Waarom vallen snoeken onderwater camera’s aan?

19/01/2024
Waarom vallen snoeken onderwater camera’s aan?

Iedereen kent de softbaits met een schoepstaart of curly tails wel. Dit zijn twee goed werkende types maar wisten jullie dat er nog een ander type staart bestaat? Een pulse tail, het ziet er misschien vreemd uit en het geeft niet echt veel actie aan je kunstaas, maar dit is precies wat het zo effectief maakt. In dit artikel leggen we je uit waar de kracht van de pulse tail in zit.

– Header foto: Rob Nullens – Een pulse tail is niets anders dan een verdikking in de staart van het kunstaas. Deze verdikking zorgt ervoor dat het staartje super subtiel heen en weer wiebelt wanneer je binnen draait. Dit zorgt voor minder commotie onder water, maar het drukt wel heel erg veel water weg. Het lijkt alsof je kunstaas geen actie heeft, maar draai hem maar eens vlak onder het oppervlak. Dan zie je wel degelijk dat je kunstaas een hoop water verplaatst!

De staart is verdikt, waardoor hij heel langzaam heen en weer wiebelt.

We komen er steeds meer achter dat roofvissen kunstaas met ogenschijnlijk weinig actie gewoon pakken. Je aas hoeft dus niet altijd extreem te bewegen om vis te vangen. Kijk ook maar eens naar beelden van snoeken die onderwater camera’s aanvallen in plaats van het kunstaas daarachter. Dat is toch stof tot nadenken. Zeker met de hoge hengeldruk in Nederland kennen die roofvissen al die verschillende vibraties van kunstaas maar al te goed.

Dit zijn van die stukken kunstaas die je op de lastigste dagen toch die ene aanbeet opleveren. FOTO: Sean Wit

Pulse tails zijn van die stukken kunstaas die kunnen werken als niets anders werkt. De kracht zit hem in de subtiel bewegende staart die een unieke trilling maakt onder water. De trage actie van dit aas, gekoppeld aan zijn vermogen om flinke waterverplaatsing te veroorzaken, is vaak de sleutel tot het verleiden van enorme snoeken.

 

Zilla Tailswinger

Berkley is zeer recent met de Zilla Tailswinger gekomen, een multifunctioneel stuk kunstaas. Dit is een harde body die geleverd wordt met drie verschillende staarten, waaronder een pulse tail. Je kunt heel gemakkelijk de staarten wisselen door het spiraaltje wat op de harde body zit!

De Zilla Tailswinger komt met drie staarten, waaronder een pulse tail!

Naast dat dit innovatieve stukje kunstaas veelzijdig is door de staarten, kun je ook zelf spelen met de diepte en actie van je aas. Door de drie verschillende bevestigingsogen op het kunstaas kun je het op verschillende manieren monteren. Dit beïnvloedt je diepgang en actie van je aas, zelfs als je niet verandert van staart. Genoeg om uit te kiezen dus en het is leuk dat je met één stuk kunstaas zo ontzettend goed kunt variëren! Hij is te krijgen in 14 cm en 18 cm en je checkt dit toffe stuk kunstaas HIER.

Drie bevestigingsogen zodat je kunt spelen met je actie en diepte.

 

Savage Gear Pulse Tails

Het begon echter allemaal bij Savage Gear, zij begonnen naar ons weten met het produceren van kunstaas met pulse tails in een fabriek. Inmiddels hebben ze al diverse modellen, zoals de Pulse Tail Roach, Pulse Tail Trout en Hard Pulsetail. Je kunt ze in het bekende Line-Thru model kiezen of je koopt een losse body, er zijn een hoop mogelijkheden!

Die echte bakken lusten zo’n pulse tail echt wel! FOTO: Rob Nullens.

De pulse tail imiteert perfect de bewegingen van een gewonde of zwakke prooi, waardoor de agressie van roofvissen wordt getriggerd. Savage Gear heeft flink onderzoek gedaan naar de anatomie en het gedrag van vissen en zo komen ze telkens weer op super gave en realistisch uitziende stukken kunstaas. Check ze HIER.

 

Dus Roofmeisters, wisten jullie al van de kracht van dit unieke kunstaas? Steeds meer vissers zweren erbij en dat is echt niet voor niets! Probeer het eens!