Meerval STEKKEN zoeken met specialist Roy Noom van MadCat

10/05/2019
Meerval STEKKEN zoeken met specialist Roy Noom van MadCat

Wat zijn nu eigenlijk de beste meervalstekken. Om heel eerlijk te zijn kan dat per dag en tijdsvak, maar daar ga ik nu niet verder op in. Toch probeer ik hier een handvat te omschrijven die je in 9 van de 10 gevallen een stuk verder brengt dan gemiddeld.

Door Roy Noom

80% van de meervalvissers houdt het bij een sessie overdag, dus pakken we deze piekuren als eerste op om de meerval te zoeken. De meerval is veelal een luie vis die zich, alleen als het nodig is, te goed doet een aan een lekkere hap. Deze actieve periodes verschillen per jaargetijde, maar hoe warmer het water des te meer ze moeten eten om in shape te blijven.

Vreemde, maar zeer indrukwekkende wezens met uitstekende zintuigen.

Standplaatsen

Tijdens deze luie uren van de dag willen we de meerval zoeken in zijn standplaats. Een standplaats is een plek waar de meerval zich op zijn gemak voelt en niet te veel energie verspeelt. Veelal zijn dit plekken op de rivierbodem die bijvoorbeeld net een metertje of nog dieper zijn dan de omgeving.

Luie wezens, totdat je ze haakt.

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de rivieren met kribben, achter de kribben bevinden zich gaten die door de stroming uitgesleten zijn. Deze gaten zijn ideale plekken om de meerval achterna te zitten.

Kribben

Om dat nog wat te specificeren heb je op de rivier rechte stukken, binnenbochten en buitenbochten. Op welke van deze 3 specifieke stukken, zou jezelf de diepste gaten achter de kribben vinden? Voor mensen die veel op of langs de rivier gevist hebben is dit een makkie van een antwoord. Inderdaad, de buitenbochten zijn veelal voorzien van de diepste gaten. Waarvan de eerste en de laatste kribben van zo`n bocht meestal een speciale kuil hebben waar je goed je slag kunt slaan. Met name op grote rivieren zoals de Neder-Rijn, Lek, IJssel en de Waal zie je dat negen van de tien keer.

En ene rivier is de ander niet. De Maas en de Waal zijn een wereld van verschil.

De rivieren als Maas, Merwede en Amer hebben een heel ander opbouw qua rivier en dat bemoeilijkt enigszins de zoektocht naar meerval, maar hier geldt in de regel hetzelfde. Daarbij hebben deze rivieren prachtige oevers met overhangende bomen en struiken met riante schaduw ofwel prima rustoorden voor de meerval.

De eerder genoemde locaties kan je dus overdag vanaf de kant statisch bevissen of met je boot en/of bellyboot actiever afvissen. Beide is super om te doen en kan je menig vis opleveren.

Meervallen zijn echte nachtbrakers, ook al zijn ze in de ochtend en avond het meest actief.

De nacht

Deze visserij is voor de actieve vissers onder ons niet echt aan te raden met de druk bevaren rivieren in ons land. Ik raad je af om `s nachts met de boot of bellyboat op dit soort wateren te gaan varen. Of je moet je toespitsten op een rivier/grindplas.

Zoe zwak stromende gedeeltes, ook nog eens eenvoudiger te bevissen. Bonus 🙂

Voor de statische vissers is de nacht een van de mooiste tijden van de dag. De meerval is zeker aan het begin van de avond en de vroege ochtend erg actief. De witvis zoekt een veilig heenkomen in zwakstromende gedeeltes van de rivier of nabij obstakels. De meerval heeft nauwelijks tot geen last van donker of licht, omdat hij 90% op zijn gevoel weet te lokaliseren.

Meervalfinder

Via zijn zijlijn orgaan en baarddraden heeft hij een fantastisch wapen om prooien van redelijk grote afstand waar te nemen. Ik zeg zelf weleens gekscherend: ‘Zie de meerval als een omgekeerde dieptemeter met 180 graden view, alles voor, naast en boven zich kan hij met gemak detecteren.’ Een aasje (aasvis of bundel dauwpieren) kan hij met 30x de afstand van de grootte waarnemen. Dus een aasvis van 30 cm kan hij op 900 cm waarnemen. Dat is best bizar voor een vis die eigenlijk nauwelijks ogen heeft.

Een stukje geschiedenis op het display…

Zoals ik net al schreef is het dus zaak om te vissen waar de meerval zijn aas verwacht, dus ondiepere binnenbochten waar de stroming minder hard, kanten met lelievelden, boten en andere obstakels.

 

Navionics Webapp

Als je dan eenmaal je stappen richting de waterkant hebt gezet wil je natuurlijk het liefst vis vangen. Een gedegen voorbereiding is daarom van belang. Zelf gebruik ik al jaren de Navionics Webapp op de pc om de eerste stekken op de kaart te vinden. Klik HIER.


Dit is een willekeurige buitenbocht van een van onze rivieren die weergegeven wordt op je pc zodra je Navionics WebApp toepast. Het water stroomt hier van Oost naar West, dus van rechts naar links op deze kaart.


Dit is dezelfde bocht binnen Navionics WebApp alleen dan met de functie SonarChart welke linksonder beschikbaar is, dit zijn kaarten die wat gedetailleerder zijn.

Hier zoom ik in op het grootste kribvak van de buitenbocht en dan zie je eigenlijk gelijk het diepteverschil net achter de kribben. 2 gaatjes achter de kribben, die beide 7 meter zijn. Dit zou in deze bocht meteen de voorkeur hebben om er te vissen. Daarnaast is er het eerste krib een heel groot krib welke allicht beschutting voor aasvissen zorgt en dus een in- en uitzwem krib kan zijn.

Stap één, meerval vinden, dan is het vissen er op pas mogelijk. Logisch natuurlijk!

Geloof me, de meerval is al ruim vertegenwoordigd in Nederland en met name op de rivieren. Daarbij is het een merkwaardige roofvis met heel beperkt gezicht, maar uitstekende andere zintuigen. Ik hoop dat je met mijn punten in ieder geval een handvat hebt om ze op te zoeken. Dat is stap één!