Fluorocarbon, titanium, 7-strand, wat werkt het beste voor snoek?

31/01/2024
Fluorocarbon, titanium, 7-strand, wat werkt het beste voor snoek?

Voor snoek kun je verschillende onderlijnen gebruiken als fluorcarbon, titanium, 7 strand en een spinstang. Ze zijn alle vier bestand tegen de tanden van snoek maar ze hebben wel elk hun voor- en nadelen. Welke is het beste?

 

Is het nou echt zo doorzichtig?> Fluorocarbon

Om maar met de deur in huis te vallen: fluorocarbon is niet onzichtbaar onder water. Wel is het  veel minder goed te zien dan andere onderlijnen. Het heeft ook te maken met de dikte; hoe dunner des te lastiger te zien. Zeker in oppervlaktewater onder bepaalde lichtomstandigheden, zoals fel zonlicht, kan fluorcarbon zichtbaar zijn voor vissen.

Met de onderwater camera’s van tegenwoordig zoals de Westin Escape Cam zien we dat een fluorocarbon onderlijn echt wel zichtbaar is. FOTO: Westin Cam.

Fluorcarbon is een zeer populair onderlijnmateriaal en terecht. Het is knoopbaar, wat betekent dat je geen gebruik hoeft te maken van wartels, sleeves en andere onderdelen die eventueel gevoelig zijn voor breken. Ook zie je schade aan je onderlijn direct, dit kun je bij andere materialen lang niet zo goed zien. Knip gewoon het stukje even af en knoop opnieuw en je hebt een nieuwe onderlijn.

Een beschadiging op de onderlijn zie je zo nadat een snoek zo over je kunstaas schuift en een nieuwe knoop is zo gemaakt.

Daarnaast is fluorocarbon niet heel stijf waardoor vele soorten kunstaas goed blijven zwemmen. Zeker voor snoek heeft een dikke fluorocarbon onderlijn weinig invloed op de actie van je aas. Alleen sommige jerkbaits kunnen soms lastiger zijn met fluorcarbon. In dit geval is het fluorocarbon niet stijf genoeg en slaat je onderlijn vaak om de dreggen heen. Test dus even als je met jerkbaits vist of je ander materiaal moet gebruiken.

Veel moderne jerkbaits zijn best op fluorcarbon te vissen. Test vooral per jerkbait uit wat het beste voor jou werkt.

Er wordt gedacht dat snoeken makkelijk fluorcarbon doorbijten, maar in de praktijk gebeurt dit zelden. Als het gebeurt, was je onderlijn waarschijnlijk al beschadigd dus zolang je fluorcarbon dik genoeg is (0,90 mm of dikker voor het vissen op snoek) zit je sowieso veilig. Check fluorcarbon HIER. Liever kant en klaar? Klik HIER.

 

Geen kink in te krijgen> Titanium

Titanium is waarschijnlijk de op één na populairste onder de snoekvissers. Dit materiaal is medium stijf, het buigt opzich nog wel mee wanneer het moet, maar het is al wel stijver dan fluorcarbon. Hierdoor is titanium een uitstekende keuze als je veel met jerkbaits vist. Ook heeft titanium als eigenschap dat het niet kinkt.

Sommige jerkbaits moet je wel met titanium vissen omdat titanium vrij stijf is.

Vis je dus veel met spinners en spinnerbaits, dan is een titanium onderlijn de beste keuze als je liever geen fluorcarbon wilt gebruiken. Titanium is roestvrij en inderdaad nog beter bestand tegen scherpe tanden dan fluorcarbon.  Dit materiaal heeft een extreem goede treksterkte waardoor je met een relatief dunne onderlijn prima kunt vissen.

Titanium is een stuk dunner dan fluorocarbon als we naar een gelijke trekkracht kijken.

Dit is prettig als je aas bijvoorbeeld wordt belemmerd door te dik fluorocarbon, dit kan nogal eens gebeuren als je met echt klein aas op snoek gaat vissen. Denk hierbij aan kleine shads van 12 cm of kleine crankbaits. In deze gevallen is een stukje titanium aan te raden of 7-strand om de actie van je kunstaas goed te houden. Er zijn zelfs titanium onderlijntjes die je kunt knopen!

Er zijn ook titanium onderlijntjes die je kunt knopen. Ideaal voor bijvoorbeeld twitchbaits! Op deze manier beïnvloed je de actie van het aas minimaal.

Dan de nadelen van titanium… Het grootste nadeel is dat je nauwelijks ziet of het beschadigd is na de vangst van een snoek. Hierdoor loop je risico op breuk bij het aanslaan. Ook zitten er wartels en sleeves bij een titanium onderlijn, dieook van metaal zijn. Metaal kan na een tijd gebruiken ‘moe’ worden en makkelijker openbuigen. Check je onderlijn dus goed van tijd tot tijd! Als laatste is titanium zichtbaarder onder water, dus als je hier veel waarde aan hecht, dan is fluorocarbon beter om te gebruiken. Check titanium onderlijnen en materiaal HIER.

 

Flexibel> 7-strand 

Nog een goede optie voor snoek, 7-strand. Dit zijn zeven staaldraadjes die in elkaar gevlochten zijn. Door deze constructie krijg je een vrij soepele onderlijn, wat super handig is als je kunstaas hebt wat lastig zwemt bij een dikke of stijve onderlijn. Dit type onderlijn is doorgaans vrij dun.

Onderlijntjes van 7-strand zijn top wanneer je bijvoorbeeld met lichte setups vist in bijvoorbeeld polders.

Ook is 7-strand gevoelig voor kinken…. Het grote voordeel is dat het relatief goedkoop is, soepel is en gewoon goed bestand is tegen snoeken. Fluorocarbon en titanium zijn meer aan te raden voor de meeste gevallen doordat ze wat dikker en sterker zijn. Vis je alleen met een lichte setup en vrij klein kunstaas, dan is een stukje 7-strand een super goede optie! Check het HIER.

 

Niet meer van deze tijd?> Spinstang

Spinstang is eigenlijk gewoon een stuk staal wat ontzettend stijf is. Ten eerste is het lomp en dik en goed zichtbaar. Dit materiaal zullen wij niet snel aanraden.

Spinstang is erg dik en extreem stijf. Het werkt het beste met jerkbaits en grote spinnerbaits.

Daarnaast buigt het heel snel zodra een snoek het kunstaas goed heeft gegrepen en zal het niet terugveren in de originele positie. Het enige waar spinstang eventueel nuttig voor zou kunnen zijn, zijn jerkbaits of hele grote spinnerbaits. Maar ook hier voldoet een stuk titanium eigenlijk beter, gezien het gewoon dunner is en wel terug buigt in zijn originele positie na een aanbeet.

 

Elk onderlijn materiaal heeft weer zijn eigen kracht. Zo is fluorcarbon perfect knoopbaar, is 7-strand weer lekker flexibel en is een spinstang extra stijf. Weet jij al wat je nodig hebt? Zo nee, klik dan HIER voor alle opties!