Vergeet het dood aas vissen met de dobber! Statisch is de nieuwe trend

22/02/2024
Vergeet het dood aas vissen met de dobber! Statisch is de nieuwe trend

Vissen met dood aas kan op doorgaans twee manieren, de dobber en statisch. Waar je met de dobber heel mobiel bent, heeft het toch wat nadelen en waar je met statisch vissen inlevert op mobiliteit, zijn er ook weer tal van voordelen! Lees in dit artikel over de voordelen van het statisch vissen!

Door Serge Sonneveldt – Bij statisch vissen met piepers denken de meeste mensen aan groot water. Ikzelf was daar ook altijd van overtuigd. Ik bedoel, waarom zou je op een klein(er) water niet gewoon met dobbers vissen? Wel zo makkelijk en het visuele aspect is natuurlijk super! Wat is nou een mooiere manier van dood azen dan een dobber die keihard onder plopt of langzaam weg loopt… Eigenlijk is die er niet. Maar is vissen met de dobber nog wel zo effectief?

Even lekker ouderwets dobberen is leuk, maar is het wel nog zo effectief?

Zeker als we te maken hebben met dressuur of de enorme regenval van de laatste maanden wat het dobbervissen soms erg moeilijk maakt. Het water is door de vele regen veelal troebel en kan behoorlijk stromen wat het lastig vissen maakt. Natuurlijk kun je uit de voeten met de deadbait pencil om je aas toch op zijn plek te houden, een prima optie natuurlijk! Alleen ben ik daar zelf niet zo’n fan van, de charme van het dobber vissen is voor mij juist zo licht mogelijk vissen en lekker actief struinen en ondertussen hopen op een aanbeet. Dan maakt het mij ook niet uit of het een grote of kleine snoek is. Ik ben vooral op zoek naar actie, want die dobber die onder plopt gaat nooit vervelen. 

 

Statisch de nieuwe way to go?

Alleen de wateren waar ik graag met de dobber vis, daar wordt de hengeldruk steeds groter. Waar je er tien jaar geleden vooral vissers in het weekend zag, staat er nu bijna elke doordeweekse dag ook een visser. Kortom, mijn favoriete wateren zijn niet alleen meer mijn favoriet. En wat blijkt, de grotere snoeken zijn amper meer met de dobber te foppen.

Toch geprobeerd om op kleinere stelsels statisch te vissen.

Hoe licht ik ook vis, hoe klein de dreggen ook zijn, de grotere exemplaren die er rondzwemmen zijn steeds lastiger te vangen. Dus ben ik gaan experimenteren om in deze kleinere waterstelsels statisch te vissen. En wat blijkt? Dit werkt echt fantastisch! Op deze manier heb ik de afgelopen jaren zelfs al meerdere bonusvissen gevangen. Zelf ben ik ruim 25 jaar geleden afgestapt van het vissen met piepers toen ik nog een fanatiek karper visser was. Het hele statisch vissen was niks meer voor mij, ik ging liever actief struinen en zoeken. Als je mij drie jaar geleden had gevraagd of ik nog eens met piepers zou gaan vissen dan had ik deze vraag waarschijnlijk met ‘nee’ beantwoord.

Opeens kwamen de grotere vissen ook weer boven die eerder niet met de dobbers te foppen waren.

Maar ik ben toch overstag gegaan toen ik de vangsten van mijn teamleden van Prebaits in de gezamenlijke app voorbij zag komen. Na wat uitleg gekregen te hebben van Robin Dijkstra ben ik aan de slag gegaan en heb ik piepers, steunen, rodpod en pike swingers aangeschaft.

 

Geen weerstand

Allereerst de weerstand, bij het beetpakken van de aasvis voelt de snoek nul weerstand. Ik vis met mijn beugel open en de lijn zit enkel heel lichtjes in de pike swinger. Het lood (tussen de 70 en 100 gram) blijft op de bodem liggen en de aasvis kan gewichtloos worden meegenomen door de snoek doordat de beugel open staat. De enige weerstand die de snoek zou kunnen voelen is een slecht afgestelde pike swinger of als je met te licht lood vist. Zelf gebruik ik de pike swingers van Fox Rage en die heb ik zo afgesteld dat ze bij de minst geringste weerstand van de lijn vallen. 

De beugels open en de lijn heel licht in de pike swinger zodat de snoek geen weerstand voelt.

De montage is vrij simpel, het wartellood hangt aan een running rig en kan vrij bewegen over de lijn. Boven de knoop van de onderlijn zit een buffer bead om de knoop te beschermen wanneer het lood naar de knoop toe beweegt. Aan de gevlochten lijn zit dan vervolgens een onderlijn van 50 cm of meer en aan het eind een takel (twee dreggen). Zelf vis ik met haakmaat vier of zes, dit zijn kleine dregjes die perfect inhaken en doordat ze dundradig zijn pakken ze makkelijk vlees. Kies wel voor kwalitatief goede dreggen die niet snel buigen. 

Een schuiflood met daar aan twee redelijk kleine dreggen.

Een tweede voordeel! Door de aanhoudende regenval de laatste maanden stroomt het water vaak en is het met de dobber lastig vissen, vooral op de kleinere wateren/doorgangen. Ik hoop van niet, maar het lijkt er wel op dat de Nederlandse winters steeds natter worden en minder koud. Door de enorme regenval is het water ook vaak erg troebel. Ik ben van mening dat als het water erg troebel is de snoeken dichter bij de bodem blijven, hierdoor kan een snoek zich beter coördineren en oriënteren. 

Een snoek die van stromend water af kwam. Mijn theorie is dat ze dichter bij de bodem blijven ter oriëntatie.

Dus door de stroming hou je de aangeboden aasvis uitstekend op de plek waar je deze wilt hebben, namelijk op de bodem en dicht bij de snoek. Afgelopen najaar heb ik op deze manier meerdere grote vissen gevangen op wateren waar het flink stroomde door de regenval. 

 

Minder argwaan

Voordeel nummer drie! En deze wordt nog wel eens te weinig belicht in mijn optiek. Snoeken kunnen erg argwanend zijn als zij regelmatig gevangen worden in een seizoen, eerder noemde ik al de hengeldruk en de dressuur die hierdoor ontstaat. Het is dan ook vrij normaal dat een snoek het aangeboden aas vaak meerdere malen inspecteert voordat hij tot actie over gaat. Het nadeel van het vissen met een dobber is dat de lijn verticaal of diagonaal in het water hangt en dat de kans dat de snoek tegen de lijn aanzwemt een stuk groter is.

Niet elke snoek duikt er zonder twijfel op!

Snoeken zijn hier erg gevoelig voor en zullen, nadat zij de lijn waargenomen hebben, een stuk minder interesse hebben en kunnen zelfs afgeschrikt worden. Bij statisch vissen ligt de lijn diagonaal tot horizontaal, aangezien de aasvis op de bodem ligt en de lijn in een langzaam stijgende beweging naar de hengeltop gaat. Kortom, een snoek kan rustig een paar rondjes zwemmen rondom de aasvis zonder de lijn echt te aan te raken.  

Zeker die grotere hebben erg snel argwaan.

Voordeel nummer vier! Omdat ik met een takel vis en relatief kleine aasvissen gebruik, kun je bij een aanbeet gelijk de haak zetten. Als ik een aanbeet krijg, en dit kan soms maar één piepje zijn, pak ik gelijk de hengel op en pak ik de lijn tussen twee vingers en zet ik deze voorzichtig op spanning. Voel ik iets van weerstand dan sla ik gelijk aan en je slaat op deze manier eigenlijk zelden mis. Bijkomend voordeel is dat je zelden tot nooit een slikker hebt. 

 

De aasvissen

Als aasvissen gebruik ik altijd zeevis zoals haring, sardine of makreel. En dan altijd de kleinere exemplaren tot een centimeter of twintig, veelal snijd ik de kop er ook nog af. Waarom kleinere aasvissen? Zoals eerder vermeld, kun je direct de haak zetten omdat er altijd wel een dreg in de bek van de snoek zit als hij de aasvis oppakt. Daarnaast sluit je met kleinere aasvissen ook een mooie snoekbaars niet uit en dit is toch altijd een prachtige bijvangst. Daarnaast ziet de snoek of snoekbaars een kleinere aasvis altijd wel als een makkelijke snack, ook al heeft hij die dag bijvoorbeeld al gegeten. 

Vaak snij ik de kop er ook nog eens van af. Je hoeft niet zo groot te vissen.

Vis ik dan helemaal niet meer met dobbers? Ja zeker wel, natuurlijk blijf ik ook met de dobber vissen als ik met dood aas vis, maar ik moet zeggen dat het statisch vissen bij mij toch de overhand heeft gekregen. Het is uiterst effectief en bijkomend voordeel is dat je zelden een snoek onder de 80 centimeter vangt. Dus als je echt voor de grote snoeken wil gaan, is dit de manier! Zelf dacht ik altijd dat ik statisch vissen saai zou vinden, maar dat is eigenlijk nog steeds niet het geval gek genoeg. Ondanks dat er soms uren niets kan gebeuren blijf je altijd die spanning houden dat de pieper toch ineens ‘af’ gaat en dan weet je gewoon dat het een hele mooie vis kan zijn.

En soms pakken ze de aasvis heel goed…

Ook kun je soms echt aantallen vangen als je op de juiste plek zit, dus het is niet alleen wachten op die ene grote vis. Daarnaast ben ik iemand die enorm kan genieten van de natuur en de omgeving dus ik vermaak me altijd wel. En eerlijk, aan de waterkant zijn is altijd beter dan werken, ook als je niets vangt… 

 

Statisch beter dan de dobber? Wat denken jullie Roofmeisters? Er zit zeker wat in dat in druk bevist water het statisch vissen beter kan werken. Check HIER Serges Instagram.