Vijf top crankbaits van Rapala

23/03/2023
Vijf top crankbaits van Rapala

Rapala is een van de oudste merken die er zijn. Wie is er vroeger niet naar de sloot gelopen gewapend met zijn of haar kleine Rapala jointed? Gelukkig zit Rapala niet stil en naast de klassiekers blijven ze top kunstaas produceren. Lees in dit artikel over vijf top crankbaits van Rapala.

 

Net nieuw> X-Light crank

De X-Light crank is de nieuwste toevoeging aan de crankbaits van Rapala. Deze mini crank van 3,5 cm is de ideale keuze voor baars en andere rovers die het gemunt hebben op speld aas. Vergeet ook zeker roofblei niet! Deze kleine plug laat zich tussen de 1,8 en 2,1 meter diepte binnen vissen en heeft een redelijk nerveuze actie.

Echt een mini plug, super leuk voor baars en andere rovers die het op speld aas gemunt hebben.

Je kunt hem gewoon zo binnen draaien, maar wat dacht je van stop and go of zelfs een beetje twitchen? Ondanks zijn kleine omvang laat deze crank zich nog wel goed weg gooien doordat het lichaampje iets is verzwaard, wel zo handig om de vis te kunnen bereiken. De actie is een strakke, hoog frequente actie, naast dit is dit plugje ook nog eens voorzien van ratel. Misschien valt ‘ie voor het oog niet zo op, horen doen de vissen hem zeker! Check hem HIER.

 

Mega allround> Shad Rap Elite

Iedereen kent de Super Shad Rap wel als we het hebben over de crankbaits van Rapala. Nu is er naast de Super Shad Rap ook de Shad Rap Elite. Deze versie is een stuk kleiner, namelijk 7,5 cm. Dit maakt deze plug geschikt voor alle type rovers op verschillende wateren. Met een duik diepte van 2,7 tot 3,3 meter kun je hem op een breed aantal stekken inzetten, trollend kun je hem nog dieper krijgen.

Trollen, werpen, baars, snoekbaars, snoek, you name it. De Shad Rap Elite kan het.

Om het klassiek te houden, heeft Rapala deze plug gemaakt van balsa hout, dit geeft de plug een echt vangende actie. Het lijkt echt op een aasvisje door het profiel en de verschillende super realistische kleuren waarin hij te krijgen is. Voor het halen van maximale werp afstand en maximale duurzaamheid, is deze crank ook voorzien van het ‘wire-through’ systeem van Rapala, dit houdt de plug beter bij elkaar en houdt hem stabiel. Check hem HIER.

 

Plug met attitude> BX Brat

De naam verklapt het al, deze plug heeft een attitude. Deze herrieschopper verplaatst veel water en heeft een redelijk uitslaande actie wat we gewend zijn van dit type ‘squarebill’ crankbaits. De lip is vierkant achtig en staat redelijk haaks op de body van de plug, dit zorgt voor die unieke actie en dit zorgt ervoor dat je hem ondiep kunt vissen over de planten. Echt killing in de zomer als de rovers lekker aan staan.

Te krijgen in twee formaten, BX Brat Big en de normale BX Brat.

Deze plugjes komen het beste tot hun recht wanneer ze wat langzamer worden gevist, in tegenstelling tot de crankbaits die een wat nerveuzere actie hebben. Je kunt deze dan ook het beste gebruiken in combinatie met een molen of reel met lage inhaalsnelheid. Ze zijn 5 cm lang en wegen 10 gram. Bij een steady retrieve loopt dit plugje zo ongeveer 90 cm diep. Check hem HIER.

 

Twitch- of crankbait?> Shadow Rap Jack Deep

Is dit een twitchbait of een crankbait? Nou, beide! Deze crankbait laat zich uitstekend twitchen, maar met een steady retrieve heeft hij ook een hele goede actie. Door de flinke duiklip is hij zeer snel op diepte, de 5 cm (5,7 gram) variant duikt 3 meter en de 7 cm (10 gram) variant duikt zo naar 4 meter. Ondanks het kleine lijfje laat deze crank zich wel nog ver werpen, niet onbelangrijk wanneer je bijvoorbeeld op de rivierplassen vist.

Diep vissen, twitchen of steady retrieve, het kan allemaal.

Naast het werpen, kun je deze plug ook meer dan prima trollen. Hij is ook drijvend, wat killing kan zijn in het hang moment. Beeld je bijvoorbeeld eens een mooie stenen rand in. Deze plug duikt daar heerlijk tegenaan en elke keer kun je hem weer iets naar boven laten drijven om hem vervolgens weer over de stenen te rossen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een grote snoekbaars of baars een hapje ziet in zo’n plug! Check hem HIER.

 

Bewezen topper> Dives-To

De Rapala DT is een crankbait die echt niet weg te denken is uit tackleboxen van crankbait fanaten. Dit plugje is echt fantastisch. Een kort uitslaande, nerveuze actie en een subtiele ratel, een succes bij elke roofvis. De grote kracht van de DT zit hem in het feit dat hij ongelofelijk snel op diepte is, dus je haalt het meeste uit je worp. Ook deze is gemaakt van het beste balsa hout. In combinatie met precies geplaatste gewichten en de unieke vorm creëert Rapala een actie die alleen in de DT familie te vinden is.

De DT plugjes behoren misschien wel tot de beste cranks op de hele markt.

Ze zijn te krijgen in verschillende uitvoeringen, zo heb je de 4, 6, 10 en 14. Het getal staat voor het aantal voet wat de plug duikt. Ook wordt het plugje groter in formaat wanneer je een dieper lopende variant kiest. Vergeet deze zeker niet toe te voegen aan je arsenaal, je gaat er absoluut geen spijt van krijgen. Check ze HIER.

 

De crankbaits van Rapala zijn al jaren populair en dat is echt met genoeg reden. Sterke actie, lopen altijd recht en zijn precies goed gebalanceerd. Probeer ze eens! Neem een kijkje op de website om te ontdekken wat Rapala nog meer aanbiedt.