Vijf dingen die je moet weten over zomersnoek!

08/08/2023
Vijf dingen die je moet weten over zomersnoek!

Wat een juli maand en het begin van augustus is ook niet bepaald warm te noemen. Voordeel is dat snoek zich als ‘een vis in het water voelt’. Dit zijn de temperaturen waarop ze goed gedijen. Hoe kun je de groenjas nu het beste belagen en waar moet je rekening mee houden?

 

Nummer 1> Plantenrijk water

In de zomer staan op de meeste wateren de planten hoog of ze staan erg dicht op elkaar. Dit kan super hinderlijk zijn als je een beetje normaal wilt vissen. Natuurlijk zijn er oplossingen voor plantenrijk water. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor shads op een offset haak, zodat je geen vuil haakt. Of wanneer de planten ietsje minder dicht op elkaar staan, kun je kiezen voor een spinnerbait.

Door een offset haak te gebruiken, kun je recht door de planten vissen.

Kunstaas waar dreggen op zitten zijn sowieso een slechte keuze, een shadje met een enkele haak wil nog weleens lukken. Een tip is om een strakke, harde hengel te kiezen in plantenrijk water. Zodra je planten voelt, kun je met een felle tik de planten makkelijk van je lijn slaan. Niet alleen handig tegen de planten, maar ook goed voor het vangen van vis, want vaak komt de aanbeet na zo’n tik, omdat het kunstaas opeens lijkt te vluchten. Probeer het eens!

 

Nummer 2> Topwaters

Zeker op kleiner water kun je nu heel goed met topwaters aan de slag.

Topwaters zijn leuk en de aanbeten zijn ontzettend spectaculair zo in het oppervlak van het water. In de zomer is er veel activiteit op het water oppervlak, denk aan jonge watervogels, kikkers en ratten die door het water zwemmen. De snoeken weten dat en houden die toplaag ook goed in de gaten.

Aanbeten op oppervlakte kunstaas zijn niet alleen hartverzakkend, vaak zijn ze in de zomer ook nog eens heel effectief.

Bijkomend voordeel van topwaters is dat je ze vaak perfect over de planten kunt vissen en dat ze daardoor op veel stekken inzetbaar zijn waar regulier kunstaas niet werkt. Topwaters lopen uiteen van poppers, stickbaits of bijvoorbeeld de Whopper Plopper. Poppers maken na het tikken een ploppend geluid, stickbaits hebben een mooie links, rechtse actie en zijn iets subtieler dan poppers. De Whopper plopper maakt ontzettend veel geluid, die hoor je van ver al aankomen, dus de snoeken zullen deze zeker horen en voelen!

 

Nummer 3> Match the hatch!

Het is opvallend hoeveel grote snoeken op kleiner aas gevangen worden. Is het omdat er veel met groot kunstaas wordt gevist? Of aast snoek gewoon op kleine aasvis, we zullen het natuurlijk nooit zeker weten. Waar we wel een link kunnen leggen, is de aanwezige prooi, want er is in de zomer ontzettend veel hele kleine vis aanwezig, die een super makkelijke prooi maken. Natuurlijk werkt groter aas ook wel, zeker als je echt gericht op groot vist, maar wil je lekker veel beet hebben en ook mooie vis vangen, dan is klein aas van 5-15 cm absoluut koning!

Klein aas met een nerveuze actie wil vaak goed werken.

Denk bij klein aas aan kleine pluggen, shadjes en jerkbaitjes. Deze aasjes hebben vaak een nerveuzere actie in tegenstelling tot groot aas, wat vaak loom waggelt. Die nerveuze actie imiteert heel goed de beweging van een klein, makkelijk te pakken aasvisje en een makkelijke snack laten ze niet heel snel links liggen. Misschien heeft het ook te maken met dat wanneer het warm is, wij mensen ook minder grote energierijke maaltijden weg duwen. Zouden de snoeken dat ook hebben? Hoe tof zou het zijn als we ooit eens een snoek konden interviewen πŸ˜‰

 

Nummer 4> Zuurstof

Excuses mensen, het water is nog lang niet te warm, maar we willen het toch gezegd hebben. Snoeken zien er dan wel gaaf en niet kwetsbaar uit, dat zijn ze helaas wel als het water te warm wordt. Ze zijn bijna het meest kwetsbaar van alle vissen in onze wateren als het gaat over zuurstof. Zeker in ondieper en kleiner water, gaat het rap met de zuurstof gehaltes. Wanneer het warm is, dus boven de 22 graden, dalen de zuurstof gehaltes tot een gevaarlijk niveau. Snoeken zijn koudbloedig, dus dat betekent dat wanneer de temperatuur oploopt, hun lichaamstemperatuur dat ook doet en hun stofwisseling ook.

In de zomer knalt het zuurstofgehalte omlaag. Zeker in dit soort sloten gaat het rap.

Een snellere stofwisseling, betekent ook meer behoefte aan energie en energie kost zuurstof. Wanneer jij gaat rennen, ga je ook hijgen. Dit is omdat je meer zuurstof nodig hebt voor je verbranding. Zelfde geldt voor snoek, echter kunnen zij niet opeens meer gaan ademen zoals wij. In het warme water geven ze alles wat ze hebben tijdens de dril, waardoor hun energie behoefte alsmaar groter wordt. Door het lage zuurstof gehalte kunnen ze simpelweg niet de energie genereren om te herstellen na hun gevecht en is de kans groot dat ze het loodje leggen.

Op de site van Rijkswaterstaat kun je de temperaturen op groter water in Nederland checken. Klik HIER. Zoals je ziet is er op dit moment geen enkele reden om je zorgen te maken. Inderdaad, er komt warm weer aan, maar het duurt echt wel een tijd voordat kritische hoogten bereikt worden. Natuurlijk kan het geen kwaad af en toe eens deze website te raadplegen.Β 

 

Nummer 5> Je materiaal

Kies in de zomer voor wat zwaarder materiaal zodat je de snoek snel kunt af drillen zodat hij of zij niet onnodig veel energie verspeelt. Stel, je haakt een snoek tijdens het baars vissen of iets dergelijks, wat natuurlijk kan gebeuren, dril hem dan ook zo snel mogelijk en verspeel geen onnodige tijd. Ook wel zo fijn als een snoek de planten in wilt duiken en jij kuntΒ dat pareren.

Snel drillen, snel onthaken en snel weer terug. Snelheid is key.

Long story short, ga niet met een lichte hengel vissen omdat dat leukere sport geeft, dit is niet verantwoord in de zomer. Natuurlijk moet je altijd zorgvuldig zijn bij het onthaken en terugzetten, maar probeer hier extra aandacht aan te geven in de zomer. Niets zo mooi als dat je een snoek weer terug in zijn element ziet wegzwemmen. Toch?

 

Speel in op de omstandigheden door gebruik te maken van topwaters, weedless gerigde shads en spinnerbaits en het resultaat komt vanzelf, succes!