Roofmeister INSIDE: Actuele vangstberichten & “Wij gaan hier niet sterven!”

20/11/2023
Roofmeister INSIDE: Actuele vangstberichten & “Wij gaan hier niet sterven!”

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


📽️Vrijdagavond video📽️

In de polder vang je alleen kleine snoek? Bullshit! Dat laten we in deze video zien met een hardbait die velen van jullie nog niet kennen. Met name op snoek krijgen we de smaak te pakken. Veel kleine vis, maar dan worden ze groter. Gaat het ons lukken om een metersnoek in de polder te vangen?


 

“Wij gaan hier niet sterven!”

“Ik zeg: ‘Mannen, wij gaan hier niet sterven!’ Toen heb ik ook het bevel gegeven aan mijn groep: ‘Schieten om te doden.'” Ik lig lui op de bank wat te scrollen door Instagram en ik kom dit tegen van voormalig marinier en luchtmobiler Evert Oostdam van Pike Master Lures en CWC. Het maakt op mij meteen een verpletterende indruk. Wie vraagt zich immers niet af wat een oorlogssituatie met je doet? Ik wel en het voelt voor mij alsof ik er iets van mee krijg.

Zoals ik Evert Oostdam ken, een super fanatiek sportvisser. Dat hij marinier is geweest wist ik ook.

Evert heeft het hier over zijn tijd in Srebrenica ten tijde van de oorlog in Joegoslavië eind vorige eeuw. Toevallig had ik daar een tijd terug een heel stuk over gelezen. De zogenaamde DUTCHBAT eenheid die in deze Bosnische moslimenclave feitelijk aan haar lot werd overgelaten. De genocide, het Karremansgevoel, generaal Mladic, het wegblijven van luchtsteun, De beste (Franse) stuurlui staan aan wal, er zijn boekenplanken over vol geschreven. “Het echte verhaal van Srebrenica” met Evert wordt vandaag om 17 uur gepubliceerd op dit KANAAL. Ik ga mijn oren spitsen.

Maar dan zie ik alleen nog maar de trailer van een podcast met Evert… Ik heb geregeld met hem gevist, maar vroeg ‘m uit respect niet naar zijn dienstverleden. 

Aanrader om te luisteren. Om 17 uur staat de podcast met Evert live op het YouTubekanaal Scherpschutters. Klik HIER.

Het zal je niet verbazen dat destijds menig militair mentale problemen heeft opgelopen in deze hel op aarde. Nog zoiets wat buitenstanders zoals ik maar moeilijk kunnen begrijpen. Van de aandoening ‘Post Traumatisch Stress Stoornis’ (PTSS) zal menigeen gehoord hebben, maar ga er maar eens bij stil staan. Een donkere psychische donderstorm die jouw dag in, dag uit in beslag neemt. Je wenst het je ergste vijand nog niet toe.

Sportvissen heeft een bewezen helende werking op bepaalde psychische aandoeningen. FOTO: Stichting Politieveteraan

En de krijgsmacht is niet de enige beroepsgroep die gebukt gaat onder dit immer loerende gevaar. Denk alleen al aan ambulance personeel, de brandweer, de politie en andere (hulp) diensten die geconfronteerd kunnen worden met menselijk leed of ernstige incidenten. Nazorg voor deze mensen is van ontstellende betekenis, maar helaas schort het daar nog steeds aan.

Natuurlijk heeft Thijs al een behoorlijke duit in het zakje gedaan ter ondersteuning aan Stichting Politieveteraan.

Onlangs werden Thijs van der Sanden van Rozemeijer en ik uitgenodigd bij Stichting Politieveteraan. Deze organisatie is opgericht met als doel de (warme) collegialiteit te bevorderen en steun te bieden voor wanneer het allemaal niet zo lekker loopt. Een van hun middelen is dagbesteding. Met name het met elkaar de natuur op zoeken en daarin bezig zijn heeft een bewezen helende werking. Denk aan wandelen, golven, duiken, fotograferen, activiteiten in het bos en op korte termijn gaat de stichting daar de hengelsport aan toe voegen.

Bertino, binnen de stichting een van de aanjagers om het sportvissen in het pakket aan dagbestedingen mee te nemen.

De hamvraag, of wij de nodige ondersteuning zouden kunnen bieden? Heeft een snoek tanden? Ja, natuurlijk! En achter de schermen zijn we al druk bezig. Wil jij niet wachten op ons en nu al steun toezeggen in welke vorm dan ook? Stuur gerust een mail naar info@stichtingpolitieveteraan.nl.

Menno: “Even los komen van al het gedoe en klachten die bij mijn PTSS horen. Even niets en nergens over na hoeven denken. Letterlijk even ‘Rust in mijn lijf en hoofd’!”

Waarom hengelsport? Wel, misschien dat je je dat dan weer wel in kunt denken… Buiten bezig zijn in een groene omgeving draagt bij aan een hoger zelfvertrouwen, minder stress en over het algemeen een beter humeur. Dit positieve effect van buiten zijn wordt zelfs versterkt als er water aanwezig is! Verder: De groepsdynamiek tussen lotgenoten die – onder deskundige begeleiding van therapeuten – ‘in het veld’ op een gezamenlijke missie (een goede vangst) zijn, zorgt voor een grotere kans op een succesvolle therapie…

Samen in de natuur zijn, vissen, lunchen, bezig zijn!

Natuurlijk verzinnen wij dit niet! Dit is de uitkomst van verschillende onderzoeken, gedaan door de Universiteit van Essex in Engeland. Zes jaar lang onderzoek gaf aan dat een sessie vissen samen met andere mensen met PTSS meer effect had dan twaalf tot veertien uur praten met een psycholoog. Het vissen hielp in het verlichten van angst, depressie en andere lichamelijke stress symptomen. In de VS, Australië en Engeland bieden organisaties al sportvissen aan als therapie voor veteranen.

Wat zou het prachtig zijn als vissen als therapie ook in Nederland voet aan de grond krijgt. Mijns inziens zou daar geen enkel tegenargument voor moeten zijn. Wij gaan ons ervoor inzetten in ieder geval!

 


 

Actuele vangsten

Herfstiger… Is dat een bijvoeglijk naamwoord? Hoe dan ook, herfstiger dan afgelopen week kon het bijna niet. Toptijd voor ons roofvissers? Nou, als we de vangsteninbox mogen geloven wel. Check onze selectie van 20.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.

Roy Noom: “Spoorbiels.” Kort, maar krachtig en we snappen de vergelijking volkomen Roy!

Patrick Kreijkes: “Soms heb je taaie dagen en gaat het op het eind van de dag opeens los. Fijn om de dag met een vis als deze af te sluiten.” Dat zijn de mooiste dagen. Het contrast taai en los geeft een dag een extra dimensie!

Pedro Van Gaver: “Zaterdag de eerste sessie gedaan met de LiveScope… en niet zonder succes. Een mooie meter+ dame om de dag af te sluiten.” Wauw, en dat is afsluiter. Iets met een kers en een taart!

Martijn Leus: “Tijdens de WK trainingsdagen van afgelopen week, met een heel vet uitzicht. Vis gevangen in de stad van Mantova (Italië).” En tweede geworden op het WK. Super knap!!!

Anthony Smit: “De eerste meter van dit doodaas seizoen mocht weer op de gevoelige plaat. Trok mijn hengel weer heerlijk krom on the hunt voor een nieuw pr!” Beauty van een vis Anthony! Is dit ook echt je pr? Zo ja, Gefeliciteerd!

René de Boer: “Afgelopen week was het weer kilometers maken zonder een stootje, tikkie of zelfs maar een frummel te krijgen. Nam al genoegen om met een blank naar huis te gaan. Toch besloten nog ff langs een allerlaatste stek te rijden. Je herkent het vast wel……nog ÉÉN worpje! Mooie runs met deze als kers op de taart.” Wat is dat deze week met slotakkoorden. Om de woorden van Mike Iaconelli te vervallen: “Never give up!” Klasse René!

Oscar Lauwers: “Nog eens kunnen genieten van het zonnetje.” Holy shit, wat een kolossaal gebouwde pike Oscar! Dat moet een gevecht zijn geweest!

Bob Berg: “Weer eens een ochtendje aan de Lek gestaan van het weekend… Het stroomde aardig dus we hadden er een goed gevoel bij… 14 gram haalde net de bodem tijdens het driften naar de kant, dus strak in de oever lagen de rovers op scherp. Ik wist er snel 3 te vangen en 1 zwom zich helaas vast; het voelde als een monster (visserslatijn natuurlijk) Al met al mogen we niet klagen met 5 vissen in een ochtend en ik mocht weer thuis komen van de vrouw.” Zonder vis wordt de toegang geweigerd? Hahaha topsessie Bob!

Mark Verhoeven: “Eén van de mooiste vissen die er rondzwemmen als je het mij vraagt… Binnenkort een verslag van deze trip naar de Malediven…” Eén van de??? Wat is er nog mooier dan dit? Kom maar op met dat verslag Mark! Altijd weer super tof om te lezen!

Bjarne Monstrey: “Zeg eens cheese.” Wat een super brute close up van die snoekenbek Bjarne! Heel indrukwekkend!

Johnny Koekerits: “Lekker met het zonnetje erbij.” het levert in ieder geval een topfoto op Johnny! Super vet!

Dylan Yans: “Nog een pelagisch kasteel mogen vangen zaterdag door de stuurkunst van James Moonen.” Super dat je de kapitein noemt. Vissen vang je samen! Heel gaaf!

Marcel Hoekman: “Hele dikke muiter afgelopen week pelagisch gevangen; een paar minuten boven gehangen voordat ze toesloeg. Heerlijke aanbeet en dril.” Hoe krijg je het voor elkaar Hoekman! Keer op keer dit slag muiters!

Jasper Van de Beek: “Tussen al het snoekbaars geweld door hadden we een stuk water gevonden waar het van troebel (door de stroming) naar helder water ging. Precies op deze rand lagen de baarzen te wachten op een snack. Met als resultaat meerdere dubbele hook-ups. Deze baarzen waren beide in de eind 40+. Samen met Manon Elbertsen!” Heel gaaf als je ze samen dit slag vissen kunt vangen en gewoon tegelijkertijd! Toppers!

Jean-Paul Van Boven: “Wanneer je aan het vissen bent met grote shads op snoekbaars… Deze prachtige 50+ kers had duidelijk een grote honger. Wat een heerlijke dril was dit in het donker.” Woowwww, dat zie je niet snel in het donker gebeuren. Baarzen als zichtjagers! En we hebben je andere vangst ook gezien. Knots van een zander!

Joris Kusters: “Mooie doodaas bak van de Maas.” Dat kun je wel zeggen. Moddervet man!

Jay Jay: “Snel plaatje maken en doorvissen want ik zag ze weer jagen.” Hahaha, we kenne het gevoel!” ‘Ok, niet kutten, maak die foto, ik wil door.’ Toch nog een mooi plaatje hoor!

Hans Bolink: “80 cm afgelopen dinsdag.” Het is toch prachtig dat we mooie snoek kunnen vangen op dit soort klein water!

Michelle van Wamel: “Een mooie 1.02, eerst volgt hij de shad tot voor ’t kantje, maar pakt hem niet. Ik doe een kleurenwissel, hij volgt weer tot voor de kant. Ik laat de shad een meter voor de kant stil vallen en met volle overtuiging grijpt hij hem. Brute vis met ’n grote kop!” Inderdaad, met name die kop is indrukwekkend. Brasems die hier zwemmen zijn hun leven niet zeker!

JBpredatorfishing: ” Nog een dikke unit (een paar dagen later) in het eerste uurtje licht, gevangen met doodaas.” Wederom een unit waar je U tegen zegt Jeroen! Je bent weer behoorlijk on fire zo te zien!

 

🏆Foto van de Week🏆

Nu mag je helemaal thuiskomen Bob Berg, want dit is de foto van de week! Gefeliciteerd man! Soms weet je niet zozeer te duiden wat een foto maakt, ook in dit geval. In ieder geval bijzonder licht en jij en de vis lijken echt los te komen van de achtergrond. Detail misschien, maar die felgroene blaadjes op de voorgrond geven iets speciaals! Vakwerk!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.