De dodelijke hardbaits van Shimano

25/10/2022
De dodelijke hardbaits van Shimano

Waar de hardbaits van Shimano in Azië en de USA al furore aan het maken waren, bleef dat hier wat achter. Daarom is Shimano ook begonnen met het distribueren van hardbaits in Europa en dus ook in Nederland. Deze hardbaits zijn inmiddels ruim een jaar op de markt en dus is er ook al enigszins ervaring mee opgedaan. Lennard Ringnalda neemt jou mee in zijn top 5 favoriete Shimano hardbaits op dit moment!

 

5. Snoek killer> Bantam Straptor

Momenteel is dit de enige bait van Shimano die specifiek gericht is op snoek. Ik zet ‘m vooral in wanneer het water niet al te diep is zoals in de polders die je hier in Friesland veel hebt. Zo uit de fabriek duikt die maximaal een meter, maar met een toegevoegd gewicht kun je ook op dieper water ermee uit de voeten.

Deze bait heeft een dodelijk hangmoment…

Het is een swimbait die heen en weer beweegt bij het langzaam binnen draaien. Door een forse ruk aan de hengel te geven, slaat de bait mooi uit naar links of rechts. Je kan ‘m ook als jerkbait binnen vissen, want dan maakt het aasje een sikkelvormige beweging met een dodelijk stilhangmoment. De assymetrische staartvin is van zacht rubber en houdt de bait in balans.

 

4. Innovatie> Bantam 73F World Crank

Net als al het vernuft in de hengels, zoals de monocoque op onder andere de Yasei LTD en in de reels het DC-werpsysteem, onderscheidt Shimano zich ook qua ontwikkeling in hardbaits. Zo ook in deze Bantam World Crank. In deze bait zit het zogenaamde Flashboost systeem verwerkt. Dit is een spiegelend plaatje wat bij de kleinste beweging al gaat vibreren.

Het Flashboost systeem laat het plaatje in de plug bij de minste beweging al vibreren.

Dus ook op momenten wanneer de bait stil hangt, zit er beweging in. Dit is natuurlijk onweerstaanbaar voor de rovers die in onze wateren schuil gaan. Dit aasje zet ik geregeld in tijdens wedstrijden, omdat je er alles op kunt verwachten. Als het echt taai is, sleep je deze gewoon langs een kanaal om zo veel meters te maken en om al trollend je vissen toch te kunnen vangen.

 

3. Ver werpen> Bantam Rattlin’ Sur-Vibe

Mijn top 3 begin ik met de BT Rattlin’ Sur-Vibe. Dit was de eerste Shimano hardbait waar ik mee viste en het is uitgegroeid tot een van m’n favorieten. In tegenstelling tot veel lipless crankbaits gaat deze bij een verre worp niet tollend door de lucht en werp je dus een stuk verder. Een ander puntje van kritiek op lipless crankbaits was voor mij dat je ze vaak niet op slappe lijn kon laten afzinken zonder dat die in de knoop kwam met je onderlijn.

Door slim om te gaan met de gewichtjes in de bait, raak je niet meer in de knoop.

Door slim te werken met gewichtjes in deze bait speelt dat probleem niet meer. Hierdoor kun je de volledige werpafstand van je aas benutten en nèt op spots komen waar anderen niet komen. In de Sur-Vibe zit een stevige ratel en ik vis deze bait het liefst op diep water waar ik ‘m net als een reguliere shad met loodkop binnenvis, maar dan met lange halen van mijn hengel in plaats van het draaien met de molen.

 

2. Dodelijk hangmoment> Bantam World Minnow 115SP

Eerder was ik nooit een groot fan van hardbaits voor snoekbaars of baars. Dit mede doordat ze gewoonweg niet ver genoeg te werpen waren en zeker niet met een reel of bij harde wind. Het DC systeem in Shimano reeltjes heeft hieraan al bijgedragen, maar het Jet Boost concept is bij mij ook niet meer weg te denken uit hardbaits. Naast dat dit ervoor zorgt dat je de bait ver genoeg kan werpen, zorgt het ook nog voor die ratel onder water. Win-win! Deze WorldMinnow is suspending. Dat wil zeggen dat zodra je stopt met binnen draaien, de bait stil in het water blijft hangen. Dat is vaak het moment dat je de beet kunt verwachten.

Door het Jet Boost systeem kan ik deze plug goed ver werpen.

Afgelopen zomer heb ik mijn eerste baarzen erop gevangen en ik kan niet wachten om ‘m deze winter aan de speld te hangen. En dan nog een kleine tip: vis deze bait met de slip van je molen of reel vrij los. Door de drie dreggen blijft de vis meestal wel hangen zonder echt aan te slaan.

 

1. Super veelzijdig> Bantam Spin

Geloof het of niet, maar met stip op nummer één staat de BT Spin, die te krijgen is in 14 gram en 18 gram. In tegenstelling tot andere tailspinners, spintails, jigspinners of hoe je ze ook maar wilt noemen, heeft deze een body van kunstof in plaats van lood of tungsten. Hierdoor is de body wat forser en ontstaat er een mooie flankende actie wanneer je deze binnenvist. De vlijmscherpe dreg en draaiend spinnerblad achterop maken dit tot het meest veelzijdige stukje kunstaas wat ik ken. Ik zet deze bait graag in op grote rivierplassen omdat je zo lekker ver kunt werpen.

Een heerlijk veelzijdig stuk kunstaas waar ik inmiddels alle drie de soorten op heb gevangen.

Maar ook tijdens streetfishing, wat ik ook graag doe, zet ik ‘m graag in omdat je er zowel baars als snoek op kunt verwachten. Onlangs heb ik zelfs de eerste snoekbaars erop gevangen. Deze vis ik net als de Sur-Vibe als een shad met loodkop binnen omdat je toch op het afzinkmoment de aanbeet vaak krijgt.

 

Deze top 5 past het beste bij mijn visserij. Vis je graag op roofblei, dan kun je ook denken aan de BT Pavlo Shad 59SP. Ben je topwater-fanaat, dan is de BT WorldPop 69F, eveneens met flashboost systeem, een fantastische bait! Go check them out! Klik HIER voor alle hardbaits van Shimano.