Mijn nieuwe vriend Job – VISGIDS HERMAN SCHUURMAN

24/12/2018
Mijn nieuwe vriend Job – VISGIDS HERMAN SCHUURMAN

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij. 

Door Herman Schuurman

Papa heeft het spelletje al snel door, Job zal snel volgen!

Ik heb een nieuwe vriend, een nieuwe kleine vriend en hij heet Jop. Jop is een alleraardigst leuk joch, hij zit in groep vier en zit vol met energie.

Het is een koude zondag ochtend, het vriest nog een graadje als ik sta te wachten op de gasten van vandaag. Stipt om acht uur komen ze aan. Ik ben blij dat ik al helemaal klaar ben om te vissen, want mijn jonge gast staat te trappelen om het water op te gaan. We vissen vandaag in het mooie Friesland, waar de vangsten op dit moment super zijn. Ook voor mensen met wat minderervaring is het daardoor mogelijk een mooi aantal snoekbaarzen te vangen.

Showtime voor de krokodillen. Ze zijn nu op hun mooist!

Dennis, de vader van Jop heeft nog nooit gevist maar wil zijn zoon een mooie dag bezorgen. Hij is ondernemer en heeft een bedrijf wat auto’s cleant, hard werken is dat. Hij maakt lange dagen. Dan is zo’n dag op het water sowieso lekker. Hij vertelt dat hij altijd een boot heeft gehad, maar deze kort geleden van de hand heeft gedaan. De jonge Jop is ondanks zijn leeftijd al heel fanatiek bezig met vissen.

Ook voor Dennis is het op en top genieten.

 

Een drukke baan en dan eindelijk eens lekker op het water met zijn zoontje en nog goed vangen ook!

Omdat het door de goede vangsten wat drukker is geworden, gaan we eerst maar eens op de bekende plekjes kijken. Vrijwel meteen vangt Dennis zijn eerste visje, ik ben nog bezig de andere hengels klaar te maken. Ik vind het elke keer als ik gids spannend of het weer zal lukken, dan is zo’n eerste vis zeer welkom. Het is geen grote maar Jop en Dennis vinden het zichtbaar prachtig.

Het net is zwaar en daardoor wat moeilijk in gebruik voor Job, maar ook dit krijgt ie uiteindelijk onder de knie.

Na een paar foto’s vissen we rustig verder. Het is voor mijn jongste gast even lastig om goed met de verticaal hengel te vissen. Echter heeft pa de slag aardig te pakken en vangt regelmatig zijn visje. Hij zit de hele dag geconcentreerd met hetzelfde shadje te vissen zo te zien, en volgens mij zit hij te genieten. Hij geniet natuurlijk ook van de kleine baas die regelmatig een mooie vis drilt op de dropshot.

Ook echt mooie vissen tussendoor!

Elke visser die maar een beetje in de buurt komt wordt verteld hoe de vangst is en dat we een geheim plekje hebben. “Die gaan we natuurlijk niet verklappen.” Mooie dikke vissen kwamen even de boot in maar soms gaat het ook wel eens mis als Jop een dikke zeventiger mis schept voor zijn vader. Deze schiet los en zakt langzaam weer de diepte in.

Tja, zo’n schepnet is ook wel groot en zwaar. Ook weer een les, maar gauw weer vergeten, het gaat niet om de vissen die we verspelen maar om degene die we vangen. Als alles in de boot komt is het ook niet meer zo spannend en leuk.

Job wordt een volleerd vissen schepper voor zijn pa!

Tussen de middag leg ik de boot even aan op een plekje uit de wind en in de zon om even te pauzeren. Ik heb lekkere warme worst meegenomen, dat gaat er met deze kou wel lekker in. De middag verloopt wisselend: zo vang je een tijdje niks en dan weer een paar achter elkaar.

Jop vraagt of we vrienden zijn. Prachtig. “Zeker man!” Pa vist rustig door en mijn kleine nieuwe vriend stuitert op het eind van de visdag nog steeds door de boot. Over de kou heeft hij het niet gehad, hij moest wel heel vaak mijn plasemmer gebruiken. Niet te geloven wat er uit dit kereltje komt.

Een complete visdag met vis en een nieuwe vriend op de koop toe!

Bij het traileren komen er verschillende collega vissers naar me toe. Ze vragen me wat ik nu aan boord had. Ze hoorden ‘dat jochie’ de hele dag praten. Ik zeg: “Dat was Jop, mijn nieuwe kleine vriend.” Op de terugweg nog een bericht van vader Dennis: “Top dag Herman! Dank je wel, we zaten vijf minuten in de auto en hij was vertrokken…”

Herman Schuurman

VISGIDS HERMAN SCHUURMAN

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.