Een kijkje bij Toppies – Het verhaal achter milieuvriendelijke hengelsport producten!

03/04/2024
Een kijkje bij Toppies – Het verhaal achter milieuvriendelijke hengelsport producten!

Het familiebedrijf Toppies specialiseert zich in producten die milieuvriendelijk zijn. Denk hierbij aan tungsten producten en softbaits die geen weekmakers of PVC bevatten. Ook bouwen ze alle kennis voor het ontwikkelen van nieuwe producten intern op, zonder die kennis in te kopen. Lees hier over de gang van zaken bij dit bedrijf en hoe de producten gemaakt worden!

Door Robin van den Top – Voordat Toppies werd opgericht, hadden we zelf al de eerste loodvrije prototypes van gewichten gegoten met een kleine gietoven op hoge temperatuur. Eenmaal opgericht, legden we onze bedrijfsfilosofie vast. Daarbij hebben we drie grote punten waar we altijd aan willen voldoen. Zo moeten alle producten loodvrij zijn, bevatten de softbaits geen weekmakers of PVC en willen we alle knowhow voor het ontwikkelen van nieuwe producten intern opbouwen en niet inkopen. Ook prototypes zullen zoveel mogelijk in onze eigen werkplaats worden gemaakt.

 

Nieuwe producten ontwikkelen

Het idee voor een nieuw product wordt ontwikkeld op basis van verschillende aspecten. Hierbij wordt afgevraagd of het product overeen komt met de filosofie van het bedrijf. Zit er geen lood in, zitten er geen weekmakers in, etc! Het product moet ook daadwerkelijk meerwaarde hebben aan het water en een functie hebben bij het vangen van vis.

Het product moet wel functioneel zijn, zoals hier de speciale jighead waarbij je makkelijker van shad kunt wisselen, zonder deze te beschadigen.

Als laatste moet het ook verkoopbaar in hengelsport winkels zijn. Dit is misschien wel het belangrijkste aspect, zeker omdat je als een klein familiebedrijf weinig budget hebt voor grote marketing campagnes. Uiteindelijk zijn tevreden klanten de basis voor elk bedrijf en met alleen een mooie filosofie kun je de huur niet betalen.

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst maken we meestal een tekening. Omdat we soms speciaal materiaal gebruiken, moeten we erop letten dat het uiteindelijk kan worden gefabriceerd/gegoten. Sven, die een geschoold polymechanicus is, maakt vervolgens zelf alle CAD-tekeningen en ook de gietvormen ontstaan uit zijn pen. Afhankelijk van het soort gietvormen dat we nodig hebben, worden ze in onze 3D-printer gemaakt of laten we aluminium/staal vormen maken.

Er worden mallen gemaakt van bijvoorbeeld staal om de eerste prototypes te gieten.

In de werkplaats hebben we alles, van kleine high-performance ovens tot alle apparatuur die nodig is voor het maken van softbaits, zodat we in de kortst mogelijke tijd prototypes kunnen maken. Natuurlijk is er altijd het zakelijke aspect, maar onze belangrijkste motivatie is en blijft vissen. Wat is er cooler dan dit soort dingen te kunnen doen als enthousiaste sportvisser?

 

Tijd om te produceren!

Zodra het product klaar is voor serieproductie, nemen we contact op met fabrieken. Voor ons zijn dit niet zomaar fabrieken die we ergens op internet hebben gevonden. We willen elke fabriek onaangekondigd kunnen bezoeken. Klinkt eenvoudig, maar dat is vaak niet standaard. We willen onze klanten en onszelf ervan kunnen verzekeren dat alles op de juiste manier verloopt. Vervolgens werken we met de fabrieken de serieproductie inclusief de verpakking uit. Het ontwerpen van de verpakking is ook een heel verhaal en vaak complexer dan je zou denken. Maar het is ook fantastisch want de verpakking presenteert het product!

Je kunt er zeker van zijn dat elke verpakking door de handen van iemand van de Toppies-familie is gegaan

Zodra de producten zijn geproduceerd en verpakt, wordt de verzending tot import georganiseerd voordat het in ons magazijn kan worden opgeslagen. Omdat Zwitserland een speciaal geval binnen Europa is, kan het helaas niet zomaar naar de EU worden verstuurd. Daarom hebben we een tweede magazijn in de EU geopend. Beide magazijnen worden beheerd door ons als een familie en met de steun van ons team. Dus tegen de tijd dat de klant het product eindelijk in zijn hand houdt aan het water, heeft het al een lange geschiedenis achter de rug. En je kunt er zeker van zijn dat elke verpakking door de handen van iemand van de Toppies-familie is gegaan.

 

Mooi om te zien dat er elke dag hard gewerkt wordt door gepassioneerde roofvissers voor betere producten. Naast dat het prachtige producten zijn, zijn ze ook beter voor het milieu! Check HIER de website van Toppies.