Allround op snoekbaars – Tips van o.a. Coppens, Honders, De Groot & Bonouvrie

19/03/2021
Allround op snoekbaars – Tips van o.a. Coppens, Honders, De Groot & Bonouvrie

Roofmeister Top Gear, the place to be voor heet-van-de-naald productnieuws. Hier tweemaandelijks alle noviteiten uit de kokers van de meest gerenommeerde roofvismerken. 😉 Dit keer als thema, het allround vissen op snoekbaars.

 

>VANDAAG DEEL I, WOENSDAG DEEL II<

 

Zie alles onder water

Wanneer je op zoek gaat naar snoekbaars, is een goede fishfinder van groot belang. De Panoptix Sonar van Garmin is de meest geavanceerde fishfinde van dit moment. Dankzij Panoptix LiveScope zie je live sonarbeelden van vissen die in de buurt zwemmen en duidelijk gedefinieerde structuren, die je gemakkelijk kunt interpreteren. Je kunt zelfs je kunstaas zien en waarnemen hoe vis daar op reageert. Deze beelden zijn zo duidelijk en nauwkeurig dat je met een beetje oefening zelfs onderscheid kunt maken tussen verschillende soorten vis!

Schaf LiveScopeDown , LiveScope Forward  en perspectiefweergave in één transducer aan. Je kunt dan de transducermodus gemakkelijk aan je vistechniek aanpassen; gebruik LiveScope Forward om bijzonder heldere beelden van structuren en vissen rond je boot heen te zien, en gebruik LiveScope Down om recht onder je boot te kunnen kijken en pas aan in Perspectiefweergave om een bepaalde hoek inzichtelijk te krijgen. De weergave wordt automatisch bijgewerkt op je compatibele Garmin kaartplotter. AHRS stabilisatie houdt je sonarweergave stabiel, zelfs in ruige omstandigheden.

Voor meer info over de Panoptix van Garmin, klik HIER.

 


 

Hoogwaardige hengelrange

De Ti Pro Rods vormen het hoogtepunt van de Fox Rage hengel ranges, waarbij hoogwaardig design, attractieve styling en kwaliteitscomponenten samenkomen, en een sublieme kunstaas-viservaring opleveren. De Ti Pro range dekt het complete spectrum van de kunstaasvisserij af en biedt daarbij gereedschap voor subtiele visserij en ultrazwaar kunstaaswerk, en alles daartussenin.

Belangrijkste specs:

 • 14 hengels om alle typen kunstaasvisserij af te dekken
 • Van lichte spinhengels (5 – 21g) tot hengels voor zwaar kunstaas (40 – 160g)
 • Hoogwaardige 30-40 Ton Carbonmat blanks
 • Snelle actie
 • Extreem licht en uitgebalanceerd
 • Lichtgewicht titanium ogen met anti-tangle frame ontwerp
 • Hoogwaardige Fuji reelhouders
 • Hoogwaardige gevormde EVA handgrepen

De Fox Rage TI Pro serie is HIER verkrijgbaar.

 TIP VAN DE EXPERT> Some cranking stuff

Luc Coppens> Vissen met crankbaits is een erg plezierige bezigheid, het mooie is dat je echt alle rovers kunt verwachten, van groot tot klein en dat maakt het extra spannend. Als je het materiaal een beetje aanpast naar de crankbaits waar je mee vist is het extra spectaculair. Zo is mijn favoriete crank hengel een W3 Bass Finesse Crank T  5-15 gram ,  ééndelig. Er is ook een tweedelige in een 20 en één in een 30 gram versie beschikbaar, zeer toffe crankbaithengels voor een vriendelijke prijs!

Check onderstaande video. Vaak wordt gezegd dat snoekbaars het lastigst te vangen is op crankbaits, deze sessie tijdens de opening van 2020 ving ik uiteindelijk de grootste snoekbaarzen juist op dit kunstaas. Toeval?

Hier zet ik steevast een Shimano Curado DC op met een 18/00 gevlochten lijn . Ik heb lichter geprobeerd, maar bij de minste hapering in de worp kan de lijn breken, en met 18/00 lijkt lijnbreuk bijna helemaal tot het verleden te behoren. Belangrijk vind ik bij cranken dat je de diepte van de te bevissen stek ongeveer weet en dan daar een crank (plug) voor uitkiest die een ideale duikdiepte heeft.

Ik hou ervan om kantjes van rond de twee meter uit te gooien, en in dat geval ben ik enorm gecharmeerd van onze 6 cm BassBite. Dit plugje zit vol met Japanse (dus hoge kwaliteit) componenten en dat voel je ook als je deze binnenvist. Met de uitrusting die ik hierboven beschrijf loopt deze crank 1,2 meter diep, dus ideaal waar een meter of twee water staat. Een rover die in de buurt van de bodem wat rondhangt moet niet veel stijgen en een schot va een kleine 80 cm maakt het voor hun een ideale prooi.

Geen vistechniek die voor meer verrassingen zorgen als het vissen met crankbaits.

Zelf vis ik een crank in een rustig tempo binnen en doe gedurende de worp enkele stops van een seconde. Eentje halfweg de worp en eentje een twee meter voor me als de crank weer in het zicht komt. Zeer dikwijls schuift er dan een rover over en je kunt je wel inbeelden dat dat super spannend is. Probeer het maar eens, veel plezier! 

Ultieme vrijheid met de bellyboat

Natuurlijk kun je vanaf de kant prima op snoekbaars vissen, maar het vissen vanuit de boot geeft meer vrijheid en maakt het mogelijk om ook de stekken te bevissen die vanaf de kant niet altijd toegankelijk zijn. Echter heeft een boot ook zo zijn nadelen, het is niet voor iedereen financieel haalbaar, en je hebt er ook opslagruimte voor nodig. Een bellyboat biedt dan uitkomst! Het is praktisch, snel en biedt de voordelen van een boot. Een bijkomend voordeel is je ook op wateren zonder trailerhelling je aan de slag kunt gaan.

De Hart Sikkario X-Pro Bellyboat is volledig gemaakt van 1000D polyester gecoat met thermisch gebonden PVC en heeft versterkte afdichtingen. De Sikkario X-Pro heeft 4 hoge druk ‘Boston’ kleppen, twee op de tubes, één in de zitting en één in de vloer. Gebaseerd op de legendarische Sikkario met een lengte van 170 cm, alleen nu met een breedte van maar liefst 118 cm en een maximaal drijfvermogen van 200 kg! Let Op: Het meetlat netje wordt niet meegeleverd!

De Hart Sikkario X-Pro is HIER verkrijgbaar!

 


 

‘Jerkplug’ van Rapala

De Rapala Shadow Rap Deep is een ideale twitchbait die dieper te vissen is dan alle andere Rapala pluggen. De ‘jerkplug’ kan normaal binnengedraaid worden waarbij een flankende actie ontstaat. Ook kan de Rapala Shadow Rap Deep twitchend gevist worden, door middel van kleine tikjes draait deze bijna 180 graden! Deze twitchbaits worden vooral ingezet op riviervissen zoals baars, snoekbaars, roofblei en snoek. Tip: Dit is de tijd om snoekbaars te belagen met twitchbaits op het ondiepe. 

Belangrijkste specs:

 • Type: Twitchbait
 • Lengte: 11 cm
 • Gewicht: 13 Gram
 • Duikdiepte: 1,2 – 2,4 m
 • Slow sinking
 • VMC® Black Nickel Hooks maat #6
 • Tungsten en stalen gewichten voor perfecte balans
 • Flankende actie bij binnenhalen

De Rapala Shadow Rap Deep is HIER verkrijbaar.

 


 

Veelzijdige ShadTeez

De Westin Shad Teez is tot in de puntjes geperfectioneerd en bezit een aantal unieke eigenschappen. De staart van de Shad Teez is gevuld met lucht, wat voor een mooi actie zorgt.

Ook bezit de Shad Teez holografische ogen en een realistische coating. Door het kleine formaat van de ShadTeez erg veelzijdig. De Westin ShadTeez was al verkrijgbaar in 10 en 14 centimeter, maar de 12 cm variant is daar nu aan toegevoegd!

De Westin ShadTeez Slim 12 cm is HIER verkrijgbaar.

 


 

Uitzonderlijk gevoelige hengel

Op maat gemaakte hengel die een perfecte balans biedt, met uitstekende resultaten. Omdat er gebruik is gemaakt van een PVG-blank van 36 ton is de Muse Black van 13Fishing uitzonderlijk gevoelig. De Evolve Airfoil Carbon molenhouder geeft het gevoel van de hengel direct door aan de handpalm van de visser en zorgt voor een uitstekende grip.

De ergonomische molenhouder loopt naadloos over in het EVA handvat voor ultiem comfort. Of je nu met kleine softbaits of plugjes aan de slag gaat, de Muse-serie blinkt uit in elke techniek die nodig is voor de doorgewinterde visser.

Deze serie is verkrijgbaar in 4 verschillende uitvoeringen, voor meer info, klik HIER.

 TIP VAN DE EXPERT> Maart roert z’n staart

Het ondergaande zonnetje maakt iets los in de snoekbaarzen, geef nooit op tot de zon weg is!

Luc de Groot> De maand maart, de maand om te knallen op grote roofvis op de ondieptes. Niet alleen snoek gaat zich klaarmaken voor de paai, maar ook de snoekbaarzen en baarzen trekken het ondiepe op om zich op te maken voor het verzorgen van de volgende generatie. Over het algemeen zijn ondiepe platen net uit de stroming waar stenen en plantenresten op de bodem liggen perfect. Als er dieper water dichtbij ligt zit je helemaal gebakken en mag je je hengel goed vasthouden, want de aanbeten van snoekbaars zijn nu echt snoeihard. Het meeste succes boek ik toch aan het einde van de dag als de zon zakt, het water is iets opgewarmd en de ondergaande zon is vaak echt een trigger om nog even te gaan jagen.

Door het dolle heen was ik met deze tachtiger die na 9 uur zonder actie geworpen te hebben in de storm me in de laatste worpen redde van een keiharde blank!

Langzaam geviste shads met een hele slome waggel zoals de BullTeez 18 cm van Westin zijn ware killers voor zowel snoek en snoekbaars. Als ik mijn kans wil vergroten op snoekbaars leg ik de boot zo ver mogelijk van de stek voor anker en maak verre worpen. Met een heel licht loodje voor de shad hou ik deze net boven de bodem en laat deze af en toe stil hangen. Dat ankeren doe ik zodat ik de stek erg secuur kan uitvissen, soms komt de aanbeet pas na meerdere worpen in dezelfde richting. Geduld is een schone zaak en de aanhouder wint! Succes! 

Ultieme penhengel

Wat is er nu mooier dan een weglopende snoekbaarspen, even wachten en dan aanslaan op hopelijk een waar kasteel. En kijk dan eens naar de actie in die hengel, hoepeltje krom, wat een sport kun je dan beleven aan de snoekbaars penvisserij. Heerlijk old-school, daar houden ze van bij Rozemeijer.

Voor die visserij heeft Rozemeijer de ultieme snoekbaars penhengel ontwikkeld, de Qualifier V2 Zander Float. Met zijn 270cm, en een werpgewicht van 5-20gr is dit echt een fantastische hengel. Voorzien van een EVA handvat, 2-delig zodat hij makkelijk te transporteren is, en uiteraard een goede blank met dito ogen.

Maar laten we ook de dobbers (pennen) niet vergeten, voor talloze situaties heeft Rozemeijer een snoekbaars pen in het assortiment. Of je nu op stilstaand water vist, juist op stromend, of old-school met een Hoempie Ploempie, het is te vinden in het assortiment.

 


 

Ultimate snoekbaars

Het zit er bijna op dit seizoen! Gelukkig zijn er nog een aantal mooie dagen in aantocht om nog even flink gas te geven. De snoekbaarzen zijn al een tijdje een stuk ondieper te vinden en staan nu echt op scherp. Ideale omstandigheden om onze geliefde zanders werpend te belagen. Er is voor ons weinig mooier dan je shadje te voelen afdalen richting bodem, om daarbij geheel abrupt te worden opgeschrikt door zo’n gortdroge tik.

Ultimate Fishing heeft een paar tips voor jullie waarmee je deze prachtige visserij nog mooier en intenser kunt beleven. De eerste tip is die van het kiezen van een dunne, gladde, maar oersterke lijn. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen verder werpt, maar dat je nog beter kunt voelen wat er zich afspeelt onderwater.
Een van de gladste, sterkste en dunste lijnen op dit moment zijn die van het Japanse YGK, verdeeld door Ultimate Fishing. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Bornrush WX8 PE, een lijn met een rubber coating, die zelf op de dunste diameters daardoor nog super slijtvast is. Mag het ietsje zwaarder dan is de YGK/Xbraid Upgrade PE weer echt een toplijn. Met name de 0.6 en 0.8PE diameters zijn dun genoeg om alles te kunnen voelen en sterk genoeg om de grootste zanders de baas te kunnen.
Het mag qua shads nu ook best een slagje groter. Een 5 of zelfs 6 inch shad met een schoepstaart is dan ook geen verkeerde keuze. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Megabass Hazedong shad in 5.2″. Met name de kleur Psychedelic Chart is nu voor het team van Ultimate Fishing echt een hardloper.
Wil je de Bornrush WX8 PE lijn bestellen, klik dan HIER, voor de Megabass Hazedong shad, klik HIER.

 TIP VAN DE EXPERT> Hoog water

Sven Bonouvrie> Het voorjaar, één van de mooiste periodes om te vissen vind ik zelf! Niet alleen op snoek, maar ook zeker op onze glasoog. De snoekbaarzen komen langzaam uit de diepe kuilen en trekken weer de ondieptes op. Vaak krioelt het van het speldaas op de ondieptes dus is er vreten zat!

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar het dropshot vissen op snoekbaars in deze tijd. De dropshot kun je mooi een stukje boven de bodem aanbieden onder de scholen aasvis, recht in de target zone van de snoekbaars dus! Vaak zie je dat de snoekbaars onder de scholen met aasvis ligt.

In de wintervisserij is het vaak van belang dat je weinig actie geeft aan je shad, in het voorjaar is dit anders. Vaak zijn de snoekbaarzen erg agressief in dit jaargetij. Je mag dus best af en toe een ‘rammel’ geven aan je shad. Houd je shads klein in het voorjaar, vaak vis ik niet groter dan 10 cm. Het aanbod van kleine aasvis is super groot in het voorjaar, speel hier op in! Mijn voorkeur gaat uit naar een schoepstaart, er mag best wat herrie gemaakt worden tussen al dat speldaas. 

Strike King bij Rien de Wolf

Sinds kort heeft de Amsterdamse hengelsportzaak Rien de Wolf het nieuwe Strike King binnen het assortiment. Strike King staat bekend om de hoge kwaliteit kunstaas en end-tackle en is over komen waaien vanuit Amerika.

Als je op snoekaars wil vissen, bekijk dan eens de Strike King Pro-Model Series 5, een extra diep duikende plug met een uniek gebogen lip die hem balans geeft om een steile duikhoek te creëren, waardoor hij dieper en sneller kan duiken dan de meeste diep duikende pluggen. Door deze unieke lip kan je hem ook goed volgen bij het contact maken met de bodem.

Weegt 17,7 gram en is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren. Elk Pro-Model Series 5 heeft ook opvallende afgewerkte kleuren en vrij zwevende ratelkamers die verschillende geluidsfrequenties uitzenden om harde aanbeten uit te lokken, dus zet je schrap wanneer je dit kunstaas gebruikt om te trollen!

De Strike King Pro-Model Series 5 is HIER verkrijgbaar.

 


 

Kant-en-klaar voor finessevisserij

Reggiez is een duurzame drijvende kreeftimitatie waarmee je echt effectief kunt vissen met ‘Ned Rigging’-techniek. Het FLOATEX-materiaal is veel zachter dan normaal kunstaas, maar is bestand tegen scheuren dankzij de rekbare samenstelling. Dit aas is ongelooflijk effectief, haal het langzaam terug en laat de pootjes van de Reggiez wiebelen en schudden.

Lange pauzes kunnen twijfelende vis over de streep trekken, aangezien de Reggiez door hun drijfvermogen recht omhoog van de bodem staan, net als een rivierkreeft die in de defensieve positie staat. Tijdens de pauze tussen het binnenvissen bewegen de pootjes op natuurlijke wijze, waardoor een hele subtiele presentatie ontstaat. De body heeft ook een inkeping voor de haak, voor een weedless montage.

Loaded Reggiez worden geleverd met een superscherpe 1/0 offset-haak, gemonteerd op een Chebaruska-gewicht van 5 g. Dit zorgt voor maximale beweging in een weedless en gestroomlijnd geheel. Overigens raden wij af om Floatex met ander kunstaas op te bergen, de gebruikte materialen reageren namelijk op elkaar.

De Floating Reggiez van Korum Snapper zijn HIER verkrijgbaar.

 TIP VAN DE EXPERT> Het duister in

Stein Honders> Snoekbaars is en blijft een vis die het daglicht niet altijd waardeert. De glasogen blijven overdag vaak in de diepere zones van een water liggen, aangezien de felle zonnestralen daar minder goed bij kunnen komen. Wanneer de watertemperatuur stijgt en het aantal lichturen toeneemt, trekt de snoekbaars naar het ondiepe om een nest te zoeken waar ze over een aantal weken hun eitjes af gaan zetten.

Ook volgen ze de aasvis die zich op het ondiepe verwarmt en voedt met vers voorjaarsvoedsel. Wanneer de snoekbaars overdag op het ondiepe ligt, is hij altijd een stuk schuwer dan in het donker. Daarom vis ik het liefst in het donker wanneer ik in het voorjaar op snoekbaars vanaf vis.

Gewapend met mijn rivierstok en een koplampje struin ik de ondiepere gedeeltes van de rivier af. Tijdens het vissen is het essentieel om te kijken naar de stroming, op mijn thuiswater (de Waal ) ligt de snoekbaars altijd net erbuiten, hier is het dan ook een stuk ondieper. Ook vlak langs de kribben liggen de hotspots voor de donkere uren. Vergeet nooit een aantal cranks en twitchbaits mee te nemen. Deze kunnen soms echt een reaction-strike uitlokken en zijn erg ondergewaardeerd als het om snoekbaars vissen gaat. In het nieuwe seizoen gaan Hakkert&Honders hier een video over schieten, so stay tuned ! 

Succesvol spiering inzetten

Voor het bestellen van je doodaas ben je bij Fish Inn aan het juiste adres. In deze tijd van het jaar kan een dode aasvis verrassend goed uit de hoek komen bij de snoekbaarsvisserij. De ideale vissoort hiervoor is spiering. De zeer sterke geur van spiering maakt hem erg succesvol! Perfect voor het vissen op snoek en snoekbaars. Vis hem onder de pen, op een fireball of het good-old ‘sleepie’, en het kan bijna niet misgaan!

Klik HIER om spiering te stellen bij Fish Inn.

 


 

Molen voor de lichte visserij

De nieuwe Shimano Vanford is de molen om te hebben als het gaat om finesse- en gevoelige visserijtoepassingen in zoet- en zoutwater kustomgevingen. Het unieke ontwerp van de MGL-rotor draagt ​​in hoge mate bij aan de gevoeligheid van de molen en de lichtheid van de rotatie. Dit maakt hem perfect voor het gebruik bij finesse-technieken waarbij een nauwgezette kunstaascontrole nodig is.

De Shimano Vanford is verkrijgbaar bij Wout van Leeuwen.

 


 

Verticaalset

De PowerBait Pro Pack Vertical Kit is ontworpen en ontwikkeld voor verticaal jiggen vanaf de boot op snoekbaars en baars. Voorzien van verschillende maten, vormen, kleuren softbaits en gewichten om je aan te passen aan steeds wisselende omstandigheden.

Toepasbaar op alle verschillende watertypes; van meren tot snelstromende rivieren. Inhoud: 2 x Sick Vamper 14cm. 2 x Sick Vibe 12cm, 2 x Verti Jighead (17, 21gr). De softbaits zijn powerbait geurend.
De PowerBait Pro Pack Vertical Kit is HIER verkrijgbaar. 


 

Streetfish stok met ruggengraat

Naast de exclusieve 4street ThinKing-hengel voor het vissen met klein kunstaas, is er nu ook een versie met meer kracht en ruggengraat – de 4street Subway King! De hoogwaardige 36 ton carbon blank van de Subway Kings maakt deze hengel bijzonder gevoelig voor de beetregistratie.

Het is een ongelooflijk lichte hengel, hij ligt perfect in de hand, is geweldig in balans en je zet er zonder problemen klein tot middelgroot kunstaas mee weg. Met een lengte van 240 centimeter kun je een prima werpafstand overbruggen. Dankzij de snelle actie komt iedere aanbeet overduidelijk door – zelfs op grote afstand! De 4street Subway King is ontwikkeld voor spin- en streetfishing.

Klik HIER voor meer info over de Quantum 4Street Subway king.

 


 

Het beste van 2 werelden

De Gamakatsu Skip Gap Shaky Head combineert het beste van twee werelden: het inhakend vermogen van een reguliere jigkop en de fijngevoelige presentatie van een finesse techniek zoals de Nedrig.

Wie de Skip Gap Shaky Heads kritisch bekijkt, zal zien dat de punt van de haak ietsje naar buiten gericht staat. Daar zit hem de crux; dit puntje prikt net door de rug van de softbait heen en staat in dé ideale positie om iedere aanbeet te verzilveren. Dit terwijl de montage wel weedless is! De Shaky Heads zijn verkrijgbaar in:

 • Kleuren: Groen & Bruin
 • Maten: 3/0  & 4/0
 • Gewichten: 3,5 , 5,3 & 7 gram

Daarom is deze unieke jigkop perfect in te zetten bij de visserij op snoekbaars. Zoals bekend is verzamelen deze vissen zich in dit jaargetijde rondom obstakelrijke stekken zoals steenstorten. Dit zijn bij uitstek locaties waar de Skip Gap Shaky Head uitblinkt.

Klik HIER om de Skip Gap Shaky Head te bestellen.

 


 

TIP ONS

Team Roofmeister staat altijd open voor noviteiten en bijzondere productnieuwtjes! Schroom niet om ons te mailen: info@roofmeister.nl