Toon van Ham mag SLECHTS 5 keer werpen op een rivier op snoekbaars

13/03/2024
Toon van Ham mag SLECHTS 5 keer werpen op een rivier op snoekbaars

Een nieuw concept waarbij we het topvissers niet makkelijk gaan maken. We geven ze een topstek, maar ze mogen er maar 5 keer werpen met 1 stuk kunstaas. Niet veel en dus moet er zo efficiënt mogelijk gekozen worden. Dit keer de beurt aan Toon van Ham van Westin voor de rivier op snoekbaars. Welke keuzes gaat hij maken?

 


De situatie

Een flinke rivier met een reeks van kribben. Welke kiest Toon uit en welke 5 worpen maakt hij voor max resultaat.

Maand: Maart.
Tijdstip: 7:30 uur.
Temperatuur: 8 graden.
Watertemperatuur: 5 graden.
Wind: 2 BFT, NW.
Weer: Wolkenvelden en zon.
Kleur water: Troebel, 15 cm doorzicht.
Diepte: Wisselend.
Stroming: Flinke stroming.


 

Door Toon van Ham – In flink stromend water met weinig doorzicht gebruik ik graag iets groter kunstaas met een fellere kleur. De snoekbaarzen moeten het aas namelijk weten te vinden! De ShadTeez 12 cm of 14 cm in fireflake of sparkling chartreuse is daarvoor de ideale keuze.

Een ShadTeez 12 cm in de kleur sparkling chartreuse is echt een topper.

Ik vis de stek liever zo traag mogelijk uit, weer om dezelfde reden namelijk dat de snoekbaars het aas moet kunnen vinden. Hoe langer je in de juiste zone rondhangt hoe groter de kans op een aanbeet.

 

Wat gaat Toon kiezen?

Op dit soort stekken is mijn keuze heel simpel, ik begin altijd waar de stroming op de eerste krib botst. Hier is technisch gezien altijd een groot gat aan de kant waar de stroming vol op de kribkop botst. Bij de eerste krib is de stroming nog op volle snelheid en heb je in mijn beleving het meeste kans  dat er rovers rondhangen. Op getijde rivieren zoals de Merwede of Waal is dit dus het geval bij de eerste en laatste krib uit de serie omdat de stroming hier van kant wisselt. Tijdens het afgaand getij stroomt het water vanuit het land naar de zee terwijl bij opkomend water het water van de zee naar het binnenland stroomt.

De snoekbaarzen zoeken graag die hoekjes op achter kribkoppen.

Een erg belangrijke tip is om de hoekjes  niet over te slaan. Ook hier gaan de rovers maar al te graag net achter het hoekje liggen en loont het om hier een paar worpen te maken. Om tot essentie te komen zou ik mijn vijf worpen zo maken. Eerst een worp in het hoekje, dan een worp aan de eerste kribkop met de stroming mee, hierna een worp tegen de stroming in op diezelfde kribkop. Dan zou ik verplaatsen naar de laatste krib en hier ook aan beide kanten een keer gooien.

 

De ideale setup

De W6 Finesse Shad tot 38 gram heeft veel body om op afstand de haak goed te zetten.

Voor deze visserij op stromend water gebruik ik graag de Westin W6 Finesse Shad tot 38 gram van 2,22 meter, gepaard met een Daiwa Airity 2500 LT. Hierop zit een Westin W3 Dutch Orange lijntje van 16/00 gespoeld. Deze combinatie is zwaar genoeg om goed haak te kunnen zetten op afstand. Als fluorocarbon gebruik ik de Westin W3 in 38/00, dit omdat we ook met veel stenen te maken hebben.

 

Zouden jullie dezelfde plekken kiezen? Slim van Toon om zijn kansen te spreiden en op verschillende hotspots een worp te doen waar hij het kunstaas traag aanbiedt.

 

Eerder verschenen in de ‘5 Worpen Challenge’:

Snoekstekken van Torenbeek.