Roofmeister INSIDE: Actuele vangsten & de geschiedenis van het pelagisch vissen

13/02/2023
Roofmeister INSIDE: Actuele vangsten & de geschiedenis van het pelagisch vissen

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


Aflevering IV van The Walking Best gezien?

Niet normaal dit, de dikke baarzen lijken hier wel opgestapeld te liggen. Tijdens deze battle valt één team met de neus in de boter. Maar zijn ze net zo succesvol op snoek en snoekbaars? En wat vangt het andere team in de tussentijd. In deze 4e aflevering van The Walking Best veel vis… heel veel vis!!! Zowel team Shimano met Jordi Rakiman en Lennard Ringnalda als team Fox Rage met Thijs van den Acker en Koen Sipma trekt alles uit de kast voor die o zo belangrijke overwinning en 3 competitiepunten.


 

Hoe het pelagisch vissen ontstond

De eerste keer dat ik getuige was van een vangst tijdens het pelagisch vissen. Meteen het pr voor grote vissen vanger Marcel Asbroek van 106 cm.

Tja, ik ben toch een beetje een ouwe lul geworden zo met mijn 43 jaar. Eén voordeel, meer kans dat je aan de wieg staat van bepaalde ontwikkelingen. Het gericht vissen op grote snoekbaars in de middenlaag van het water is daar een goed voorbeeld van, het zogenaamde pelagisch vissen. Ik weet nog de tijden toen velen zich afvroegen hoe een selectief groepje vissers toch elke keer weer die kastelen van snoekbaarzen wisten te vangen. Heel af en toe hoorde je iets over het vissen in de middenlaag.

Met deze editie van Rovers zijn heel wat ogen geopend.

Toen kwam daar in 2012 een artikel van de Zweed Jörgen Larsson in het magazine Rovers, waar ik toen hoofdredacteur van was. Van A tot Z legde hij het hele principe uit. Toen ik het via de mail binnenkreeg was ik flabbergasted, op zijn zachtst gezegd. Grote signalen op zoeken met je fishfinder en die gericht aandroppen… Het mag nu de normaalste zaak van de wereld zijn, toen was het dat zeker niet. Spreek maar gerust van een ware revolutie in het snoekbaarsvissen.

Klas Hagert, zo’n beetje de Zweedse uitvinder van het pelagisch vissen. Check de fishfinder 😉

En, saillant detail, dit was nog zeker niet de periode van de livesonars, ofwel 3d fishfinders waar je live kunt zien hoe vis reageert op je kunstaas. Nope, de pioniers van het pelagisch vissen moesten de klus klaren met 2D sonars, met rechts als verticale strook slechts een livesonar. Alleen al de afbeeldingen van fishfinders waar de aanbeet op te zien was… Wauw, ik kon daar uren naar kijken.

Het met de boot recht boven een groot signaal blijven… Het kunstaas vlak boven de vis. Pelagisch vissen met de 2D sonar, met rechts de verticale strook als live sonar.

Tja, selectief kastelen van snoekbaars vangen, natuurlijk wordt zo’n vistechniek dan al snel razend populair. En daarmee volgden de ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Natuurlijk allereerst met de komst van live sonar technologie van Garmin, wat een schok bracht dat teweeg in de fishfinder industrie.

Van rechts naar links wat er gebeurd is tijdens het aandroppen van de vis. Je ziet in het midden duidelijk de lijn van het laten zakken van het aas. Daaronder het vissignaal dat bij tweederde duidelijk een schot maakt naar het kunstaas. Daarna de ontploffing, ofwel de dril van een grote snoekbaars. Kicke toch?!

En tegelijk natuurlijk de nodige kritiek, zoals altijd met nieuwe ontwikkelingen. Dit zou geen vissen meer zijn, te makkelijk… Nou, als ik terugblik op talloze keren dat ik met specialisten op pad ging, dan kan ik 1 ding wel concluderen. Het is genadeloze rocket science. De werking van de fishfinder snappen, signalen kunnen interpreteren en bovenal je boot onder volledige controle hebben.

Maikel Lambregts, de geestelijk vader van het Float Plus systeem. Deze baas ving in één seizoen maar liefst 5 metersnoekbaarzen.

Deze visserij zorgde ook voor de bellyboatvissers voor een doorontwikkeling. Al helemaal toen daar opeens het Float Plus systeem op de markt kwam. Met deze ingenieuze motor onder de bellyboat had de visser opeens legio mogelijkheden extra, het het pelagisch kunnen vissen in het bijzonder.

Met het Float Plus systeem is de bellyboatvisser inmiddels misschien zelfs wel in het voordeel ten opzichte van de bootvisser.

Wat een kneiters worden er gevangen door ook de bellyboatvissers. Een van hen is Thijs van den Acker de nu werkt voor Float Plus. Natuurlijk kennen we hem van The Walking Best serie, waarbij hij zich meer dan verdienstelijk maakt als kantvisser. Maar wat heeft hij ook al gigantische snoekbaarzen gevangen vanuit de bellyboot.

Tadaa! Beter gezegd, Kebeng! Wat een kolos. Als je dit onder water tegen komt, dan schrik je je toch helemaal wezenloos?!

Afgelopen week het absolute summum. Niet zozeer de lengte van het kasteel dat hij ving, maar de omvang. Wat een absoluut kolossaal kasteel. Nu is het ’s nachts maken van foto’s een lastige klus en dat was nu geen uitzondering. Maar vismaat Koen Sipma, heeft de plaatjes thuis even op de computer door de mangel gehaald en check het resultaat! Zelden heb ik zo’n indrukwekkende zander gezien. Prachtig.

De releaseshot mag er ook wezen! Knap werk Sipma!

Wat volgt in deze eindeloze reeks aan ontwikkelingen. Bo vertelde gekscherend over een VR bril tijdens het vissen, maar zo gek is dat nog niet eens denk ik. Zo’n kekke bril… Dat zal Thijsie vast ook wel staan. Nog gefeliciteerd met deze droomvangst gabber!

 


 

Zachter weer

Het voorjaar zit in de lucht Roofmeisters. Nog niet in alle facetten natuurlijk, maar er is geen ontkennen meer aan. Sowieso zachtere temperaturen en die vis lijkt toch weer wakker geschud te worden. Aan vangsten weer geen gebrek. Bedankt voor het insturen amigo’s en hier een selectie van 20.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.   

Wim Van Maercke: “Prachtige baarzen mogen vangen vorige week, paar snoekbaarzen en een metersnoek erbij.” Dat zijn de sessies Wim. Goed gevist amigo!

Patrick Eijk: “Mn eerste sessie vanaf de kant in het donker klapte meteen deze schoonheid van 81 erop! Vaker in het donker vissen dus.” Yep, met name die snoekbaars lijkt een stuk actiever te zijn.

Thomas Wending: “Weer eens wat anders deze een dikke forel van het Lauwersoog.” Wauw Thomas! Prachtig!

Patrick Kreijkes: “Eerste 2 metervissen binnen op ondieptes gaaf als ze de Tybrid helemaal achter in strotje hebben zitten en nog een paar kleintjes. Top dagje dus.” Die Tybrid moeten ze hoognodig weer in de productie gooien Patrick 🙂

Michelle van Wamel: “Vissen op de rivier is altijd spannend wanneer je een aanbeet krijgt weet je nooit wat eraan hangt, maar als je een meerval haakt op een shadje gaat hij er vaak als n malle vandoor de stroming in, en dit op een snoekbaars hengeltje. Is altijd spannend.” Wauw, kikku Michelle! Supertoffe plaat ook!

Gregg Hofstede: “Als dit de 1e vis op mijn nieuwe hengel is mag ik niet klagen (hopelijk niet de laatste).” Hahaha, vast en zeker niet Gregg, jou kennende.

Mario Vande Sompele: “Nieuwe PR 48 cm baars.” Gefeliciteerd Mario en deze mag er zijn. Wat een beauty!

Krijn van Urk: “Nou, toevallig deze morgen een dikke 90’er!” Super fraai plaatje man. Lijkt wel herfst op de foto.

Friso Boomsma: “Een moddervette winter unit statisch op de haring was een mooi begin van de dag!” Hell yeah Friso! Wat een big mama. Moeten wij ook vaker doen dat dood aas vissen.

Chris Schaufeli: “Altijd leuk als je een nieuwe stek probeert en binnen 15 minuten zo’n dikke dame naar boven komt.” Niet normaal hoe vet deze is Chris! Wat een beauty!

Rick Veurink: “Mooie getekende snoek gevangen met een dode voorn op de fireball onder de dobber.” Is er iets effectievers dan de fireball?! Plaatje van een snoek inderdaad Rick!

Jerry Stevens: “M’n zwagertje Chris met een knoepert van exact 1 meter.” Hoppetee, lekker hoor. Mooi water zo te zien.

Ronald Traas: “Zondag de wind getrotseerd, en gelukkig niet voor niets.” Holy shit Ronald, wederom een plaat voor in de boeken!

Patrick van Dijk: “Na 3x blanken was deze big mama van het ondiepe wel heel welkom! IJskoud, heldere hemel, geen wind en een volle maan met wat mist, prima omstandigheden…” De periode voor dikke bakken Patrick. Knoepert!

Yannick Troch: “Met deze baars is alles gezegd over men vangsten van afgelopen week.” Wel, niet verkeerd Yannick! Wat een kleurenspel.

Jeroen Bouwer: “De eerste van het ondiepe, gevangen met de Zilla Jerk! Aanradertje mensen!” Wow, wat een kleuren Jeroen! Alsof er geen gebrek aan goud was…

Willard Schilt: “101 cm op ul setje, Sportex Neowave tot 9 gram met Vanford 500. Was best een gevecht en eindelijk mijn pr boven de meter.” Gefeliciteerd Willard en dat met zo licht spul… Hell of a fight!

Thomas Konijn: “Enige aanbeet van de dag…” En wat voor een??? Als we het goed hebben had jij vorig jaar ook zo’n bak. Toen 131 cm toch? Pffff

Stijn Leemreize: “Mooie 50er op de twitch vanuit mijn nieuwe Float Plus FP1! Een voor mijn nieuwe rivierplas bevist en dan meteen met je neus in de boter vallen met meerdere dikke baarzen!” Aahhhh, lekker toch zo’n successtory! En zo’n bak op de twitchbait, dat moet een dreun zijn geweest.

 

***Foto van de Week***

Ramon Magallon Pradilla: “Moesten hard werken voor een vis maandag. Na 6 uur lang vissen zonder stootje dan toch de verlossende aanbeet in “het gouden uurtje”.” Ja ja, die uurtjes zijn magisch Ramon! Next level gekleurde baars en daarbij die fel gekleurde softbait. Prachtige tinten en dat tezamen met ook die mooie omgeving. Foto van de week. Gefeliciteerd!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.