We gaan en we gaan EXTREEM ondiep – Op snoek met Bertus Rozemeijer

03/06/2020
We gaan en we gaan EXTREEM ondiep – Op snoek met Bertus Rozemeijer

We mogen en we gaan. Misschien, nee, niet misschien, zeker aangepast aan de waanzinnige situatie waarmee we te maken hebben, maar we gaan. Met of zonder mondkapje en spatbril, geen hand voor je maat en al helemaal geen knuffel al zou je dat soms willen. Daar hebben we gelukkig rovers voor die met een knuf terug het water in gaan.

Door Bertus Rozemeijer

We gaan en we gaan ondiep. Ik dacht lang dat twee meter ondiep was, maar eigenlijk is dat nog diep. Denk maar aan de helft ervan of soms nog minder. Een meter is genoeg om buffels te herbergen en omdat er zo weinig zó ondiep gevist wordt, wanen ze zich daar veilig en dat merk je weer aan hun onverantwoord gedrag.

Op net een metertje water…

Als je daar gaat vissen bedenk dan wel dat je in dat ondiepe snel de boel kunt verstoren, dus benader deze spots met enige voorzichtigheid. Vergeet ook niet je motor op te trimmen en je E-motor zo diep te laten zakken dat een voorzichtig grondcontact mogelijk is en je zo vertelt dat je iets dieper water op moet zoeken.  Dat kan dan nog met je opgetrimde motor.

Wees er vroeg bij…

 

Welk kunstaas?

Werp je stekken secuur uit. En nee, laat de moed niet zakken als je voor je alleen maar een kale zandbak ziet. Ook daar liggen onze rovende vriendjes en echt… vaak veel meer dan je denkt!  Natuurlijk vis je niet met diep duikend kunstaas. Jerkbaits zijn goed, maar ga niet gelijk met hout of plastic smijten die in het ondiepe voor een kleine tsunami zorgen. Vroeg in de morgen of laat in de avond mag je gerust een topwatertje aan de rovers laten zien, en dat wordt dan vaker beloond dan je denkt.

Op het randje van ondiep naar echt ondiep…

Dit is de periode voor vliegvissers die hun gram kunnen halen met streamers. 

Ik zou zeker met flink veel rubber aan de slag gaan. Met een miniloodje op de kop of gewoon een kale schroef om zo weigthless net onder het oppervlak te kunnen vissen. Spinners doen het ook top, maar natuurlijk niet van die gevaartes die zoveel water verplaatsen dat de bodem achter hun zowat droog valt. Blaadjes van 4 of 5 cm is echt groot genoeg en denk aan een minimum aan extra gewicht. Je kunt dat makkelijk zelf maken en voorzie ze dan van slechts een enkele haak die je versiert met een stuk rubber.

Let op waar je wel en niet mag vissen en let vooral op de talloze waterrecreanten.

Eigenlijk heb je zo aan een klein beetje kunstaas al genoeg en hoef je ook niet aan een oerwoud van hengels te denken. Denk wel aan ruimte in de boot. Hoe meer, hoe beter, want dat maakt het makkelijker een beetje onderlinge afstand te houden zonder ook maar een vis minder te vangen dan je gewend bent.

 

Succes Roofmeisters en tot op het ondiepe 😉