Alles wat je moet weten over de kieuwgreep – Sander Paans

15/08/2018
Alles wat je moet weten over de kieuwgreep – Sander Paans

Gevorderde snoekvissers draaien hun hand er niet voor om bij het landen van een snoek. De nek- of kieuwgreep is een automatisme geworden. Voor beginners kan het echter een waar bloedbad worden. Weet je niet wat je moet doen, dan kan dat een pijnlijke zaak worden. Niet alleen voor jou, ook voor de snoek. Snoekmeister Sander Paans van Rozemeijer geeft tekst en uitleg. 

Foto’s Sander Paans en Juan Gonzalez

Supervet natuurlijk zo’n bak, maar voor groentjes kan het schrikken zijn; Al met al hebben we het over 700 vlijmscherpe tanden die behoorlijke schade aan kunnen richten. Hieronder in stappen hoe je de kieuwgreep moet uitvoeren.

Nog even dit, kleine snoeken kun je het best met de nekgreep pakken. Pas altijd goed op in verband met de dreggen van kunstaas.

STAP 1 Voor nu gaan we er van uit dat je de snoek met je linkerhand bij de rechter kieuw beet wil pakken. Eerst glijd je met de toppen van je vingers in de kieuwopening aan de onderzijde van de vis.

STAP 2 Dan beweeg je je hand naar voren (richting de punt van de bek), waarbij je er voor zorgt dat je vingertoppen de binnenkant van de kieuw volgen (en zich niet tussen de kieuwbogen bevinden). Dit totdat je terecht komt bij de aanhechting en dus niet verder kunt.

STAP 3 Nu maak je een vuist, waarbij je et lichte kracht de kieuw beet houdt. Plaats je duim onder de kin van de bek van de snoek om zo voldoende grip te houden als hij begint te spartelen.

STAP 4 Til de vis nu uit het water of van de mat af…

STAP 5 Ondersteun de vis zo goed mogelijk. 

Klaar om vette platen te schieten, maar er vooral geen complete fotoshoot van…

Een goede snoekvissers heeft tal van littekens op zijn knuisten. Nee hoor, niet van de tanden , maar de scherpe randen van de kieuwbogen, maar wie boeit dat als je een grote bak hebt gevangen.

Iemand toevallig een duidelijke video waarbij de kieuwgreep te zien is? Zet de link in reacties hieronder.