IJsselmeer, WALHALLA voor roofvissers strakkies?

17/09/2018
IJsselmeer, WALHALLA voor roofvissers strakkies?

Goed nieuws voor de vissies in het IJsselmeer. De visvangst van de beroepsvisserij wordt met een derde verminderd. Nog even en deze gigantische bak met water is een walhalla voor sportvissers vanuit heel Europa. Visgidsen zullen als paddenstoelen uit de grond schieten…

Even een kritische noot vanuit Roofmeister, was het IJsselmeer niet überhaupt al een kansloze tobbe met nog nauwelijks vis? Ondanks alarmerende berichten bleef het beroep hier zijn netten vullen om de geldkraan stromende te houden. Is het tegen die achtergrond geen idee om die visvangst voorlopig eens helemaal op 0 te zetten, voordat er hier dus helemaal geen schub meer rondzwemt?

Gewoon een keer nokken met die netten op het IJsselmeer? 

Foto: Beeldbank  Rijkswaterstaat

Volgens Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaat het niet goed met de voorn en brasem, die hebben het ronduit moeilijk, met name met het ontwikkelen van aanwas. Over snoekbaars wordt niet gesproken. Gemakshalve?

FF serieus Nederlandse overheid! Stel, je hebt een veld dat je gaat bezaaien, opdat je er lucratief kunt oogsten. Dan is het toch van den zotte dat je die zaden al gaat oogsten, ook al verminder je dat met een derde.

AANWAS OM ZEEP HELPEN EN DOOR GAAN MET VISSEN. HOE BEDOEL JE KAPITAALVERNIETIGING?

Neem de kabeljauw als voorbeeld. De Noordzee zat er vroeger bomvol mee en men viste er intensief op. En, men ging door ondanks allerlei alarmerende berichten. Een gul die zelfs op steeds jongere leeftijd geslachtsrijp werd, aangezien complete volwassen, geslachtsrijpe kabeljauwbestanden werden weggevangen. Eerstgenoemde belandde vervolgens ook in de netten en zodoende dus de aanwas. Hoe bedoel je kapitaalvernietiging?

Terug naar het IJsselmeer. De minister heeft overeenstemming bereikt over deze maatregel met alle betrokken partijen, ook de visserijsector. Driewerf hoezee, de vlag mag uit! “Dit is een mijlpaal voor het IJsselmeer. We hebben nu allemaal hetzelfde doel voor ogen: een gezonde visstand, een vitaal ecosysteem, duurzame visvangst  en een kleinere, economisch gezonde groep IJsselmeervissers”, aldus de tevreden minister. We herhalen “We hebben nu allemaal…”, het woordje ‘eindelijk zijn ze vergeten. ‘Eindelijk’ hebben we allemaal een gezonde visstand voor ogen. Eindelijk!

Team roofmeister