Dit moet je ABSOLUUT niet doen met snoek – Over Bogagrips, bekkensperders en de kieuwgreep

19/03/2020
Dit moet je ABSOLUUT niet doen met snoek – Over Bogagrips, bekkensperders en de kieuwgreep

Beginnend snoekvissers hebben soms moeite om met snoek om te gaan, niet verwonderlijk als je bedenkt dat er 700 tanden in de bek zitten en je het risico loopt jezelf open te halen. Er bestaan nogal wat fabels en absolute don’ts bij het behandelen van snoek, snoekspecialist Sander Paans somt ze voor je op!

Door Sander Paans

Bij het onthaken van snoek staat je eigen veiligheid centraal, maar net zo goed is het belangrijk dat jij de vis in optimale conditie terug kunt zetten. Een snoek verkeerd behandelen kan namelijk desastreuze gevolgen hebben.  Hieronder een aantal dingen die ik je met stip afraad.

 

Don’t 1> Snoek op grond

Een belangrijk onderdeel van de snoek is zijn slijmlaag. Deze beschermt de vis tegen invloeden van buitenaf, zoals infecties en bacteriën. Het is dus van belang dat deze zo goed mogelijk intact blijft. Nu ben ik zelf geen prediker van 100% onthaakmat gebruik, maar in sommige gevallen is het wel ten zeerste aan te raden.

In de meeste gevallen is een onthaakmat niet echt nodig, maar in sommige gevallen handig om bij je hebben, bijvoorbeeld bij een lastig gehaakte vis.

Denk hierbij aan een ondergrond met zand, grind, stenen of een andere harde ondergrond. Echt een no go om ze hier gewoon op te leggen. Er zijn foto’s genoeg waarbij snoeken helemaal onder het zand zitten, zonde van de vis en de foto. En als je dan een matje gebruikt, zorg dan dat je deze nat maakt.

 

 

Don’t 2> Bekkensperder

Eerder een middeleeuws martelwerktuig dan een bruikbare tool voor tijdens het snoekvissen.

Dat kunstaasje zit toch wel erg diep in de bek en moet er toch uit. De kieuwgreep ken je nog niet zo goed dus dan maar een bekkensperder. Alleen het woord al, het klinkt gewoon als een middeleeuws martelwerktuig. Nee, laat die bekkensperder maar thuis, die doet meer kwaad dan goed. Ja, het werk wel, die vis doet zijn bek wel open. Maar als je dan klaar bent moet dat ding er ook weer uit en die snoek houdt lekker de kaken op elkaar. Niet aan beginnen dus.

 

 

Don’t 3> Arterietang

Voor het snoeken zinloos om te gebruiken!

De verkeerde tang meenemen, sinds jaar en dag wordt de arterietang verkocht als roofvistang. Wat een ondingen zijn dat! Dun, weinig grip en je kunt er veel te weinig kracht mee te zetten. Beter laat je deze tang gewoon thuis en neem je een stevige puntbektang mee.

 

Don’t 4> Bogagrip

In het verleden ook wel eens de bogagrip gebruikt. Toen wist ik niet beter… Nu weten we dat het bot in de onderkaak precies in de punt een schakering heeft. Een zwak punt dus en absoluut niet de plek waar je druk op moet uitoefenen…

Nog zo’n apparaat is de boga-grip en aanverwante apparaten, voor sommige buitenlandse vissoorten is dit een prima apparaat maar niet voor onze snoek. Er zijn voorbeelden genoeg van snoeken met een gebroken onderkaak waarbij de breuk precies in het midden zit. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat de vis opgetild wordt aan de boga-grip en met zijn volle gewicht aan de kaak hangt. Gaat de vis dan ook nog eens schudden of draaien, dan is een breuk in de onderkaak snel veroorzaakt.

 

Don’t 5> Te dunne lijn

Met te dunne lijnen vissen, niets zo vervelend als kunstaas of materiaal kwijt raken door lijnbreuk. Nog vervelender wordt het wanneer dit gebeurt bij een aanbeet en de vis weg zwemt met het aas nog vast in de bek. Dit kun je voorkomen door een goede lijn te gebruiken en dik genoeg zodat het genoeg kracht kan behappen. Met een 10/00 lijntje moet je absoluut niet gericht gaan snoekvissen…Het zogenaamde Ultra Light vissen gericht op snoek raden we dan ook af!

 

Don’t 6> Klein schepnet

Ruim qua volume, kleine mazen en rubber gecoat, dan kan er weinig misgaan…

Gebruik niet een klein schepnetje met gewone mazen. De snoek ligt er helemaal in opgevouwen en dit wordt nog erger wanneer de vis gaat draaien en de haken in het net vast slaan met een snoekrollade tot gevolg. Pak een wat ruimer net en bij voorkeur een net met rubberen coating. En, schep alleen als het echt nodig is. Zo niet, hanteer dan de kieuwgreep.

Pluspunt van een rubber gecoat net is dat de haken er niet muurvast in komen te zitten.

 

Don’t 7> Onervaren op pad gaan

Bij kleinere vis is de nekgreep vak de beste keuze.

Ga niet onervaren op pad, maar probeer begeleiding te vinden van ervaren vissers. Iedere snoekvisser weet hoe lastig het is om de eerste vissen fatsoenlijk te landen, zo zijn we allemaal begonnen.

Wil je de kieuwgreep leren, klik HIER.

Het is allemaal onwennig en hoe kun je nou het beste zo’n vis vasthouden? Probeer het niet in je eentje uit, het wiel is al lang uitgevonden. Leg contact met andere roofvissers voor een visafspraak of ga eens naar de lokale visvereniging of hengelsportwinkel. Daar zijn vast mensen die het een en ander willen uitleggen.

 

Voor alle bovenstaande don’ts zijn natuurlijk ook een heleboel goede alternatieven van snoekbehandeling terug te vinden. Ga eens op zoek op internet naar YouTube filmpjes, het internet staat er vol mee. Wil jij stap voor stap de kieuwgreep leren, klik HIER

Vooral de boga-grip en de bekkensperder zijn echt niet meer van deze tijd, alleen zijn ze helaas nog overal terug te vinden. Bedenk goed met wat voor materialen je naar buiten gaat en of dit meer schade toebrengt dan dat het goed doet. Bij twijfel, stel je vraag dan aan een ervaren roofvisser. Succes bij het uitoefenen van onze mooie hobby.