals je hem zou teken bij een potje Pictionary. Toch voelt het frame lekker licht en is de brug (deel wat op je neus valt) van een ander type kunststof gemaakt om meer comfort en grip te geven.

Een Wolf in schaapskleren is de beste omschrijving voor deze niet zo opvallende bril…

Het ‘WOW effect’ komt pas wanneer je de bril op je neus zet en eigenlijk gelijk de spieren om je ogen voelt ontspannen. Zelfs wanneer de zon niet echt fel is, merk je direct de kwaliteit van de Captivate lenstechnologie. Kleuren worden intenser, licht wordt gedempt zonder dat het donker wordt en de glans gaat overal vanaf. Alles waar licht op weerkaatst zoals dakpannen, auto’s, maar natuurlijk ook het wateroppervlakte wordt afgevlakt tot een niveau waarop het niet meer hinderlijk is.

De proef op de som

Hoe vertaalt zich dat dan aan de waterkant? Allereerst is het gewoon heel fijn om meer te zien dan dat je zonder bril zou zien. Met name het contrast tussen de achtergrond en hoofdlijn komt extra naar voren door de Captivate lenzen. Ik kan dus precies zien wat mijn lijn doet, ongeacht de hoeveelheid licht op het water. Zo kan ik eerder aanbeten registreren dan dat ik ze voel. Dit heeft mij een aantal mooie snoekbaarzen opgeleverd.

Met de Wiley X Peak opzoek naar plantenbedden…

Ook het ontspiegelende en contrast verhogende effect van de lens geeft met name op helder water net even dat beetje extra. Op groot water, waar je vaak moet zoeken naar de plantenbedden met fonteinkruid, is het heel handig om door het wateroppervlak heen te kunnen kijken en zo je kunstaas op de juiste plek aan te bieden. Ook volgers kun je perfect registreren en hier op anticiperen. Vanuit de bellyboat is het soms eng om de vis al zo vroeg naar je toe te zien komen, maar dat maakt het alleen maar mooier.

Plantenbedden gevonden en de vis ook! Met een Wiley X wordt dit moment aanzienlijk spannender…

De Captivate™ Polarized Copper lenzen die in deze bril zitten zouden met name goed werken bij flinke zon, maar ik heb deze bril vrijwel de hele dag gedragen. Ook op de sombere dagen met weinig licht geven deze glazen rust aan de ogen en betere differentiatie in kleuren.

Was het dan allemaal geweldig? Geen enkel product is perfect. Zo kan, door het normale vlakke montuur, zon vrij gemakkelijk achterop de glazen schijnen wanneer je de zon in de rug hebt. In dit soort situaties was de bril eerder hinderlijk dan een meerwaarde. Toch zal dit in de praktijk niet vaak voorkomen, omdat ik vrijwel altijd de zon van voren hou in verband met schaduwvorming op het water.

Niet alleen op groot water maar ook in de stad met meer schaduw pakt de Wiley X voordelen mee. 

Verder vond ik het koord met rubberen grips niet fijn. Omdat ik veel met een reel vis vanuit de bellyboat heb ik mijn hengel vrij hoog. Hierdoor komt de greep van de reel snel tegen de bril en koord aan wanneer deze op de borst hangt. Ook begonnen de extra verdikking op de pootjes op den duur te drukken en uiteindelijk vervelend aan te voelen. Voor mij dus geen koord, maar bril op de neus of op de pet.

 

Aanschaf

Gun je ogen rust 😉

Wiley X heeft ondanks dat het in de USA een van de grotere merken is in Nederland nog niet heel veel verdelers. Op deze SITE zijn een aantal dealers te vinden over vrijwel geheel Nederland. Ik heb vrijwel alle verkooppunten in het Noorden online bekeken en nergens kon ik op een eenvoudig manier het aanbod van Wiley X bekijken, laat staan een bril kopen. De WEBSHOP van Wiley X lijkt het grootste online aanbod te hebben en zou dan ook mijn keuze zijn om een nieuwe bril of extra set lenzen te bestellen.

 

Slotsom

Met name voor snoek, lees volgers, is een goede polariserende bril van belang.

Dat de WILEY X PEAK met CAPTIVATE™ lenzen een meerwaarde hebben ten opzichte van ‘normaal’ gepolariseerde brillen was mij al snel duidelijk. De rust aan je ogen, het versterkte contrast en fijne pasvorm maken het een heel allround bril. Of je nou achter het stuur zit op weg naar je stek, op het water bent en zoekt naar plantenbedden, in de brandende zon staat met alleen maar reflectie op het water, of op een druilerige dag meer contrast wil zien tussen je lijn en de achtergrond. Je kunt deze bril vrijwel de hele dag zonder problemen dragen. De prijs is  aan de hoge kant, maar is de investering zeker waard.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Bart van de Walle
Geboortejaar: 1982
Regio: Groningen
Favoriete roofvissoorten: Baars, blackbass, lipvis
Specialismen: Het voorbereiden en vissen van wedstrijden.