Deense sages en monster SNOEKEN – Hilco van Nuil

02/10/2018
Deense sages en monster SNOEKEN – Hilco van Nuil

Het land van de oude zielen en grote sages waar Grendel ooit leefde samen met zijn moeder. Een niet met wapens te kwetsen watermonster. Als je er bent vraag je het jezelf af…. bestaat hij echt niet meer of loert het gevaar nog steeds in het staalgrijze water?!

Door Hilco van Nuil

Dat soort vragen komen dan in mij op als ik weer eens even mag zijn op de meest pure plaatsen van Europa. Waar de buizerd en de fret je nieuwsgierig aankijken alsof ze willen zeggen, ‘wees zuinig op ons want wij aarden hier al vele eeuwen jij troubadour’!

Het land woest en haar bewoners gehard door de elementen. Dat neemt je adem even weg en stilte wordt je vriend in deze wereld. Denemarken ligt voor me!

Mythe?

Het merenhoogland gebied in het hart van Jutland is de bestemming. Prachtige dorpen en kleine steden zoals Silkeborg en Ry zijn omringd door prachtige meren en de rivier Gudenà kringelt er als een parelsnoer doorheen.

Voor roofvis is het een prachtig gebied. Snoek, snoekbaars en heel veel baars is hier zeker te vangen. Een extra voordeel is dat bijna alle meren in een dal liggen zodat je er ook met veel wind heel prettig kunt vissen.

Laat maar komen dat avontuur!

Adembenemend.

Maar genoeg gebrabbel, let’s go! Monstersnoek is het doel, je kent ze wel, die duikboten van snoeken. Kathedralen van de grote meren,  dat is waar je ook voor buiten de grenzen komt en het is en blijft een magisch spelletje om die te vinden.

Slim als de donder, argwanend als een jaloerse vrouw, makkelijk is het dus nooit, maar het is mijn uitdaging voor het leven om ze te slim af te zijn.

Droom vissen!

Ik laat overal waar ik voor het eerst vis mijn eigen strijdplan erop los en die is wonderbaarlijk simpel! Fase 1 is gewoon meters maken en het water verkennen.

HER EN DER WORDEN DAN WEL SNOEKEN VAN 70 TOT 85 CM GEVANGEN.

Waar ligt de aasvis en waar jagen de grotere baarzen? Dat heb je eigenlijk met een dag wel door, her en der worden er dan al wat snoeken gesprokkeld van zo’n 70 tot 85 cm. Al die stekjes streep ik dus braaf af!

 Uitsluiten is de truc.

Ze kunnen nooit ver weg zijn.

De meest gemaakte denkfout als je voor grote snoek gaat is namelijk vissen op die plekken waar je vaak beet krijgt. Dus kleinere maat vissen  aan de haak en dan maar blijven denken… we vangen nog wel een beste.

Alles kan in het leven, maar dan heb je gewoon enorm veel geluk. Anders gezegd moet je een keuze maken, ga je voor aantallen of voor een monster!? Wil je het laatste, dan zeker een dikke vette streep zetten door die stekken met kleinere vis.

Jackpot.

De zone waar je goed aasvis ziet liggen en waar haast geen beet van komt dat zijn vaak de hotspots. Meestal ver op het weid zonder beschutting van randjes en richels, want waarom zou je die nodig hebben als heerser van het meer.

tHE HARD WAY

Is dat een makkelijke visserij? Nou… uhm… ja en nee. Het is gewoon een spel op zich en als je er mee begint kan het je tot wanhoop drijven. Het juist aanbieden van het goede kunstaas en de bijttijden leren herkennen, techniek en koppig zijn. Je moet het gewoon leren en wel the hard way!

Set van shallow naar deep!

En dat kan als je jezelf er maar 100% voor wilt inzetten maar dat is met alles zo in het leven.  Dan kunnen er wonderen gebeuren zoals 4 enorme snoeken vangen in 2 uur tijd. Dat het dwaas wordt voor je ogen zoveel pracht en praal! Maar wees ook bereid om te blanken, want het is een grillige visserij in Denemarken.

Monster Pike Fishing!

Deense schoonheid… Wow!

Heb je in jouw ogen de juiste zone gevonden dan is slepen met kunstaas de allerbeste techniek naar mijn ervaring. Waarom is dat? Zoveel mogelijk aas zoveel mogelijk vistijd geven. Werpend vis je maar met één aasje die ook nog eens 35% van de vistijd in de lucht hangt. Door te trolllen kun je bovendien met extra groot kunstaas vissen en dat is voor het najaar echt een dingetje.

Beast mode on!

Pluggen geven je de mogelijkheden om te kijken wat loopt en wat juist niet. Moet het snel of juist slow of ga je diep of op half water? Daar vandaan ga je fine tunen en dat is zulk machtig mooi werk.

Trollen is geen saai werk als je de hele dag je brain op 100% laat draaien. Spots van 500 meter heel secuur keer op keer afvissend. Meer lijn of juist minder lijn, langzaam of sneller aas.  Constant blijven denken, blijven werken en dan dikke bakken vangen!

Als je dat allemaal op orde hebt dan kan je eigenlijk weer doen wat je wilt. Werpend of diagonaal of blijven slepen, want alles kan. Op de juiste plek met het juist aas en de perfecte snelheid. Elke dag is anders dus flexibel blijven in je denken en handelen.

Ze knallen er hard op.

Zo is het gegaan en zo zal het nog vele jaren blijven gaan. En oh, ga je ooit ook die kant op? Pas dan op want…. Grendel slaapt. Maak hem maar niet wakker dus …ssssttt.

hILCO VAN nUIL