Een ANDERE manier van werpen met shads op snoekbaars

11/02/2021
Een ANDERE manier van werpen met shads op snoekbaars

Nog niet heel lang geleden zijn we op de rivier aan de slag gegaan met Volkmar Strikkers. Een op-en-top geslaagde sessie met veel grote snoekbaars, klik HIER voor de video en HIER voor het artikel. De kruitdampen zijn nog niet neergedaald of we gaan met een andere topper uit die Raymarine stal aan de slag, Hendrik-Jan Verheij.

Door Sjoerd Beljaars

Wederom gaan we op snoekbaars vissen, wederom zijn forse exemplaren het mikpunt en wederom is de rivier het strijdtoneel. Anders dan met Volkmar gaan we nu overdag onze slag slaan. Daarnaast gaan we deze sessie uitsluitend werpend te werk met grote shads. En daar is nog niet alles mee gezegd, een totaal andere techniek dan wat ik gewend ben.

Vol gas op de rivier!

Hendrik-Jan (HJ) ken ik vanaf zijn tijd als fanatiek NKS visser, maar net zo goed van zijn supermooie vangsten. Verder kun je hem karakteriseren als een echte allrounder. Grote exotische vissen tijdens reizen in den verre, grote snoeken, snoekbaarzen, meerval en net zo goed karper en graskarper. Daarbij wel de noot dat hij dit alles met volledige toewijding doet, zonder iets aan het toeval over te laten. Zijn vangstfoto’s spreken voor zich. Natuurlijk kennen we HJ ook van die prestigieuze roofviswedstrijd, de Luremasters, samen met zijn maat Volkmaar opgericht en enkele jaren zeer succesvol georganiseerd.

Werpen met de stroming mee en met voor snoekbaars zwaar geschut.

Met name grote shads van zomaar 15 cm en meer zouden vandaag in de smaak vallen.

Ik nog met mijn schattige hengeltje…

Werpend vissen op snoekbaars, ik heb een klein gevoelig hengeltje meegenomen, 2,10 meter lang, loodkopjes van 7 t/m 10 gram, kleine finesse shadjes, etc.. Driftjes op de stroming en lekker die stenen kant en kribkoppen uitgooien. Iets met de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt 😛 HJ moet al lachen als ik aan boord stap. Hij laat me een tijdje aanmodderen met mijn spul, maar geeft mij dan toch zijn reserve uitrusting.

Tussen de stenen vandaan gepeuterd, maar hier bleef het bij qua vissen met licht spul.

 


Volkmar en HJ, beiden prostaffers van Raymarine, gasten die nooit hoog van de toren blazen, maar altijd weer met grote bakken voor de lens verschijnen. Beiden maken ze gebruik van de Raymarine ElementVoor meer informatie over deze fishfinder, klik HIER.


 

 

Ik vis veel te licht voor hetgeen we vandaag doen. In een notendop: HJ legt de boot op digitaal anker vlakbij een kribkop, werpt stroomafwaarts en vist de shad tegen de stroming weer naar binnen. Ik heb het Jouke Jansma al eens zien doen, maar daar toen te weinig aandacht aan gegeven. Als ik HJ bezig zie begin ik steeds meer de logica er van in te zien. Als alles goed en met name je uitrusting goed hier op afgestemd hebt, dan kun je met een shad ellenlange zweefmomenten vlak boven de bodem creëren. Een regelrechte eye opener. Het voelt alsof je altijd met links gevoetbald hebt en opeens er achter komt dat je rechter veel beter is 😛

Dan begint het te lopen bij HJ.

Profiterend van een optimaal zweefmoment.

Maar goed, die uitrusting dus, ik zou kansloos zijn met mijn set up. HJ zet grof in en dat heb je dan ook gewoon nodig. Houd je vast… 19/00 dyneema, loodkoppen van 20 tot 30 gram en meer, een molen in minimaal de 3000 serie, 40/00 fluorocarbon, maar net zo goed 60/00, flinke shads en een hengel met flink wat power. HJ is volkomen verliefd op de eerste Yasei serie van Shimano en dan vooral op de dropshot variant van 2,70 meter. 28 gram werpgewicht staat er op de blank, maar deze kan veel meer hebben.

Ik begin het zowaar onder de knie te krijgen…

De reden voor deze grove aanpak wordt me al snel duidelijk. Allereerst het werpen met grote shads en zware loodkoppen uiteraard, maar net zo goed het moment dat vissen er op klappen. Die aanbeten zijn snoei en snoeihard! Met een 08/00 gevlochten lijntje en 30/00 fluorocarbon is het dan maar de vraag of de boel het houdt. HJ neemt dat risico niet en terecht. Hetzelfde verhaal geldt voor het drillen van een snoekbaars tegen de stroming in. 70’ers, 80’ers behoren zeker tot de mogelijkheden, zelfs 90’ers. Geen consensus op de uitrusting dus.

Ze knaller er spijkerhard bovenop.

De sessie begint wat taai. HJ vangt enkele vissen en dan knalt er een mooie snoekbaars bij mij op. Het is nog op het moment dat ik met mijn ‘satéprikker set up’ een kribje afpeuter. ‘Ha, ik zal die HJ eens laten zien hoe het moet.’ Gelukkig heb ik dat niet hardop gezegd, want als de vis eenmaal aan gaat, vist HJ mij het snot voor de ogen.

Dan iets groots. Yes! De zwaardere set up is nu onmisbaar.

Wauw, wat een visserij, die aanbeten, die prachtige exemplaren die in de boot komen. Zowaar, na een bepaalde periode krijg ik ook eindelijk het spelletje door. Feitelijk is het een kwestie van de perfecte balans zien te vinden met het gewicht vab de loodkop, dat zweefmoment moet gewoon lekker lang duren…Dan laat een aanbeet niet op zich wachten. Wat een visdag!!!

Heerlijk wat een bak!!!

Inmiddels worden er contracten opgemaakt. Die Volkmar en HJ willen we voor een jaar of 10 aan Roofmeister binden. Gekkigheid natuurlijk, maar wat een toppers zijn het en wat kun je veel van hun leren! Hopelijk kunnen we snel weer aan boord stappen!

Zaterdag ons vast videomoment om 16:00 uur. Dan dit relaas, maar dan als spektakel video. Stay tuned 🙂

 

Elke zaterdag om 16:00 uur een RM megavideo LIVE. Stay tuned voor een uitgebreide video reportage met HJ!