Zo vang je nu zeebaars – Het topsysteem voor koud zout

16/02/2021
Zo vang je nu zeebaars – Het topsysteem voor koud zout

Voor echte zeebaars diehards blijven er het hele jaar door mogelijkheden. Wij trokken samen met zeebaarsspecialist Tim Kunst van Wesdijk Hengelsport naar een warm water uitlaat in de Europoort. Een overwinteringsplek voor de zoute rover, maar niet heel makkelijk om te vangen. Toch heeft Tim een geheim wapen, de Evia Bombetta

Door Sjoerd Beljaars

Het zijn van die dingen die ik vaak heb overwogen, maar nooit eens daadwerkelijk gebruikt heb. Tja, hoe moet je ze noemen. Sbirolino’s of, zoals ze ze bij Wesdijk Hengelsport noemen, Bombetta’s… Het heeft wat weg van dobbers en voor een deel kunnen ze die functie hebben, maar in hoofdzaak gaat het om het creëren van extra werpgewicht, zonder dat dat van invloed is op je (kunst)aas.

Soms kunnen dingen zo simpel zijn en meteen ook doeltreffend 🙂 De Bombetta is daar een goed voorbeeld van. Te kiezen in ook sink en slow sink variant, het is maar net hoe diep je de rovers verwacht.

Het eerst zag ik ze bij roofblei vissers. De roofblei die gefocust was op kleine aasvis, maar met geen mogelijkheid aan te werpen was. Tenminste, niet op de conventionele manier met klein kunstaas, wel dus met deze verzwaarde dobbers. Geniaal eigenlijk en stom dat ik het verder zelf nooit geprobeerd heb.

 


VOOR DE FIJNPROEVER

Deze dag hebben we ook met shads gevist. Dit met een wel heel mooie set up. Namelijk een HTO Labrax Special zeebaarshengel. Dit gewapend met een Daiwa Certate werpmolen. Een hengelset om u te zeggen, de kwaliteit vind je terug in elk denkbare facet.


 

Prima omstandigheden voor een potje zeebaarzen toch 😛

De welbekende zeebaars overwinteringsplek in de Europoort.

Momenteel is dit zo’n beetje dé manier voor het vangen van zeebaars in de Europoort. Zeebaarsspecialist Tim Kunst van Wesdijk Hengelsport kon er maar niet over op houden. Keer op keer kwam hij met een grote grijns terug van de warmwater uitlaat. De vangsten liepen met gemak in de dubbele cijfers. Natuurlijk, met shads en pluggen kun je ze hier ook vangen, maar die Bombetta’s lijken bijna onmisbaar geworden.

Met een waadpak win je zo maar nog enkele meters werpafstand.

Natuurlijk alleen als je het op de juiste manier toepast. Allereerst de montage. De Bombetta is feitelijk een inline zeevisdobber waar je een flinke fluorocarbon onderlijn door heen rijgt. Boven en onder stop je hem dan af met rubberen stuitjes. Zoals gezegd, een flink stuk onderlijn, we hebben het over maar liefst 1,5 meter (liefst lekker dik) 45/00 fluorocarbon. De onderlijn maak je met een verbindingsknoop vast met je gevlochten hoofdlijn, Tim gebruikt 12/00 X9 van Berkley.

Dat is nog eens wat anders dan die peperdure Fiiish shads en ze zijn nu ook nog eens bijna onverslaanbaar 🙂 De in de Europoort wereldberoemde Deltavisjes

Aan het andere einde van het fluorocarbon een simpel, toch verbazingwekkend doeltreffend stukje kunstaas, de zogenaamde Grauvell Jinza Delta Visjes, onder de kenners al een tijdje topfavoriet voor het vangen van zeebaars in deze periode. Het idee is dat dit kleine plastic visje aan de lange wapperlijn onder een Bombetta verleidelijk attractie uitoefend. Inwerpen en af en toe even binnendraaien en laten stoppen. Deze mix van beweging, samen met de drift op de stroming, maakt deze techniek tot bijna valsspelen.

Sneller dan het licht die Tim Kunst. Zorg dat je dat ‘snep’ geluid maakt het met Deltavisje en je weet dat je extreem ver werpt.

Daarmee is de kous nog niet af, want de moeilijksheidsgraad zit ‘m in het werpen. Vaak genoeg zitten die zoute rakkers ver weg vanaf de kant en zijn ze moeilijk aan te werpen. Tim heeft al meerdere malen meegemaakt dat je met shadjes en pluggen volstrekt kansloos bent, daar waar je met de Bombetta wel prijs schiet.

Met deze Cinnetic set kun je deze visserij prima aan. Veel power en toch licht in gewicht.

Daarbij is het hele vissysteem met die lange onderlijn nu niet bepaald ontwikkeld door iemand die wereldrecord afstanden wilt werpen. Toch is die lengte van de onderlijn wel belangrijk voor een zo natuurlijk mogelijke gedraging van dat Deltavisje. Sowieso zal je uitrusting hier op toegespitst moeten zijn. Daarom maakt Tim gebruik van een hengel van 3,30 meter met een werpgewicht van 30 tot 100 gram, de zogenaamde Cinnetic CRB4 Seabass Evolution Light Game. Voor die lengte en de power die deze hengel heeft extreem licht in gewicht. Daarop een Cinnetic Rayforce Devil 4500X zeebaarsmolen, robuust, een forse spoel, echt een werkpaard, ofwel ideaal voor dit werk.

Heerlijk toch als je het verschil kunt laten zien!

Dan de werptechniek. Tim draait de Bombetta tot zo’n 40 cm onder de hengeltop en laat het Deltavisje daarbij net achter zich in het water hangen. Daarbij heeft hij zijn rechterarm (met zijn hand om de reelgreep) nagenoeg gestrekt boven zich. De linkerarm met de hand aan het uiteinde van de blank is gestrekt en hier komt bij de worp alle kracht vrij. Zijn linkerhand brengt hij namelijk met een krachtige beweging naar zijn borst, de rechterhand fungeert feitelijk als scharnierpunt bij de hefboombeweging die je met de hengel maakt.

Weer een aanbeet. Robert en ik staan lucht te happen op de achtergrond 🙁

Ja ja, er zijn zelfs wereldkampioenschappen ‘ver werpen’, no kidding. Geloof maar dat die krachtige zwiepen zijn, bijzonder dat je bij het begin van de worp een soort ‘snep’ geluid hoort, alsof je lijn breekt. Maar dat is het Deltavisje dat uit de waterlaag wordt getrokken, alsof de cohesie krachten het er nog niet mee eens zijn.

Ondertussen genieten van de natuur.

Goed, wij Roofmeisters willen alles natuurlijk weer van A tot Z op video vastleggen. Wij gaan een middaggie mee met Tim. Ook Wesdijkmedewerker Robert Mastbergen gaat mee, het wordt zo’n beetje zijn zeebaarsvuurdoop. Helaas, wat gouden bergen zouden moeten worden, lees zilveren :-P, wordt een taaie bedoeling. Ze liggen bepaald niet voor het oprapen. Robert en ik proberen het werpend met shads en pluggen, maar afgezien van een mooie beuk bij Robert is het luchthappen voor ons.

Die extreem lange onderlijn mag dan wat onhandig zijn in gebruik, het is een absolute must bij deze visserij.

3 keer raden wie zijn beugel bloot lacht, de jonge snaak Tim, die nu kan laten zien dat de Bombetta techniek bij dit soort taaie omstandigheden blijft scoren. Het systeem maakt nu echt het verschil en dat is volgens Tim zeker niet de eerste keer. In de zomer zal dat the other way around zijn, maar tja, die zeebaars overwintert hier nu en is passief. Een rustig, dwarrelend aasvisje is nu een spekkie naar zijn bekkie. Mooi om te zien hoe één techniek alles en iedereen het nakijken kan geven. Stay tuned voor de video, alle beelden liggen al op de edit tafel 🙂

 

Wil jij meer weten over deze  visserij, schroom niet om Wesdijk te mailen: info@wesdijk.hengelsport.nl. Mochten de winkels weer open gaan, ga eens op bezoek en vraag Tim Kunst de hemd van het lijf 🙂