Les van een kleine – BERTUS ROZEMEIJER #1

10/08/2018
Les van een kleine – BERTUS ROZEMEIJER #1

Bertus Rozemeijer is een echte roofvisspecialist, die… Ok, stop, deze crack heeft natuurlijk gewoon helemaal geen inleiding nodig. Supercool om de roofvisgodfather op Roofmeister als blogger te hebben als visgids. Apetrots kondigen we hierbij zijn kick off aan. Go Bertus! Door Bertus Rozemeijer

Gidsen is leuk, maar het is en blijft werk. Je cijfert jezelf weg om er voor de klanten het beste van te maken en soms vis je niet of nauwelijks mee. Veel van mijn klanten worden uiteindelijk ook vrienden en een flink aantal komt ook al jaren bij me terug voor een trip voor meerdere dagen. Dat gaat dus geweldig, maar af en toe zit er toch een uitschieter tussen. Soms naar beneden en die komen ook niet meer in de boot, maar in dit geval naar boven. Stefan Gemperle en zijn zoontje Moritz hadden me al maanden voor hun trip geboekt.

SOMS ZIT ER BEST WEL EEN VERWEND JOCH TUSSEN…

Ik heb wel vaker een vader – zoon trip en die zijn helaas niet altijd even geweldig. Soms zit er een best wel verwend joch tussen of krijg je de indruk dat het zoontje zich geen bal voor vissen interesseert maar dat pa willens en wetens wil laten zien hoe leuk vissen is. En dan worden het taaie dagen.

Soms heb je verwende rotjong, soms heb je pareltjes.

Bij Stefan en Moritz had ik dat ‘nou dat weet ik zo nog niet’  gevoel ook een beetje. Of ik ze wilde afhalen van het station in Rotterdam. Best wel een gedoetje, maar ik gaf er toch aan toe. Een daar kwamen ze dan. Stefan, een grote kerel en Moritz een heel klein tenger jongetje. Hij zou twaalf zijn volgens zijn vader … Dat zal dan.. Drie uur later dobberden we op het Volkerak. Beiden een hengel en werpreel in de hand. Van pa had ik wel verwacht dat hij met een reel uit de voeten kon, met Moritz was ik onterecht sceptisch. Hij stond in best hoge golfen heel stabiel en goed met zijn reel te werpen.

Kinderen zijn maar kinderen en daar moet je niet te veel verwachtingen bij hebben als het gaat om vissen en inzet. Mortiz is echter van een ander niveau!

Kijk hem genieten! Ultieme voldoening voor een visgids. 

Eigenlijk viel het al snel op dat Moritz best wel een leuk ventje is en dapper bleef werpen op vis die even niet wilde. Alles wat ik hem vertelde om zich te verbeteren werd meteen toegepast. Stefan, die kinderpsycholoog is, haakte de eerste vis, die voor het terugzetten van Moritz een kus meekreeg.

OPRECHT GEÏNTERESSEERD

Wanneer zo’n jongen echt geïnteresseerd is merk je dat meteen in de aandacht waarin geluisterd en gekeken wordt. Het landen van een snoek, vasthouden ervan, omgaan met onthaak gereedschap en meekijken op de visvinder met wat een stek je vertelt.

Handschoen bij de kieuwgreep, maar toch volop stoer een kus geven aan een roofvis met 700 vlijmscherpe tanden, respect!

Al snel was het echt raak en kon Stefan een snoek van ruim boven de meter drillen. Helemaal goed ging dat niet, want ik had nog niet uitgelegd dat je in een stevige wind de vis beter aan de andere kant van de driftrichting kunt drillen, zodat die aan het eind van de dril niet onder de boot komt en als dat zo is, de boot van de vis wegdrift en niet nog verder eroverheen. Deze snoek draaide onder de boot door en wikkelde daarbij een stuk hengel om de schacht van de e-motor. Dat was dus hengel een en een dure les. Gelukkig geen schade aan de vis en kon ik mooi laten zien dat een handlanding erg eenvoudig is bij grote snoek. BAM, gelijk een kneiter! 121 cm en een Stefan en Moritz die door het dolle waren.

Gelukkig liep het allemaal goed af…

Papa Stefan die ff een bak van 121 cm vangt. Ook deze krijgt een zoen van Moritz. 

Met zo’n kleine jongen in de boot moet je niet heel de dag willen werpen. Af en toe een stukje trollen of verticaal op snoek en snoekbaars vissen breekt de dag een beetje en brengt ook vis in de boot. Is zo’n kleine weer een beetje monter dan pak je het werpen weer op. Zo langzamerhand had Moritz me aardig ingepakt en verdiende hij het ook om echt alles uit de kast te halen. Moritz drilde een dag later een heel beste snoek van 108 cm, en in de loop van de week toch best wel een mooi aantal vissen. Top was een dag met drie meters en ook dat was nieuw voor mijn twee gasten. En zelf? In die week best wel veel lessen geleerd van een kind in de boot wat ook echt wil vissen!

Af en toe even verticalen…

Tukkie doen, moet ook gebeuren. Geef hem eens ongelijk deze Roofmeister!

Het ideale vader-zoon plaatje

Werpen gaat vaak best goed, maar in kleine handjes is het beter een druppelreel te nemen en dan niet zo’n bak. Een klein reeltje ligt veel vaster in de hand dan een grote ronde reel. Drie, vier uurtjes werpen is vaak de max. Ga dan een stuk slepend vissen. Eet je de broodjes, thee of koffie erbij en als het vissertje een beetje is uitgerust en zich ook weer kan focussen kun je eventueel weer gaan werpen.

Natuurlijk even aan die gashendel hangen…

… en daarna volleerd speedy Gonzalez zijn. 

Handlanding leren…

Van mij mocht Moritz ook vaak een stuk varen. Blijf er wel bij tot ze snappen hoe het werkt en dan nog veiligheidskoord om en binnen ‘ingrijpbereik’ blijven. Ook als er mooi weer voorspeld is, lekker warm in de kleren stoppen.

Er nooit genoeg van krijgen, de ultieme Roofmeister!

Er kan altijd wat uit als het echt te warm wordt. En least but not last, neem er de tijd voor alles  duidelijk uit te leggen. Als ze echt geïnteresseerd zijn nemen ze ongelofelijk veel op en zie je, zoals bij die kleine Moritz bleek, een week later een veel beter vissertje bij je in de boot te zitten. Topkereltje die Moritz!

Bertus Rozemeijer

Visgids bertus rozemeijer

Het klinkt als een droom, vissen met een icoon als Bertus Rozemeijer, de godfather van het roofvissen. Maar dat kan, je kunt bij hem een visdag boeken. Een visgarantie is moeilijk te geven, maar bij Bertus hebben wij zo onze twijfels. Kijk op zijn WEBSITE!