De ultieme haken voor de snoekvisserij

06/10/2022
De ultieme haken voor de snoekvisserij

Wie vist op roofvis of überhaupt vist, kan er simpelweg niet meer omheen en ook niet zonder. Haken, die heb je gewoon nodig om een vis te vangen. Wanneer je gericht op groot- of klein wild bezig gaat, heb je gewoon kwaliteit dreggen nodig. Meer dan 25 jaar geleden ben ik begonnen met roofvissen. Toentertijd was er niets, of beter gezegd weinig aanbod aan dreggen van kwaliteit. De perfecte haak bestond gewoon niet.

Door Christian Drost

Vroeger voldeed geen een haak aan mijn eisen, nu wel! De ultieme haken voor de snoekvisserij

Er was altijd wat. Voor grote swimbaits van 30 cm of meer was ik bijvoorbeeld altijd op zoek naar een dreg die niet alleen scherp was, maar ook buiten de body uitkwam. Het liefst in 6- of 7/0 en dan moesten ze ook nog krachtig én sterk zijn. Dat bleek een behoorlijk lastige combi te zijn en ik heb deze niet gevonden. Wat er ook was, ik liep steeds maar weer tegen dezelfde ergernissen aan. Wanneer je op groot water veel uren doorbrengt voor die ene vis mag er geen twijfel ontstaan. Dan moet alles tip top in orde zijn.

 

Zoektocht

Een aantal jaren geleden, kwam ik op de EFTTEX (Europese vakbeurs voor de hengelsport) voor het eerst in aanraking met BKK. Ik was direct nieuwsgierig geworden, want tijdens het langslopen bij de stand zag ik iets wat ik nog nooit had gezien.

Een aantal jaar geleden kwam ik in aanraking met BKK.

Grote dreggen met een perfecte haakbocht, precies juist qua draaddikte en ook nog eens heel scherp. Later kreeg ik de samples thuisgestuurd van de fabriek uit Shanghai en daarna is het balletje ook gaan rollen. Toen ik vorig jaar werd gevraagd voor het Internationale Pro Team, kon ik niet bedenken dat mijn hele visserij inmiddels uit BKK haken zou bestaan. Natuurlijk ben ik van nature zeer kritisch op materiaal. Het moet wel echt heel erg goed zijn wil ik er mee vissen, maar voor mijn snoekvisserij bestaat nu alles uit BKK!

 

BKK in mijn visserij

De snoekvisserij die ik heden ten dage uitoefen, bestaat grotendeels uit het constant zoeken naar grote vis. Natuurlijk is het leuk om af en toe een kleinere vis te vangen maar dat hoeft van mij niet per se om te slagen. Zelfs wanneer alle omstandigheden het af laten weten, leer ik elke keer weer wat bij.

Voor de jacht op de echte dames, moet het materiaal tip top in orde zijn.

Ga ik bijvoorbeeld op kleinschaliger water vissen zoals een polder sloot, dan is elke vis mooi meegenomen. Specimen hunting is een vorm van visserij waarbij alles tot in de puntjes moet kloppen, dus ook het materiaal. Tegenwoordig wordt veel kunstaas standaard geleverd vanuit met of te kleine dreggen, of dreggen die niet voldoen aan de huidige visserij op snoek.

Extreem scherp en klaar voor groot wild.

Gelukkig heb ik daar met BKK geen last van. Zoals al vele malen benoemd zijn deze haken perfect voor de snoekvisserij. Naast het feit dat ze scherp zijn, zijn ze ook nog eens extreem sterk. Niet minder belangrijk: alle BKK dreggen of dat nu de Spear-21 SS 5/0 of UVO 5/0 betreft hebben precies de juiste ratio qua kracht en draaddikte.

Groot aas, grote dreg

Vaak zie ik om mij heen mensen met te kleine dreggen vissen. Zelf vis ik altijd zo groot mogelijk, met natuurlijk wel een max want we vissen niet op haai. Ik hou altijd de maatstaaf aan dat wat voor kunstaas ik ook vis, de dregpunten altijd buiten de shad, crankbait of swimbait uitkomen. Wanneer ik bijvoorbeeld met swimbaits ga vissen in de 30 – 35cm range of groter, hou ik steevast 5/0 aan. De BKK Spear-21 SS of zoals eerder genoemd de UVO in 5/0 zijn hier perfect voor!

De 5/0 dreggen zijn geknipt voor dat grote kunstaas.

Zoals bij bovengenoemde swimbaits is te zien, hebben deze een zeer brede body, een 5/0 is dan perfect op z’n plek. Nu hoor ik op de achtergrond de eerste klaagzang van het vissen met grote dreggen. 5/0 is voor mij wel de max, echter het vissen met kleinere dreggen op een dergelijk grote swimbait werkt averechts. Swimbaits in deze catagorie zijn namelijk zomaar ineens 300 tot 400 gram. Wanneer je dus met kleinere dreggen gaat vissen bijvoorbeeld 2/0 of 3/0, zal een gehaakte snoek veel meer schade ondervinden dan door een grotere dreg.

5/0 is bij mij wel de max, maar het is echt nodig bij groot aas!

Een grotere dreg heeft namelijk als bijkomend voordeel dat deze, eenmaal gehaakt, vast zit, niet zoals een kleinere dreg aan een groter gewicht zal gaan draaien. Een vis heeft dus minder schade door een grotere dreg, simpelweg omdat een grotere dreg meer draagvlak heeft. Daarom vis ik steevast met grote swimbaits met grote dreggen en zoals eerder genoemd ook om de inhaking ten goede te komen. Een wijdere dreg komt eerder buiten de body uit, dus wordt er sneller gevangen, in plaats van alleen maar een aanbeet. Hetzelfde geldt voor softbaits: laat altijd je dregpunten uitsteken!

Voor softbaits geldt ook dat je haken goed afgestemd moeten zijn en wat moeten uitsteken aan de zijkant.

Gaan we echter met loodkoppen aan de gang, voor welke visserij dan ook, dan hanteer ik standaard de stelregel 3/0 voor 3”, 4/0 voor 4”, 5/0 voor 5”, etc. Hierbij is het dan weer zeer eenvoudig de juiste loodkop aan de desbetreffende softbait te linken. Een klein hulpmiddel wat een hoop ergernis in de hengelsportzaak, maar ook thuis kan verhelpen!

Ook loodkoppen stem ik precies af op de shad!

Al met al is het dus te allen tijde zaak dat je op met name op de end tackle de meeste focus legt. Een mooie boot of dieptemeter lijkt vaak belangrijker dan een doosje haken, echter is dat juist hetgeen je visdag letterlijk maakt of breekt. Zelf heb ik altijd standaard de maten 1/0 tot 5/0 aan boord, hiermee kun je elke situatie aan, niet alleen op onze Nederlandse wateren, maar ook in het buitenland!

 

Check Christian ook op zijn Instagram voor gave snoek content!