Roofmeister INSIDE – 20 ACTUELE herfst vangsten & het fenomeen stroming

26/09/2021
Roofmeister INSIDE – 20 ACTUELE herfst vangsten & het fenomeen stroming

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


***DE RM ZATERDAGMIDDAG VIDEO***

De Europoort is misschien wel de beste zeebaarsplek in Europa, toch is het er niet makkelijk vissen. In deze video leggen topvissers Jurjen Wijnstroom en Tijs Peters van Ultimate Fishing het tot in de puntjes uit. Zo zien we tal van verschillende stekken zoals het Hartelkanaal, de Stenen Glooiing en meer. Dat niet alleen, ze leggen ook uit hoe je elke stek weer anders bevist en wanneer je er met wel getijde moet zijn. Ook mooi om te zien hoe ze verschillende technieken gebruiken zoals het werpen met shads en het vissen met crankbaits en oppervlakte kunstaas. Een MUST SEE voor elke zeebaarsvissers.


 

Stroming allesbepalend

De stroming is en blijft een bijzonder fenomeen bij het vissen. We hebben er een haat liefde verhouding mee als roofvissers. Met veel stroming kan het je behoorlijk lastig gemaakt worden om je kunstaas fatsoenlijk op de gewenste diepte te brengen. Met te weinig of de afwezigheid er van kunnen de roofvissen volledig uit staan. Het beste voorbeeld is misschien wel zeebaars. Gaat het je de laatste stuwing van hoog of laag water voor de wind, bij de kentering kakt het volledig in om het bij het weer volgende getijde weer op te pakken waar het gebleven was.

Een rivier zonder stroming is als broodje kroket zonder broodje.

Net zo goed werkt het zo bij zijn zoetwater broeders en dan met name voor snoekbaars en baars, voor snoek in mindere mate. Vanzelfsprekend dan op de rivieren, uitgezonderd van rivieren als de IJssel die vrijwel altijd stromen. Geen stroming betekent in de meeste gevallen een taaie bedoeling.

Een wedstrijd was het plan, maar als er niet genoeg scores mogelijk zijn…

Op een of andere manier hebben die rovers stroming nodig om aangewakkerd te worden. Opdwarrelende bodemdeeltjes, kleine prooivisjes die daarvan profiteren, vervaarlijke keerstromingen voor klein broed, überhaupt de stroming die wellicht meer zuurstof door de kieuwen heen blaast, wie zal het zeggen? Dat stroming van essentieel belang is, staat buiten kijf.

De snoekbaarsbox van Neptune Fishing. Wil jij weten wat er in zit? Klik HIER.

Eens te meer werd ons dat pijnlijk duidelijk gemaakt op de Nederrijn nabij Wageningen. Voor de tweede keer met de sympathieke mannen van Neptune op stap, Huib en Frank. Vorige keer een uitwedstrijd voor hen op het Veluwemeer (klik HIER voor video), nu op een van hun thuiswateren met het vizier op grotere snoekbaarzen. Al enige tijd hebben ze zogenaamde snoekbaarsboxen in hun gamma, klik HIER en het leek ons leuk om hier een wedstijdconcept omheen te kneden.

Full focus bij Huipie! Het mocht niet baten. 

Niets moeilijks hoor. Degene die op zoveel mogelijk shadjes uit deze box snoekbaars zou vangen, zou winnaar worden, degene met de minste punten de klos. Die arme ziel zou een tegenprestatie moeten leveren; met een speciale mok, lees de RM gifbeker, een slok van het viswater nemen. Zodoende begrijp je dat het beste beentje voor gezet zou worden. De messen waren geslepen.

De messen waren geslepen 😛 Haha altijd goed toeven bij de bourgondiërs van Neptune.

Een mooie halfbewolkte dag, wat wind, niet teveel, niet te weinig, een mooie kleur water en drie tot de tanden gewapende kemphanen…  Als strijdtoneel de rivier, daar moet toch altijd vis gevangen kunnen worden? We rekenden ons al rijk, die onderlinge wedstrijd zou toch wel met dubbele cijfers beslecht kunnen worden… Wat kon er in vredesnaam misgaan? Tja, dit is er eentje voor open doel natuurlijk. Exact, de stroming… Beter gezegd, het schitteren door afwezigheid er van.

Zou de schemering de boel nog kunnen redden?

Goed, we hielden de stemming er in en kozen het ruime sop en weldra schoten we we speedy Gonzalez met de Neptune Nitro boot over het water naar de eerste stekken. Maar, allemachtig wat was die vis op zijn qui-vive. Menig maal een tik op de hengel en dan een van de jighaak afgetrokken shad. Keer op keer… Verticalend knal je er dan meteen een stinger op, maar we waren aan het werpen. Achteraf hadden we dat toch ook een kans moeten geven. Alleen Bo was fortuinlijk en dat begint toch wel op te vallen. Als het taai is, vangt Bo. Dat begint een traditie te worden.

Zoals zo vaak steelt Bo de show. Ook nu weer. Snoekbaars als enige en dan ook nog twee bleien. Bo for president!

We waren in de middag pas begonnen en in de namiddag kwamen we aan bij een stek met een uitlaat van een fabriek. Hier wel stroming. Om eens te meer aan te geven dat stroming als een magneet werkt, het krioelde hier werkelijk van de vis, tot aan het oppervlak waar brasem draaide en roofblei er lustig op los joeg. Helaas, snoekbaars lag er 100%, zo zagen we op de fishfinder, maar bijten ho maar. Afgezien van die laffe staarthappers.

Deze wilde hem, maar of het echt aasdrang is geweest?

Totdat ik, Sjoerd Beljaars, naar de ondiepte wierp, de shad liet afzinken en… KABOEM! Zelden zo’n harde aanbeet gehad. Echt! Wat een knal. Roofblei, vals gehaakte brasem, snoek misschien, meerval??? De dril was fel tot en met en snoekbaars durfde ik al niet meer te hopen, maar toch… Zanderrrrr… En een fraaie ook. 68 cm en de shad bijna volledig weg in de bek.

Toch heel blij mee natuurlijk!

Een snoekbaars met een identiteitscrisis? Want ervoor en erna niet meer van dit slag aanbeten, laat staan snoekbaarsvangsten. Ons enige hoop nog was de avond, dan willen we de kaarten nog wel eens anders geschud zijn, maar helaas pindakaas. Op het display van de Garmin fishfinder tal van prachtige symbolen, echter stijf tegen de bodem geplakt. Ze stonden UIT, tot en met het donker aan toe. We hebben eieren voor ons geld gekozen en hebben het wedstrijdelement met terugwerkende kracht geschrapt.

Daar waar het uitlaatje nog voor enige reuring zorgde.

Nu nog in dubio of we er een video van moeten maken… Hmmm, misschien juist wel goed om het euvel van stroming of het gebrek er aan te laten zien. Misschien hebben jullie tips over hoe je zander alsnog kunt pakken of waar je ze moet vinden. Wij leren graag bij Roofmeisters…

 


 

Verse najaarsvangsten!

De mooiste roofvisperiode van het jaar dames en heren! De herfst! En dat is terug te zien ook. Bizar hoeveel meldingen weer in onze inbox. We love it. De ene nog mooier dan de andere. Blijf ze insturen amigo’s.  Super bedankt!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen. 

Bert Rijkers: “80 centimeter pure kracht!” Wat een massieve unit man! Dat moet een hell of a fight zijn geweest!

Bertus de Wit: “Net geen meter … met een sardine onder de dobber vlak langs het kantje.” Een mooier Hollands plaatje is lastig te vinden Bertus!

Chris Schaufeli: “Het was zoeken, maar heb er weer een voor de gek gehouden.” Hahaha mooi verwoord Chris en topplaat!

Jeroen Bouwer: “Dikke bak van 117, trollend gevangen op de Line Thru Roach! Binnenkort te zien in een video.” We kunnen niet wachten JB!

Jeroen Bouwmeester: “Gisteren een nieuw pr roofblei gevangen van 74 cm.” Wat een bizar hoge vis Jeroen! Dit zijn ze amigo!

Jigging Jay: “Een prachtige baars van 46cm, wat tevens een nieuw pr is.” Lekker Jigging Jay! Wat een beuty man! Gefeliciteerd!

Johnny Koekerits: “Achter de baarzen aan. Was niet gelukt.” Ah joh, een paar strepen erbij fantaseren en er is niks aant handje;-)

Lennard Ringnalda: “De grootste baarzen vang je bijna altijd als je alleen bent! Dan maar een selfie met deze 52’er.” Wat een heerlijke bak Lennard!

Marco Jagtenberg: “Op de C-rig, de aanbeet was snoeihard, mijn reactie was ook gelijk, aan slaan . Had het niet onder controle! Gelukkig bleef hij hangen!” Hahaha, we kennen het Marco. Even wachten als je een aanbeet krijgt. Daar moet je stalen zenuwen voor hebben… Maarrrrr, wat en beauty man!

Mario Laureys: “Eentje van de 5 roofbleien die ik mocht landen vorige zaterdag . Alweer een geslaagde sessie met veel actie en fun .” Heerlijk man! Lekker als ze los zijn en je van die snoeiharde aanbeten kunt genieten!

Mirjam Michielsen: “Afgelopen vrijdag eindelijk mijn pr verbroken! 52 cm dikke baars.” Gefeliciteerd Mirjam!!! Tip voor de fotograaf. Stel scherp op de vis 😉

Pikefishing Vegt: “Op een prachtige zondag mijn pr snoekbaars weten te vangen (86cm), wat een dikzak nu al.” Wow… Gefeliciteerd man! Inderdaad lekker aan de lengte maar zeker ook qua gewicht het tonen meer dan waard!

Rik Stads: “Tijdens het zeebaarzen klapte deze zeeforel erop.” Wat supercool Rik! Een zeeforel. Lekker man!

Ronald Traas: “Mooie afsluiter van een heerlijke topwater sessie op Zeeuws zilver.” Raaahhhhhhh, wat een bizarre plaat weer Traas! Die vis ook, wat een bak man!

Serge Sonneveldt: “Heerlijk zomers dagje smijten met crankbaits en als je dan zo’n mooie 40+ pakt dan kan de dag niet meer stuk.” Dat kunnen we ons helemaal voorstellen Serge! Kroon op het werk zeg maar. Genieten!

Sharon van Rossum: “Nieuwe stek gevonden en geprobeerd. Meteen prijs met deze mooie snoek.” Mooie vis en misschien wel een stek met nog meer moois. Lekker bezig Sharon!

Ties De Vries: “Prachtig getekende snoek van 9,5 meter diepte tijdens het verticalen. Omgeving was nog minder gekleurd.” En daarom mooi hoe alles er uit springt! Super foto!

Ton Hilvers met een prachtige zonnebaars. Het is dat we al een andere, net iets mooiere foto van de week hebben.

Tomas Vangorp: “Blijven toch pareltjes ,deze vissen. Maar nu het wat kouder gaat worden, en de vissen wat dikker, bekomen ze pas hun ware pracht!” Inderdaad Tomas, nog even en ze zijn weer kogelrond. Scheelt hier alweer niet weinig…

Victor Strupinski: “Mooie rivier snoekbaars.” Inderdaad Victor! Mooi zo met dat onstuimige water!

 


 

***FOTO VAN DE WEEK***

Dion Sadji: “Niet de grootste, maar wel zeker mijn mooiste. Kijk die kleuren en vooral de parelmoer op zijn borstvin.” Inderdaad Dion, daar kun je heel lang naar kijken. Wat een snoekbaarsschoonheid!!! Daarbij, zeer mooi op de plaat gezet, mooi naar het zonlicht gedraaid. Topplaat waar alles aan klopt en waar je vrolijk van wordt! Foto van de week! Geen twijfel mogelijk!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.