Zo vis je met dood aas op snoek!

16/12/2022
Zo vis je met dood aas op snoek!

Het vissen met dood aas op snoek is een super effectieve manier om in de winter toe te passen. Ze worden trager maar een mooie aasvis blijft toch aantrekkelijk. In dit artikel legt specialist Serge Sonneveldt uit hoe hij te werk gaat!

Door Serge Sonneveldt

Ondanks dat ik de laatste paar jaar meer statisch ben gaan vissen op snoek en snoekbaars, blijf ik ook nog steeds op pad gaan met de dobber. Dit blijft voor mij toch de mooiste manier van dood azen. Het moment waarop de dobber plotseling in beweging komt of gewoon keihard onder plopt en je alleen nog maar een kringetje ziet, die adrenaline die dan los komt is onbeschrijfbaar…

De montage als ik met een dobber vis. Simpel, maar het werkt!

Dus deel ik graag mijn manier van dobbervissen met jullie! Allereerst wil ik jullie meenemen in mijn materiaal voor het vissen met dood aas op snoek met de dobber. Als hoofdlijn gebruik ik een 25/00 gevlochten lijn, het mag ook dikker, maar nooit dunner in mijn optiek. Dan beginnen we met een stoppertje, kraaltje, (lichte) dobber van 12 gram, kraaltje, stoppertje, schuifloodje (7 gram), buffer bead, wartel, geknoopte fluorcarbon (minimaal 70cm)  onderlijn van 90/00 en een geknoopte dreg maatje 4.

De dreg knoop ik direct aan het fluorcarbon.

De reden dat ik mijn onderlijn knoop is simpel, zo heb ik geen zwakke plekken meer in mijn onderlijn. De knoop is een halve bloedknoop. Sleeves zijn voor mij verleden tijd. Net als titanium of stalen onderlijnen overigens. Fluorocarbon is voor mij onmisbaar geworden voor het dood aas vissen met de dobber. De voordelen ten opzichte van staal zijn het gemak in gebruik, de (on)zichtbaarheid onder water, de souplesse, etc. Ik vis al een jaar of 5 met fluorocarbon en honderden snoeken later heb ik nog nooit lijnbreuk gehad. Als je na elke vangst even je onderlijn checkt, kan er eigenlijk niets mis gaan.

Ik heb nog nooit problemen gehad met fluorocarbon.

Is er toch een beschadiging en twijfel je, knip er een stukje af en knoop de dreg opnieuw vast. Wat verder misschien opvalt in de montage is de dreg maat. Voorheen viste ik met maatje 2, maar sinds een aantal jaar vis ik met dregmaat 4. Voordeel van een kleinere dreg is dat deze dundradiger is en dus beter inhaakt. Zorg wel voor een goede kwaliteit dreg die niet snel uitbuigt uiteraard. Grote dreggen zijn in mijn optiek onnodig en zorgen ook nog eens voor veel meer missers. Daarnaast wordt een grote dreg sneller opgemerkt en zal de roofvis sneller de aasvis uitspugen/los laten. Daarnaast probeer ik altijd zo licht mogelijk te vissen en kies ik daarom voor een dobber van 12 gram en een 7-grams schuifloodje. Wanneer ik met grotere aasvissen aan de gang ga, gebruik ik een schuifloodje van 5 gram.

 

De hengels

Voor het vissen met dood aas op snoek met de dobber gebruik ik een spinhengel tot 100 gram en 3 meter lang. Als molen een 4000 serie met vrijloop. Belangrijk bij het dood azen met de dobber is dat je een hengel gebruikt die een soepele top actie heeft zodat je de aasvis gemakkelijk ver kunt werpen zonder de aasvis van de haak te gooien.

Een hengel van 3 meter lengte en 100 gram werpgewicht geniet mijn voorkeur.

Daarnaast moet de hengel ook een stevige blank hebben om de haak goed te zetten. Het zetten van de haak is in mijn optiek enorm belangrijk en vaak onderbelicht. Wanneer je de haak niet goed zet bij een aanbeet kan je dat heel veel vissen kosten. Wanneer ik een aanbeet heb, draai ik de lijn net zo lang binnen totdat ik contact maak met de vis. Ik kijk of mijn top van de hengel daadwerkelijk licht krom gaat. Pas dan zet ik vrij kort en zeer krachtig de haak. De slip van de molen staat bij mij zo afgesteld dat wanneer de hengel volledig krom gaat deze een klein beetje lijn neemt. De slip staat dus bijna dicht.

Goed aanslaan is van cruciaal belang.

Wees niet bang dat je te hard aanslaat bij een aanbeet, de dreg moet tenslotte uit de aasvis komen en in de harde bek van de snoek vlees pakken. Sla je nou voor je gevoel niet goed aan bij een aanbeet, sla gerust nog een keer aan. Dat kan er vaak toch voor zorgen dat de dreg alsnog goed inhaakt. Je zult zien dat wanneer je op deze manier de haak zet, je meer succes zult hebben en minder vissen lost tijdens het aanslaan of tijdens de dril van de snoek.

 

Waar moet je zoeken?

Maar waar bevindt de roofvis zich in deze tijd van het jaar? Dit jaar is anders dan vorig jaar, ik denk dat alle dood aas vissers het hier wel over eens zijn. Door de warme zomer die nog doorliep in oktober en de hoge temperaturen begin november zijn de typische winterstekken nog erg dun bezaaid met witvis en dus ook de aanwezigheid van roofvis. Het lijkt erop dat het seizoen een paar maanden achter loopt en dat we voor mijn gevoel nu pas ergens begin november zitten als je kijkt naar de temperaturen deze maand.

Het lijkt er haast op dat de witvis helemaal niet meer de havens in trekt met dat warme najaar.

De periodes dat de roofvis in de havens/steden/dorpen te vinden is, wordt voor mijn gevoel elk jaar korter en op sommige plekken is er niet eens meer witvis te vinden tijdens de wintermaanden. Je kunt je zelfs afvragen of de witvis (en dus de roofvis) überhaupt nog echt migreert, kijkend naar de zachte winters van de afgelopen jaren. Dus moet je inventief zijn, zoeken, kilometers maken en vooral uren maken aan de waterkant. Als je typische vaste winter stekken nou geen vis opleveren, drop dan eens een dobber in ons prachtige Nederlandse poldersysteem.

Gooi eens een dobber in in de polder!

Onze polders kennen een zeer goed snoekbestand en er wordt hoofdzakelijk met kunstaas gevist. Dood aas onder de dobber kan vaak zeer succesvol zijn. Vorig jaar had ik een sessie met een vismaat van mij waarbij we 13 snoeken wisten te vangen. Het zijn niet altijd de meters die we allemaal graag willen vangen, maar veel actie vind ik net zo leuk als een hele dag zitten voor die ene vis. Maar ook in de polder kun je onverwacht tegen enorme vissen aanlopen, zo heb ik de afgelopen jaren al een aantal metervissen gevangen op nog geen 50 cm water.

Wat zijn ze toch mooi…

Zoek in deze periode de beschutte plekken waar de witvis zich ophoudt. Dit kan water bij boerderijen zijn, tussen de woningen, bij gemalen, bruggen etc. Je kunt echt met je neus in de boter vallen en sessies hebben met dubbele cijfers als je de snoek eenmaal gevonden hebt.

 

De aasvissen

En dan de aasvis! Mijn voorkeur gaat uit naar niet al te grote aasvissen, maximaal tot een centimeter of 20. Dit heeft meerdere redenen eigenlijk. Ik vis met een lichte dobber, dus met te grote (zware) aasvissen zal mijn dobber zinken als ik een drift wil maken. Andere reden is dat in deze tijd van het jaar de snoeken vaak al erg op gewicht zijn, een te grote aasvis zal dan ook niet altijd aantrekkelijk zijn. Een kleine aasvis daarentegen is een soort snack en past er altijd nog wel bij. Ander voordeel van een kleinere aasvis is dat je vrijwel direct kunt slaan en ook minder vis lost. Daarnaast heb ik afgelopen jaren al menig grote snoekbaars gevangen als bijvangst tijdens het snoeken. Dat soort vissen zijn echt bonus!

Grote snoekbaarzen zijn echte bonusvissen. Super om te vangen.

Dan de soort aasvis, dit hangt af van het soort water waar ik vis. Vis ik in helder water dan gaat mijn voorkeur uit naar voorns, kolblei en horsmakreeltjes. Is het water troebel dan vis ik het liefst alleen met geurige vette zeevis zoals haring, makreel en sardines. Veelal vis ik met 2 hengels, waarbij ik vaak 1 aasvis op de bodem aanbied en 1 aasvis laat ik driften. De aasvis die ik laat driften, vis ik erg actief en daar zoek ik echt de roofvis mee op. Dat betekent vaak ingooien en net als met kunstaas probeer ik een stuk water op deze manier uit te kammen. Per plek wacht ik een minuut of 10.

Mijn aasvissen haal ik bij doodaasbestellen.nl!

Deze actieve manier van vissen kan echt meer vis opleveren dan dat je de aasvis ingooit en wacht tot de vis naar je toe komt. Dit kan zeker in de koude maanden erg succesvol zijn wanneer de vis passief is. Daarbij is wel mijn ervaring dat ik op de aasvis die ik op de bodem aanbied de minste vissen vang maar vaak wel de grootste. De grotere zwaardere vissen zijn in de koude wintermaanden toch vaak wat trager en scharrelen de bodem af voor een makkelijke hap.

 

Met deze informatie kun jij je weer beter voorbereiden voor het vissen met dood aas op snoek! Voor meer gave foto’s van gevangen vissen op dood aas, check dan ook zeker even Serges Instagram pagina!