Geen beroepsvisserij meer in het Haringvliet?

02/02/2019
Geen beroepsvisserij meer in het Haringvliet?

Onlangs is er in de Tweede Kamer door D66 een motie ingediend, die een einde lijkt te maken aan de tegenstelling Kierbesluit-beroepsvisserij. In het kort het moois wat ons te wachten staat, het beroep mag niet meer vissen in het Haringvliet. 

Door Team Roofmeister

Een gezond potje gezond verstand en logisch nadenken heeft dan eindelijk gezegevierd. Men ziet in dat het zogenaamde kierbesluit en beroepsvisserij totaal niet met elkaar in overeenstemming zijn. De actuele situatie:

Enerzijds worden er honderden miljoenen (!) geïnvesteerd in het deels openzetten van de Haringvlietsluizen met als doel het Haringvliet tot aan de denkbeeldige lijn Spui-Middelharnis brak te laten worden. Optimisten zien niets dan positieve ontwikkelingen met deze ontwikkeling. Het water wordt veel voedselrijker en het allerbelangrijkste, Nederland zet de deur open voor allerlei zout-zoet-migrerende vissoorten zoals zeeforel, Atlantische zalm, spiering en zelfs Atlantische steur.

Het Haringvliet wordt in binnen- en buitenland geroemd om haar mooie visstand. 

Het plan is dat het Haringvliet brak wordt tot aan de denkbeeldige lijn Spui-Middelharnis. 

Anderzijds wordt er door de beroepsvissers nog vlijtig gevist, dat wil zeggen aan de zoutkant van de Haringvlietsluizen, maar ook in het gehele zoetwaterstelsel dat ook wel het Benedenrivierengebied wordt genoemd.

Dan nu de simpel te maken slotsom. Bakken met geld voor het creëren van een brakwatermilieu en daarmee de intrek van de genoemde zeldzame vissoorten mogelijk maken, die uiteindelijk onvermijdelijk in de netten van de beroepsvissers terecht komen.

De afgelopen jaren is het Haringvliet veel helderder geworden en heeft snoek aan terrein gewonnen. 

Waanzin toch? Inderdaad, toch leek dit voor lange tijd de situatie te worden. Achter de schermen is er echter druk gelobbyd en is de politiek in beweging gekomen. En niet zo’n klein beetje ook. Houd je vast: “Het kabinet moet een visserijvrije zone instellen achter de Haringvlietsluizen,” aldus een meerderheid van de Tweede Kamer, “Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) moet maatregelen nemen die ervoor zorgen dat trekvissen ongehinderd via het Haringvliet naar zee kunnen zwemmen en omgekeerd.”

 

Criticasters zijn bang dat de zoute en zoete waterlagen niet goed vermengen bij het openzetten van de sluizen. Zout water is zwaarder dan zoet water en men vreest voor een zoute tong over de bodem, wat een ernstig probleem voor snoekbaars zal zijn, aangezien die bijna uitsluitend in de onderste waterlaag vertoeft. 

De vlag uit? Ja, feitelijk wel. Oké, het is nog maar de vraag of het Kierbesluit tot de gewenste resultaten zal leiden; criticasters genoeg! Maarrrr… het feit dat ook de politiek inziet dat het van de gekke is dat ‘het beroep’ actief blijft in deze wateren is een regelrechte opsteker. Niet alleen goed voor dit betreffende project, maar ook mooi voor de jurisprudentie met betrekking tot vele andere problematische situaties, waarbij met name het Ministerie van Economische Zaken een hand boven het hoofd van de beroepsvisserij blijft houden.

Bij sommigen is het hoog in de bol gestegen. De herintroductie van de steur. Alsof meteen massa’s steuren onze rivieren weer op zwemmen. Ach, dromen mag altijd. 

Hulde aan de natuurorganisaties die zich hebben ingezet voor deze zaak, in het bijzonder Sportvisserij Nederland en Federatie Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Lees HIER meer over wat het Kierbesluit exact inhoudt.

Het is nog onduidelijk wat het Kierbesluit voor gevolgen zal hebben. In ieder geval ziet het er niet goed uit voor de beroepsvisserij.