Fishfinder revolutie – Laat je boot automatisch een dieptelijn volgen

05/06/2020
Fishfinder revolutie – Laat je boot automatisch een dieptelijn volgen

Humminbird en MinnKota hebben een mooie maar vooral handige feature ontwikkeld. Namelijk; ‘Follow the Contour’. Simpel gezegd, volg de contouren. Met contouren wordt bedoeld: de dieptelijnen op je Autochart kaart die je op het display van je fishfinder ziet.

Door Bart van den Boom

Als je een waterkaart maakt met Autochart live ben je daarnaast in de gelegenheid om de Minn Kota I-pilot link contouren te laten volgen. Je kunt de frontroller elke contourlijn op iedere diepte laten volgen. Stel, jij bent er achter dat je de snoekbaars op een bepaalde sessie tussen de 5 en 7 meter moet zoeken, dan kun  je je elektromotor bijvoorbeeld de 6 meter dieptelijn laten volgen. Of, je werpt op snoek een rand af die grenst aan een ondiep plateau. Laat je Minn Kota een diepere lijn evenwijdig aan de rand volgen.

Je voorkeuren instellen en…

Ik gebruik de follow the contour functie eigenlijk altijd op een van mijn favoriete wateren. Al vissend heb ik dit water in kaart gebracht en kan er nu optimaal gebruik van maken. Op dit water vis ik altijd werpend op snoek en baars. Hoe ik dat nu doe in combinatie met deze functie zal ik uitleggen:

… de boot volgt de dieptelijn die jij uitgekozen hebt, plus de door jouw gewenste snelheid en richting. Ideaal toch?!

Ik vis graag over plantenbedden en bij taluds. Een beetje afhankelijk van de helderheid van het water, maar de planten groeien op deze plas ongeveer tot een meter of vier. Dus ik selecteer op mijn Humminbird Solix meestal een dieptelijn van 6 meter. Dit doe ik door op de GoTo knop te drukken en ‘Follow the Contour’ te selecteren. Nu kan ik door middel van een kleurkeuze de vaarrichting bepalen. Links of rechtsom van de plas.

Zit de snoekbaars strak op één bepaalde diepte? Laat je bodem die lijn volgen en je zit continu boven de vis.

Ik kies de vaarrichting meestal rechtsom (dat is psychisch) en bij wat meer wind, tegen de wind in. Dan zet ik de propeller van de Minn Kota op de juiste vaarsnelheid. En daar gaan we dan! Ik kan relax naar de kant over de plantenbedden werpen zonder me bezig te hoeven houden met het besturen van de motor.

Een kantje uitgooien, waarbij je vanaf een bepaalde diepte wil werpen en steeds wat verser water wilt hebben? Follow the Contour is je beste vriend.

Wanneer je een water goed in kaart hebt gebracht, dan zie je dat bijvoorbeeld een ‘6 meter dieptelijn’ nooit evenwijdig loopt aan de kant. Zo zijn er inhammen en landtongen onderwater. Het mooie van Follow the Contour is dat de Minn Kota deze inhammen en landtongen hoe dan ook op 6 meter volgt en afvaart. 6 meter is immers 6 meter!

 

Hoe werkt het?

Je vist dus werpend altijd in de zone waar je wilt vissen en waar je de aanbeten verwacht. Mooi hé! En dit door maar in  totaal  op 4 knoppen te hoeven drukken. 1. Selecteer diepte lijn. 2. GoTo knop. 3. Selecteer kleur/vaarrichting. 4. Zet propeller aan. Hoe makkelijk en relax kun je een visdag beleven. Succes met het volgen van contouren!

 

De producten van Humminbird en Minn Kota worden in Nederland verdeeld door Technautic. Klik HIER voor verkooppunten.