Interview met de fishfinder wizzard – De man die alles over sonars weet!

28/06/2022
Interview met de fishfinder wizzard – De man die alles over sonars weet!

En toen was daar ineens Nauta’s Boatshop zo’n 6 jaar geleden van Yaïr Nauta. Iemand die in het diepe sprong, de wereld van fishfinders. Beter gezegd, eindelijk was er iemand die de vertaalslag wilde maken naar de eindgebruiker. Binnen de kortste keren werd Yaïr dé man die je niet alleen moest hebben voor professionele installatie, maar ook als vraagbak voor al je vragen over fishfinders en andere elektronica. 

 


Personalia

Naam: Yaïr Nauta
Geboortedatum: 1991
Favoriete roofvis: Stekelbaars 😛
Favoriete techniek: Finesse


 

Roofmeister> Dat je fantastische service levert, dat moge duidelijk zijn. Waar staat Nauta’s Boatshop voor?

Kennis, kunde, skills, maar name een torenhoge servicegraad, de ingrediënten van het über succesvolle Nauta’s Boatshop.

Bedankt voor dit compliment! Ik vind die service niet meer dan normaal. Het is erg belangrijk om je te blijven beseffen dat je geen pakjes boter verkoopt en dat klanten die dit soort bedragen uitgeven ook service mogen verwachten. Waar mijn bedrijf voor staat is dat wij bij elke klant, jong of oud, een passend en eerlijk advies willen geven. Wij stellen bij aanschaf vooraf een aantal vragen waarbij wij een passend product willen verschaffen.

Roofmeister> Hoe ben je begonnen met het bedrijf?

Geen fishfinder die nog geen geheimen heeft voor Yaïr.

Mijn bedrijf is 6 jaar geleden uit de grond geschoten. Ik merkte dat er weinig kennis was op het gebied van elektronica. Vissen kon ik wel aardig maar wedstrijden winnen leek ver weg. Totdat ik me ben gaan verdiepen in sonar technologie. Een groot grijs gebied met ongekende mogelijkheden! Ben je bereid om je je hierin vast te bijten, dan zul je merken dat je je vistijd vreselijk efficiënt in kunt delen. Ik heb bewust geen webshop op dit moment omdat de klant daar naar mijn mening geen advies krijgt over wat er bij hem past.

Roofmeister> Wat zijn veel gemaakte fouten met fishfinders?

Yaïr: “Eén van de meest gemaakte fouten is toch wel dat er mensen zijn die zich niet of foutief laten informeren over wat voor dieptemeter aan te schaffen.”

Fouten maken is absoluut niet erg. Dezelfde fouten blijven maken wel. Het is belangrijk om van je fouten te leren. Eén van de meest gemaakte fouten is toch wel dat er mensen zijn die zich niet of foutief laten informeren over wat voor dieptemeter aan te schaffen. Een dieptemeter is een persoonlijk keuze waarbij je het oordeel van een ander zult moeten laten schieten. Laat je informeren door bedrijven die zich bezig houden met de verkoop van verschillende merken dieptemeters. Alleen zij zijn naar mijn mening in staat om je eerlijk advies te geven.

Roofmeister>  En waar zie je het bij andere elektronica vaak fout gaan?

Kies je voor een geavanceerd toestel haal er dan ook het maximale uit en gebruik hem niet louter als dieptemeter.

Doordat er gekozen wordt voor een toestel dat bijvoorbeeld te ingewikkeld blijkt te zijn, levert dit enkel vervelende momenten en frustraties op. De fishfinder wordt dan opeens alleen nog maar gebruikt als dieptemeter. Doodzonde, want het is juist een hulpmiddel dat je efficiëntere vistijd op moet gaan leveren.

Roofmeister> Wat kun je vertellen over de Raymarine Element fishfinder?

Een tijd terug maakten we een video voor fishfinder dummies, uiteraard met deze baas in de hoofdrol. Zie boven. 

Daar kan ik kort en krachtig in zijn: Simply Superior! Eenvoudig in gebruik, hoge beeld resolutie, laag in stroomverbruik, zeer scherpe SideVision. Op dit moment door van geen ander merk een zo goede DownVision (bij andere merken DownImaging en DownScan genoemd).

Roofmeister> Wat maakt dat die Raymarine Element zo snel populair is geworden?

Simpel in gebruik en dan ook nog eens tal van feautures die net zo goed voor de gevorderde visser van onschatbare waarde zijn.

Raymarine is in mijn ogen ontwikkeld voor de visser die equipment zoekt die de stempel ‘aan en gaan’ heeft. De komst van de Dragonfly deed al ogen doen rollen. De komst van de Element zorgde er voor dat ook de ervaren jongens op hun wenken werden bediend met o.a. de feature SideVision. Prijs-kwaliteit zeer sterk! Veel toestel voor relatief weinig geld. En misschien nog wel het belangrijkst,  de mogelijkheid om een Navionics-kaart in dit toestel te kunnen steken!

Roofmeister> Wat is in jouw optiek de gaafste uitvinding voor op de boot die jij verkoopt?

Natuurlijk is er meer dan fishfinders. Niet lang geleden liet Yaïr ons een gloednieuwe thermische camera voor op de boot zien. Check it out, zie boven. 

Lastige vraag. Voor mij zijn twee dingen van essentieel belang. Een zeer strakke SideVision en een knappe Navionics-waterkaart die mij vertelt waar te vissen. De gaafste uitvinding van dit moment is mijns inziens toch de LiveScope van Garmin.

Roofmeister> Wat voor elektronica zijn musthaves als je net begint met bootvissen?

Maak het je zelf niet te moeilijk, maar laat tools ook niet onbenut als ze je efficiëntie opleveren.

Weinig! Een toestel met sonar, DownVision en gps zijn al voldoende om het vissen bijzonder makkelijker te maken. Bij Raymarine start dit bij de Raymarine Dragonfly 5 Pro, net als de Element zeer eenvoudig in gebruik en snaarstrak beeld. De sonar is scherp, de DownVision laat zien of we echt met vis te maken hebben. Met de gps-functie kunnen visplekken gemarkeerd worden en vaarsnelheden afgelezen worden.

Roofmeister>  Wat voor klanten krijg je allemaal over de vloer naast half vissend Nederland?

Jong of oud, bekend of onbekend, Yaïr behandelt iedereen hetzelfde.

Het varieert van bekende Nederlanders tot bekende vissers tot jongens van het platteland zoals ikzelf. Voor mij is elke klant gelijk en worden ze allemaal hetzelfde behandeld.

Roofmeister> Je bent zo stervensdruk, heb je zelf nog wel tijd om te vissen?

Vissen kan ie wel, die Yaïr. Zijn lievelingssoort… Baars!

Weinig, te weinig. Ook al is mijn vangstdrang inmiddels wel een beetje gestild en ik heb het geluk dat ik net zo erg kan genieten van de vangstverhalen van een ander dan van mijn eigen vissessies.

Roofmeister>  Heb je verder nog tips voor de Roofmeisters?

De twee toppers van Nauta’s Boatshop, Yaïr Nauta en ‘Mighty’ Mike Breidenbach.

Opzoek naar nieuwe elektronica? Laat je goed informeren door ons of een van onze concullega’s over aankopen en zorg ervoor dat er ingespeeld wordt op jouw wensen en eisen!


Hier nog wat dilemma’s voor Yaïr zonder dat hij zijn keuze kan toelichten. Zijn antwoorden zijn in geel gekleurd!

Nooit meer vissen / Nooit meer boten afwerken
Baars / Snoekbaars
Vissen op basis van je elektronica / Vissen op je ‘instinct’ 😛
Stromend water / Stilstaand water
Vissen in Noord Nederland / Vissen in Zuidelijk Nederland
Fishfinders inbouwen / Overige elektronica inbouwen
Vissen in Nederland / Vissen in het buitenland (tip van Yaïr, klik HIER)

 

Thanks Yaïr! Meer weten over zijn bedrijf, klik HIER. Natuurlijk is deze baas ook te volgen op Facebook en Instagram