Interview Simon Torenbeek – Wat is zijn mooiste kunstaas & pelagisch op een nieuw niveau

12/05/2022
Interview Simon Torenbeek – Wat is zijn mooiste kunstaas & pelagisch op een nieuw niveau

Velen zullen Simon Torenbeek wel kennen, door de jaren heeft hij al flink wat prachtvissen op zijn naam staan. Intussen is hij alweer een tijdje aan de slag als productontwikkelaar voor Abu Garcia / Berkley. Op welk stuk kunstaas is hij het meest trots, hoe beleeft hij de grote viswedstrijden en welke techniek wil hij verder onder de knie krijgen?

 


Personalia

Naam: Simon Torenbeek
Geboortejaar: 1991
Favoriete vissoort: Baars.
Favoriete techniek: Ondiep werpend vissen met allerlei kunstaas, net wat op dat moment werkt.


 

Baars is zijn favoriet!

Roofmeister Luc de Groot> Ha Simon! Leuk dat we je mogen interviewen, kom je het gesloten seizoen een beetje door?

Zeker! Ik heb begin dit jaar een huis gekocht waarvan we de garage zo aan het verbouwen zijn dat mijn boot er in past. Een hoop werk, maar een prima tijdsbesteding tijdens het gesloten seizoen. Daarnaast ben ik net terug van een weekendje meerval vissen in Noord Frankrijk, met 12 vissen een lekker tripje!

Roofmeister Luc de Groot> Op welk product ben je het meest trots als productontwikkelaar?

Afgelopen weekend even in Frankrijk geweest, een heerlijk meerval tripje!

De Zilla Glider is er wel een die mij meteen te binnen schiet.  Ik wilde de beste glider jerkbait op de markt maken met een werp systeem, een ratel in de lengterichting (veel luider bij het jerken dan alle andere ratels in de breedte richting) en natuurlijk met een heel gemakkelijk te vissen actie. Volgens mij is dat goed gelukt, want er worden door heel Europa heen veel en grote snoeken op gevangen!

De Rattlin’ Powerblade ben ik naast de Zilla Glider heel trots op!

‘Tijdens de European Fishing League ving ik hier twee dikke 50’er baarzen mee op een water waar anderen het heel lastig hadden. Daar ben ik heel trots op!’

Daarnaast ben ik heel trots op de Berkley Rattling Powerblade, een unieke baars bait die ongekend productief blijkt. De platte neus zorgt dat hij rechtop blijft staan op de bodem, de ratels en actie, verschillende oogjes en manieren om hem te vissen. Tijdens de European Fishing League ving ik hier twee dikke 50’er baarzen mee op een water waar anderen het heel lastig hadden. Daar ben ik heel trots op!

Roofmeister Luc de Groot> Je hebt meegedaan aan grote YouTube wedstrijden met Freddy Harbort. Hoe is dat bevallen?

Het wedstrijdelement vind ik geweldig. Ik doe alleen aan dit soort dingen mee als ik het heel goed kan voorbereiden, meestal ben ik al weken van te voren bezig met de stekken uitzoeken, materialen in orde brengen, plannen maken, etc. Weken lang werk je toe naar een wedstrijdje waarbij soms honderdduizend mensen mee kijken met wat je doet.

‘Zulke momenten tijdens een wedstrijd met de camera aan… Dat vergeet je nooit meer.’

Als het dan lukt om op camera, tijdens de wedstrijd, een paar knappe vissen te vangen dan is de kick zo immens groot! En daarbij vind ik het heel erg leuk om te vertellen over de producten die ik heb ontwikkeld en natuurlijk te laten zien dat ze werken 😊.

 

Roofmeister Luc de Groot> Jullie hebben ook het grootste plezier aan boord, super tof om te zien. Hoe lijkt het zo verrekt makkelijk terwijl dat het juist niet is?

Zoals ik bij de vorige vraag al zei, gaat er onwijs veel tijd zitten in de voorbereiding. Vooral het uitsluiten van stekken of technieken. Dingen/plekken die niet werken niet doen, en dingen/stekken die werken helemaal uitmelken. Daarnaast is Freddy zo’n onwijs goede en technische visser, dat hij mij ook uitdaagt om altijd heel scherp te zijn.

‘Heel leuk om zoiets met een goede vriend te kunnen doen en als het dan werkt, dan spat het enthousiasme door je scherm heen!’

Logisch en out of the box na denken over wat voor baits/ technieken we waar kunnen inzetten. Beiden doen we wat anders, hebben we onze eigen stijl qua vissen en dat maakt dat we elkaar goed aanvullen! Heel leuk om zoiets met een goede vriend te kunnen doen en als het dan werkt dan spat het enthousiasme door je scherm heen!

 

Roofmeister Luc de Groot> Je gaat nogal eens op pad samen met je hond Lola en zij geniet er zichtbaar van. Wat is het grappigste moment wat je met Lola aan boord hebt meegemaakt?

Haha, klopt! Hondje Lola vindt het vissen geweldig. De eerste dag dat ik haar had, heb ik haar direct in de boot gezet om haar te laten wennen aan die omgeving. Na de eerste week zijn we ook gaan varen en dat vond ze nog even spannend, maar ze is er snel aan gewend. Nu, als ze de boot ook maar ziet, springt ze er het liefste in! Ze weet heel goed dat als we aan het vissen zijn er niks aan de hand is, maar zodra ze het rinkelende geluid van de slip hoort, weet ze dat er een vis aan komt.

Lola gaat graag mee de boot in!

Ze is dan zo enthousiast dat ze, toen een snoek vlak naast de boot het water uit sprong, een keer overboord is gevallen! Gelukkig kan ze goed zwemmen en kon ik haar zo weer aan boord tillen. Daarna de snoek, die natuurlijk even werd gelikt voor het terugzetten 😉 .

 

Roofmeister Luc de Groot> Tot niet eens heel lang geleden viste je nog in je mooi opvallende rubberboot. Nu heb je een prachtig schip met handige apparatuur waar je goed gebruik van weet te maken. Naast de snelheid, wat is voor jou de grootste vooruitgang die je hebt gemaakt in je nieuwe boot?

Klopt! De nieuwe boot is inderdaad wat sneller, maar vooral wat beter bestand tegen wind en golven. Daarnaast ligt hij op een trailer, de rode rubberboot moest ik elke keer voor gebruik oppompen en na gebruik leeg laten lopen/opvouwen etc. Dat scheelt een hoop werk, waardoor het veel laagdrempeliger en sneller is om ‘even’ een avondje het water op te gaan.

Nu kan ik veel vaker even snel een paar uurtjes op stap.

Bottomline vis ik nu veel vaker ‘even’ een paar uurtjes en dat vind ik geweldig. Natuurlijk de comfortabele stoeltjes en de GPS-gestuurde iPilot van de fronttroller, die maken het leven nog een stuk gemakkelijker!

 

Roofmeister Luc de Groot> Je bent van alle markten wel thuis qua visserij, maar heb je nog een vissoort of visserij die je echt graag wilt verbeteren de komende tijd?

Een vissoort – de meerval. We vangen er wel wat als we er gericht op vissen, maar er zijn experts in NL die gewoon steevast echt veel meervallen en grote meervallen vangen. Voor mij blijven het vooralsnog wispelturige beesten, waarvan ik het gedrag nog niet doorgrond heb.

‘Qua technieken wil ik graag het pelagisch vissen naar een nieuw niveau tillen.’

Qua technieken wil ik graag het pelagisch vissen naar een nieuw niveau tillen. Verticaal pelagisch vissen onder de boot heb ik inmiddels redelijk goed onder de knie, de volgende stap is een Livescope in forward mode en de vissen aanwerpen. To be continued…


Hier nog wat dilemma’s van Simon zonder dat het gemotiveerd wordt! Zijn antwoorden zijn in geel gekleurd.

Vissen in NederlandVissen in het buitenland
Wedstrijd vissen / Vrij vissen
Finesse technieken / ‘snellere’ technieken
Mega baars vangen / Mega snoek vangen
Aantallen / Grote vis
Bootvissen / kantvissen
Najaar / Voorjaar
Trollen / Dood aas
Softbaits / Hardbaits
Twitchbait / Crankbait


 

Thanks Simon voor je tijd en moeite! Volg deze baas ook even op Instagram voor vette content.