Streetfishing – 5 tips voor in de stad – Thomas Wending

24/07/2019
Streetfishing – 5 tips voor in de stad – Thomas Wending

Streetfishing is nog steeds in opmars. Logisch, het is voor de deur, er zit genoeg vis en met name het finesse spelletje is zuperrrr cool! Wij vroegen liefhebber Thomas Wending om 5 tips.

Door Thomas Wending

 

Tip 1> Stekkeuze

Ondanks dat er in de meeste steden een hele hoop water te vinden is, is lang niet al het water goed viswater. Natuurlijk zul je overal wel een visje kunnen vangen, maar ik kies mijn stekken toch altijd zorgvuldig uit. Zo vis ik op dit moment erg graag op delen van het water waar het net iets harder stroomt.

Een mooie 50’er down town snoekbaars.

Ook is de structuur van de bodem belangrijk, liefst kies ik voor een harde bodem én niet te vergeten het schaduw randje. Naar mijn mening, is de vis hier in deze zomerse periode echt gek op en als je zo’n randje weet te vinden, is het vaak een kwestie van tijd voordat ze je kunstaas zullen vinden. Zomaar wat ingrediënten voor een regelrechte hotspot 🙂

 


  

Tip 2> Materiaalkeuze

 

Ik gebruik voor mijn visserij in de stad 3 hengels. Waarvan ik er altijd 2 bij mij heb. Ik vind het persoonlijk fijn, om 2 hengels bij mij te hebben zodat ik snel kan wisselen van technieken. Mijn drie set-ups:

Een 7 cm shad met 5 grams loodkop wist deze baars te verleiden.

  • Westin W3 Streetstick 2-7 gram in combinatie met een Shimano stradic 1000FB. Ik gebruik deze setup voor het hele lichte werk met max. 5gram loodkopjes en kleine shads.
  • Westin W6 Dropshot 5-21 gram in combinatie met een Shimano Rarenium 1000FB. Ik vind dropshot een goede techniek voor in de stad, omdat je hierbij erg specifieke hotspots hebt die je, naar mijn mening met deze techniek helemaal uit kunt kammen.
  • Westin W6 T&C 5-15gram in combinatie met een Shimano Stradic 2500FB HG. Deze set-up gebruik ik voor het werpend vissen met shadjes (jiggen), maar ook voor de Carolina rig. Voor mij is dit echt een super hengel en ik gebruik hem dan ook regelmatig. Ik vis vaak éérst met een loodkop de stek af voordat ik overstap op andere technieken. In combinatie met shads tussen de 7 en 10 cm en loodkoppen tussen de 5 en 10. Dit is afhankelijk van de diepte, stroming en de snelheid waarop je wilt vissen.                                                                                                            

Tip 3> Voorbereiding/ organisatie

Ik zorg er altijd voor dat, voordat ik ga vissen, ik een plan heb gemaakt en alles wat ik daarvoor nodig heb ready-2-fish is. Als ik weet dat het vandaag harder stroomt maak ik al shads klaar met 10 gram. Zo hoef ik dit aan de waterkant niet te doen en dat scheelt mij weer een paar minuten vistijd.

Een goede voorbereiding is het halve werk.

Ik probeer dit op deze manier met alles te doen. Ik heb altijd voorgeknoopte onderlijntjes mee voor verschillende technieken, zodat ik ze aan de waterkant alleen nog maar aan mijn hoofdlijn moet bevestigen. Dit kan je op een hele dag vissen aardig wat tijd besparen, zeker als je bedenkt dat er in een stad vaak veel obstakels liggen en je dus ook vaak vast kunt komen te zitten. Ik zeg altijd maar zo: “Elk % die je kunt voorbereiden, is weer een extra % voor het vissen”.

 


Tip 4> Tijdstip

Het tijdstip is ook een belangrijk punt binnen de visserij. Zeker in de zomermaanden. De meesten zullen dan denken aan ‘temperatuur en de zon’ en ja dat is ook zeker waar, maar denk ook eens aan het verkeer wat langs en door het water gaat.

Op een warme zomeravond na sluiting van de sluisjes.

Soms is het op een drukke zomerdag zodoende simpelweg niet mogelijk om te vissen in de stad, vanwege allerlei vaartuigen. In de avond kan dat al weer een wereld van verschil zijn.

De ochtend of late avond… Prime time voor rovers.

Als je eens wat anders wilt probeer, probeer dan juist eens je hengel te pakken in de late uren of in de vroege ochtend. Niet alleen is de vis dan doorgaans een stuk actiever, ook is het meestal veel rustiger.

 


Tip 5> Genieten/ bijleren

Ik zie en hoor steeds vaker om mij heen dat de drang van het vangen bijna belangrijker wordt dan het plezier. Ondanks alles blijft dat laatste toch het belangrijkste.

Genieten en leren, ook als je niks vangt en extra als je wel vangt 😛

Natuurlijk is het goed om fanatiek te zijn, dat ben ik zelf ook. Maar ik geniet ook van elk moment aan de waterkant. Ik vind het echt super om elk moment dat ik kan vissen ook weer iets bij te leren en ja, óók als je niks vangt kun je daarvan leren.