Waarom crankbaits het verschil kunnen maken – 5 redenen

05/05/2020
Waarom crankbaits het verschil kunnen maken – 5 redenen

We staan in de startblokken Roofmeisters… De laatste zaterdag van mei worden we weer losgelaten. We hebben de roofvis twee maanden rust gegeven om voor nageslacht te zorgen. Dan is het voor hen tijd om weer actief te gaan jagen. Natuurlijk kun je met allerlei kunstaas aan de slag, maar roofvisrookie Toon van der Ham heeft dan een voorkeur voor crankbait. Waarom? 5 redenen.

Door Toon Van Ham

Om te beginnen een klein woordje uitleg over wat een crankbait precies is! Een crankbait is een klein en vaak bolvormig plugje wat door middel van een zwemlip een uitslaande actie krijgt. Deze verdeel ik zelf dan weer onder in 2 categorieën: zelf uitslaande pluggen en twitchbaits. De zelf uitslaande pluggen zijn de rasechte crankbaits en meer bedoeld voor het stop en go vissen terwijl de twitchbaits iets moeilijker zijn omdat je die zelf leven in moet blazen.

Snoekbaars is altijd net wat lastiger met de crankbaits, maar ze lopen er ook gewoon tussendoor 🙂

Ik gebruik beide soorten cranks in mijn visserij maar ik hou toch wel enorm van ondiep lopende twitchbaits! De aanbeten die je daarop krijgt tijdens het stil hangen van de plug zijn erg verslavend.

 

REDEN 1> Snel coveren van water

Snel stekken uitkammen en actieve vis vinden

Naar mijn mening het allergrootste voordeel, vissen is en blijft zoeken. Hoe meer stekken je kunt af struinen hoe groter de kans dat je een paar mooie vissen kan haken. Met crankbaits vis je simpelweg sneller een stek af: een keer een diep lopende crank aan de speld, daarna een ondiepere en je hebt de voornaamste lagen van de stek afgevist. Zeker voor de kantvissers is dit erg belangrijk, je hebt geen dieptemeter met sidescan tot je beschikking om de vis te zoeken, zelf meters maken dus 😉

 

REDEN 2> Dressuur doorbrekend

Hoeveel shads heeft deze zander wel niet voorbij zien komen?

Op water waar volop met shads gevist wordt ontstaat er dressuur, de vis begint de shads na verloop van tijd kennen en kan daardoor heel voorzichtig en argwanend te reageren. Het Albertkanaal op een slordige 300 meter van mijn huis is ook zo’n water, een betonnen bak met een intense hengeldruk. Ik vis er nu een jaar of 3 met crankbaits en dat veranderde alles, taaie zomerdagen voor anderen met shads waar ik vlot in de dubbele cijfers ging met zowel snoekbaars als grote baars! Tevens durven de baarzen zich in de warmere zomermaanden graag rond het midden van het water te begeven waardoor je met crankbaits sowieso een stapje voor bent in plaats van met softbaits.

 

REDEN 3> Alles is target

Kleine crankbaits, dus kleine vangsten… Hmmm… Juist die grote snoeken lijken er soms vol voor te gaan.

De verscheidenheid van vissoorten die je kunt vangen is 1 van de vele troeven, je kunt simpelweg niet zeggen, nu ga ik gericht op baars vissen, want de kans is erg groot dat er een snoekbaars, snoek, roofblei of zelfs winde langs komt. Ik had het geluk om vorige zomer eens aan  boord bij roofvislegende Luc Coppens te stappen. Na de vele snoeken kwamen er uiteindelijk ook nog baarzen, een roofblei en een snoekbaars op de crankbaits af. En wie denkt dat klein aas gelijk staat aan kleine vis vangen… Met name die grote metersnoeken laten het tegendeel zien.

Bij Luc aan boord en op zoek naar alles wat ook maar een beetje rooft 😛

 

REDEN 4> Onmogelijke stekken bevissen

Met crankbaits vissen waar je met een shad bijna gegarandeerd vastloopt.

We kennen het allemaal wel, met shads worp na worp vast door de vele takken of ander soort vuil op de bodem. Vaak laten we na verloop van tijd deze stekken links liggen. Deze stekken zijn nochtans vaak topstekken met veel structuur en plaatsen waar de vis zich juist ophoudt. Met name snoekbaars ligt heel graag op stekken met wat meer structuur! Met een crankbait die ondiep loopt kun je deze plaatsen toch al snel afvissen zonder al te vaak vast te zitten. Natuurlijk moet je voorzichtig blijven en zodra je bodem voelt de drijvende plug even laten stijgen…

 

REDEN 5> Opvallend

Met crankbaits het verschil maken in troebel water.

We kennen het maar al te goed na deze winter met hoog water en slecht doorzicht. Een plugje met een ratel is één van de dingen die je nu kunt gebruiken om het verschil te maken. Als het ene zintuig uitvalt bij de roofvis gaat het andere dit compenseren. De ratel en het vibreren van een plugje triggeren het zijlijnorgaan, daar waar het zichtvermogen van de rovers nu niet bepaald toereikend is te noemen. Het kanaal wat ik hierboven aanhaalde is een mooi voorbeeld. Door de drukke scheepsvaart doordeweeks is het water erg vuil waarbij de pluggen met ratel het duidelijk beter doen dan de stille varianten. Op zondag is het water veel helderder en merk ik weinig verschil tussen ratel of geen ratel.

 


 

De top 3 crankbaits van Toon

  1. De Babybite DR: Een plugje dat zich uitstekend leent om op diepte te twitchen. Voorzien van een luide ratel en suspending!

  1. De Bullybite: Een wat ondieper lopend plugje met intens uitslaande actie. Een topper op en naast de kribben!

  1. De Rawbite: Ik gebruik hem op de ondiepe zones, denk aan mosselbanken en stenen van rond de 1,5 meter diep. Erg effectief en wederom een leuk plugje om te twitchen!