Dit zijn de beste snoekstekken vanaf de kant – Lau Boom

17/10/2019
Dit zijn de beste snoekstekken vanaf de kant – Lau Boom

Nergens in Europa zoveel mogelijkheden voor snoek vanaf de kant! Onze polders, rivieren, kanalen en zelfs grote wateren die vanaf de kant goed bevisbaar zijn. Maar waar beginnen, wat zijn de topstekken in deze weelde. Roofvisser Lau Boom helpt je op weg.

Door Lau Boom

 

Stek 1> Polders

Een van de meest bekende, maar nog steeds een van de beste snoekstekken: Polders! In de polder heb je echt overal mooie stekken: Rietkraagjes, duikers, bruggen, splitsingen, lelievelden… Er zijn zat polderslootjes waar amper gevist wordt, en de snoeken dus ook zonder twijfel op je kunstaas klappen, soms meerdere keren!

Toch wel een kanon uit zo’n slootje!

Ook hoeven de slootjes absoluut niet breed te zijn, ik heb dikke 80’ers gevangen in slootjes van amper 2 meter breed, en het was daar nog geen 80 cm diep! Voor de grote snoeken hoef je hier niet te zijn, maar dagen met ruim boven de 10 snoeken is heel reëel in de polder! Alhoewel er natuurlijk altijd een grote verassing kan liggen…

 

Stek 2> Slootjes in de woonwijk

In tegenstelling tot de polderslootjes, worden de slootjes dichtbij huis door veel mensen overgeslagen. En ten onrechte! Echter weten weinig mensen dat er vis zit in de sloot voor hun huis, als ik hun reactie ziet als ik weer eens een snoek vang midden in de woonwijk.

Een welkome verassing tussen de huizen, af en toe loopt er een hele mooie tussendoor!

Goede plekken zijn er ook hier in overvloed: Duikers, versmallingen/verbredingen, plantenbedden.. net als in de polder is het gemiddelde formaat niet hoog, maar dikke joekels liggen ook hier op de loer. Zeker in de winter zijn deze slootjes net wat warmer dan ander water, en dus echte hotspots!

 

Stek 3> Aftakkingen van groot water

Dikke meterbak van 111 cm, gevangen in een aftakking van groot water! En dit is niet de enige metervis van dit stukje…

Misschien niet zo makkelijk, maar vaak wel een stek waar je wat grotere vissen kunt vangen! Zeker als het water kouder is en de aasvis wegtrekt van het grote water, volgen de snoeken maar wat graag de aasvis naar dit soort plekken. Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in. Zeker in het koudere jaargetijde echt een topstek!

 

Stek 4> Rivieren

Waarschijnlijk de lastigste stek van de 5, maar wel degene die de meeste voldoening oplevert! Rivieren lijken oneindig, en zeker op het gebied van snoek zijn er nog veel vragen over de visserij. Afgelopen seizoen ben ik hiermee begonnen, en ondanks dat ’t vaak een taaie bedoeling is, zijn de beloningen heerlijk!

Na een dag waarop we 50 km hadden gefietst, 25 km hadden gelopen en slechts wat aanbeten gemist, ving ik aan het einde toch nog een fijne beloning!

Uiteraard kan in elk kribvak een grote vis liggen, al zijn er natuurlijk wel een paar plekken die eruit springen. Zo zijn planten zeer interessant, maar wat dacht je van obstakels in het water? Overal kan natuurlijk een vis zitten, maar vis deze stekken nét iets secuurder uit. En vooral: volhouden! Dit is natuurlijk lastig als je al een aantal uur niks hebt gevangen, maar blijf gefocust en geef niet op. Die beloning komt dan vanzelf!

 

Stek 5> Kanalen

De laatste, maar zeker niet de minste! Zeker heldere, vrij ondiepe kanalen zijn vaak schitterende snoekstekken! Het mooie van kanalen is dat je vaak lange stukken kunt lopen. Ook is vaak de hengeldruk niet zo hoog op deze kanalen. Deze wateren hebben vaak een goede visstand. Leliebedden, bruggetjes en versmallingen zijn hier vaak de hotspots.

Ook hier is het gemiddelde formaat niet hoog, maar soms…

Maar vergeet ook niet door te vissen tot echt RECHT onder je voeten, regelmatig liggen ze daar ook! Ook hier zal het gemiddelde formaat niet hoog zijn, maar dagen met meer dan 10 vissen zijn heel goed mogelijk.. en omdat het water vaak helder en plantenrijk is, zie je soms vissen al ruim voordat ze je aas pakken volgen of missen. Supervette visserij!

 

Extra tip!

Vind je de aasvis, dan vind je vaak ook de snoek…

Dit zijn mijn favoriete stekken, maar natuurlijk zijn er zat meer stekken waar goed snoek te vangen is. Een belangrijke regel is: Vind je de aasvis, dan vind je vaak ook de snoek!

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben, en schroom niet om mij een berichtje te sturen op mijn Facebook of Instagram als je nog vragen hebt of mooie vissen hebt gevangen naar aanleiding van deze tips!