Hoe kies je een reel voor het vissen met jerkbaits?

09/12/2022
Hoe kies je een reel voor het vissen met jerkbaits?

In een vorig artikel hebben we beschreven waar een jerkbait hengel aan moet voldoen. Nu je een geschikte hengel hebt gevonden, moet daar natuurlijk nog wel een geschikte reel bij. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel leggen we het precies uit!

Check HIER hoe je het best een goede jerkbaithengel kiest. 

Waarom vis je eigenlijk jerkbaits binnen met een reel in plaats van een molen? Een molen kan natuurlijk maar er zijn twee belangrijke redenen waarom je beter met een reel kunt vissen. Ten eerste ligt een reel lekkerder in de hand als je kunstaas met tikken binnen vist, het is dus net wat comfortabeler. Omdat het best een grove manier van vissen is, is een reel daarnaast wat duurzamer. 

Een molen beschadig je snel wanneer je met jerkbaits vist en het is niet fijn voor je pols.

Met jerkbaits tik  je feitelijk het aas binnen, wat betekent dat er tijdens het moment van tikken best wel wat druk op de molen komt te staan. Die druk komt continu op de beugel van de molen te staan en dat kan op den duur vervelende gevolgen hebben. Bij een reel komt de lijn direct op de spoel en de spoel zit bij een reel ook nog eens aan twee kanten vast. Bij een molen is dit maar aan een kant. Een reel is dus sterker en daardoor een veel duurzamere optie voor het vissen met jerkbaits.

 

Inhaalsnelheid

Een belangrijke factor om rekening mee te houden, is de inhaalsnelheid van de reel. Vaak kun je dit zien op de website van de verkoper hoeveel lijn de reel binnen draait bij elke slag van de slinger. Dit wordt ook vaak weergegeven als gear ratio.

De slinger is het deel waar je aan draait. Hier zie je ook de lijn direct binnen komen op de spoel.

Gear ratio is simpel gezegd hoe vaak de spoel ronddraait bij elke slag van de slinger. Een lage gear ratio betekent dus dat er minder lijn wordt binnen gedraaid dan bij een hoge. Bij het jerkbait vissen ontstaat er best wel wat ‘slack’ in je lijn. Je lijn valt vaak even slap na het tikken en dit is ook nodig om de jerkbait goed uit te laten slaan. Je kunt dus wel bedenken dat je jezelf een ongeluk draait bij een reel met lage inhaalsnelheid.

De gear ratio vind je vaak aan de kant van de slinger. Hier zie je duidelijk de 6.3 staan op de reel.

Kies dus een reel met een hoge inhaalsnelheid, dit spaart je een lamme arm van het draaien. Neem bijvoorbeeld de Abu Garcia Revo Beast 41, een sterke en goede reel om mee te jerken. Daar kun je kiezen uit twee opties: de normale en de HS (high speed). De high speed heeft een 7,3:1 ratio en een inhaalsnelheid van 86 cm per slag. De normale is slechts 5,8:1 met een inhaalsnelheid van 68 cm per slag. De high speed is het meest geschikt. Kies ook zeker een reel die een lekkere slinger heeft en die lekker vasthoudt, maar dit is natuurlijk persoonlijke voorkeur.

 

Grootte

Nog een punt is de grootte van de reel. Een reel moet dus sterk zijn vanwege de klappen en een hoge inhaalsnelheid hebben. Echter sta je er wel de hele dag mee te tikken. Het is dus belangrijk dat de reel goed in je hand ligt zodat je goed kracht kunt zetten bij een aanbeet.

Een reel moet dus klappen kunnen hebben, maar ook goed in de hand liggen. FOTO: Roy Vanstreels.

Voel dus zeker even aan hoe de reel voelt in combinatie met de hengel. Kun je je hand er mooi omheen doen en heb je goed grip? Dan is de reel perfect. Wat betreft grootte is het dus voornamelijk persoonlijke voorkeur. Niet iedereen heeft even grote handen en het is dus belangrijk om in de winkel even goed te voelen wat voor vlees je in de kuip haalt.

 

Hoe duur?

Vissen is en blijft nou eenmaal een vrij dure hobby. Zeker als je echt het uiterste vraagt van je materiaal. Dit is bij reels niet anders en zeker bij het jerkbait vissen, kwaliteit is dan toch een vereiste. Wij hebben een aantal reels uitgezocht in verschillende prijsklasses om jullie op weg te helpen bij de zoektocht naar een goede reel voor jerkbaits.

De Shimano Tranx: Superrrr powerrrr in een compacte behuizing. Ontwikkeld voor grovere visserijen en een juweel waar je jarenlang plezier van houdt.

De 13 Fishing Concept A3 gen2: Dit is een ware powerhouse die je niet zomaar stuk krijgt. Ga je klein water bevissen of lichtere jerkbaits? Kies dan de Concept A2, die is wat kleiner en meer geschikt voor ietwat lichter werk, maar nog steeds oersterk.

De Abu Garcia Revo BeastOok deze reel is ontzettend sterk en ligt goed in de hand. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of je de Revo Beast kiest of de Concept A3.

De Daiwa Tatula TWS 300:  Deze reel concurreert ook met de bovenstaande reels en is uitermate geschikt voor het vissen met jerkbaits tot ongeveer 140 gram.

De Abu Garcia Revo Beast X:  Deze reel is wat goedkoper vergeleken met de andere reels maar nog wel ontworpen om met zwaarder kunstaas te vissen. Hufterproof dus!

De Okuma Citrix:  Last but not least de Citrix van Okuma, deze reel heeft ook bewezen ontzetten sterk te zijn en is ook niet zo groot. Een prima keuze voor jerkbaits dus!

 

We hopen dat we met dit artikel je een beetje op weg hebben geholpen met het kiezen van een reel voor je nieuwe jerkbait hengel! Veel succes een vooral plezier met de komende avonturen!