Fish of a life time van een KWO’er – Moddervette wintersnoek

01/03/2021
Fish of a life time van een KWO’er – Moddervette wintersnoek

Mooi om te zien hoe bepaalde visserijen kunnen kruis bestuiven. Met name in de winter zie je de roof- en karpervisserij tegen elkaar aan schurken. Hemel en aarde zijn bewogen en we hebben een rasechte KWO’er aan de praat gekregen over zijn dood aas visserij. 

Door Wessel van de Velde

Sportvissers zijn een ras apart. Ze trotseren regelmatig de elementen die moeder natuur maar ál te graag laat zien. Alles voor die éne speciale vangst.  ‘A catch of a lifetime’ noemen ze dat wel eens.

Karper lood systemen, maar net zo goed te gebruiken met takels voor snoek.

Als karpervisser is het voor mij dagelijkse kost dat er wordt gesproken met bovenstaande krachttermen, toch is het roofviswereldje er ook niet vies van.   ‘Gekke roofvissers’ denk ik dan wel eens als ik ze op een bootje zie dobberen met windkracht 6,25 Bft (om precies te zijn :-P).

F*cked for life, maar er is nog een ieniemienie kansje dat ie volgend jaar diehard Roofmeister is. Stay tuned 😛

Tóch stroomt er ook roofvisbloed door mijn aderen en wanneer de temperaturen dalen naar het vriespunt en eronder, verdwijnen de ‘quick change loodjes’ en komen de takels weer uit de kast. Het is weer tijd voor een doodaas sessie!

 

Materiaal freak

Voor mijn visserij op grote snoeken vind ik goed materiaal erg belangrijk. Net zoals bij het karpervissen zit het ‘m in de kleine dingen. Een kraaltje extra kan het verschil maken tussen een goed glijdend systeem net als die ene cm verder met die dreg in de staart van de aasvis.

Verdraaid handige tool om al je takels en onderlijnen veilig in op te bergen.

Zelf kies ik er altijd voor om met kant-en-klare takels te vissen die een verstelbare enkele haak hebben. Dat wil dus zeggen dat ik zelf kan kiezen waar ik de haak positioneer op de onderlijn, afhankelijk van de grootte van de aasvis.

Bij die karpergekkies gaat het over testcurves ipv werpgewichten. Mooie handschoen Wessel 😉

Qua hardware hanteer ik een simpele formule namelijk. Grote vis = zwaar materiaal. Tuurlijk kun je zeggen ‘waar blijft de finesse?’, echter vind ik het belangrijk dat ik de vis kan controleren in elke situatie en dat vooral omdat ik bij grote obstakels vis (lees, houten palen, sluisdeuren, etc.). Een hengel van 3.5lb, 40/00 nylon hoofdlijn + een molen uit de 7000 serie is daarom voor mij een vaste prik wanneer ik op zoek ga naar onze geliefde Exos-lucius-morbide-obesitas.

 

Jetzt gehts losch

Enfin, met spoed naar de waterkant en installeren; ‘Marvin de Mackerel’ een dreg door de staartvin heen prikken en met een soepele zwiep ligt Marvin op de bodem te wachten op ‘big mamma’. Speciale roofvis swingers heeft deze doorgewinterde karpervisser niet: ‘veel te duur!’  ‘Gelukkkig is karpervissen goedkoop’ – hoor ik jullie denken 😉

Geen speciale snoekswingers, Wessel lost het zo op. Snoek moet bij aasopname zo min mogelijk weerstand onder vinden. Aldus Wessel Mc Gyver.

Het liefst natuurlijk met mijn goede maat naar de waterkant, dit soort sessies zijn een uitlaatklep voor ons beiden. Flink bijpraten, een goude glanzende alcoholische versnapering naar binnen werken én vooral: lachen om de meest infantiele grappen. Avonden zoals deze doe je het voor.

Natuurlijk een beetverklikker. Een dag zonder optonic is voor een karpervisser als vissessie zonder stretcher ;-P

We praten over voorgaande sessies, die eigenlijk altijd in het voordeel uitpakten van mijn maat. Zelden, wanneer het het doodaas betrof, wist ik hem te ‘verslaan’, maar gelukkig zou hier vanavond verandering in komen!

 

The moment of truth

Na een uur begint de kou toch redelijk in te zetten en de gedachte dwalen af naar een warme douche, totdat plots mijn pieper van zich laat horen. Rennen, beugel dicht en…. HANGEN! Ik schreeuw naar mijn maat die daarbij bijna zijn kom soep omgooit.

Het voelt goed, zwaar en log. Niet dat ik ervaring heb met ‘enorme snoeken’, mijn PR staat immers nog steeds op 96 cm en die is al 2 jaar oud! Mijn 3,5 lb karperhengel buigt soepeltjes door, terwijl terwijl de dikke nylon lijn door de slib raast.

Wel een leuke vismaat van Wessel 🙂 Best spannend zo met dat gereedschap 😛

Ik weet dat de dril van korte duur zal zijn, aangezien snoeken ernstig explosief zijn, maar het zijn geen marathonzwemmers + heb ik liever een snoek die nog wat energie over heeft bij zijn release, dan een compleet uitgeputte snoek. Alles voor onze vriend groenjas!

Onthaakmat. Vaste prik van een karpervisser en, eerlijk is eerlijk, daar kunnen wij nog wat van leren.

Ze komt boven, het schepnet komt eronder en we zien allebei gelijk dat het een dame van over de meter betreft. ‘Moddervet’ mag je eigenlijk niet zeggen natuurlijk over een dame, maar tóch is dit de enige manier om haar te beschrijven. Snel op de kant en in de onthaakmat.  Pas dan zien wij pas eigenlijk wat voor krokodil we op de kant hebben getild.

Een enkele haak waarmee schuivend perfect op de grootte van de aasvis ingespeeld kan worden.

De dreggen zitten mooi voorin de bek en met een stevige kieuwgreep en een grote tang is de gehele takel zo verwijderd! Op zulke momenten ben ik echt blij dat ik een puntbektang van 40 cm heb aangeschaft om mij én vooral de snoek een hoop ellende te besparen.

Beauty Wessel! Roofmeister is trots op je!!!

Even op adem komen… Wát een vis was dat zeg.  Mijn PR is op zijn zachts gezegd flink onder handen genomen en met een slordige 113 cm mag ik absoluut niet klagen! Koude handen, overal slijm, koude soep, maar een een enorme opsteker voor het vertrouwen én plezier die deze hobby te bieden heeft.

 

Het blijft ‘helaas’ bij deze vis, maar dat mag absoluut de pret niet drukken. Dit is een vangst waar mijn ‘roofvis bloed’ zeker een tandje sneller door is gaan stromen! Jullie zien mij snel terug. In een bootje dobberend met windkracht 6,25 Bft 😛