Roofmeister Inside – Alles of niet op de Waal & 50 actuele roofvis vangsten!

22/11/2020
Roofmeister Inside – Alles of niet op de Waal & 50 actuele roofvis vangsten!

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


 

Alles of niets op de Waal

Daar staan we aan de oevers de Waal, Arend van der Heijden van Rapala, cameraman Bo Staartjes en ik, Sjoerd Beljaars. Op de Waal ben ik al een tijd niet meer geweest en ik ben me weer bewust van het feit dat dit een bizar machtige rivier is, een die zijn weerga niet kent in Nederland.

We wagen de gok.

Het is een met geen mogelijkheid af te stoppen waterweg. Ik heb het even opgezocht, maar hier vindt 65% van onze afvoer plaats. Dat niet alleen, het is dé verbinding met het achterland, ofwel industrie reus Duitsland. Je kunt het zien aan de non stop verkeerstroom van grote binnenvaartschepen. “Tja, de Waal is niet bepaald een lievertje,” drukt Arend nog zachtjes uit.

De verkeersader, de voeding voor het industriële Ruhrgebied.

Vandaag is deze indrukwekkende rivier aan de beurt, maar de wind giert ons om de oren. De windverwachting heeft ons een loer gedraaid. We wisten dat het zou gaan waaien, maar met een Bft 5 tot 6 wordt het echt achter de oren krabben. Voor het eerst met Roofmeister ben ik geneigd om de sessie aan de waterkant af te blazen. Arend ziet mij denken en moet lachen… Plan B gaat in werking. Arend heeft een aangrenzende rivierplas in gedachten waar je mooi in luwte zit.

Geen Bft te bekennen. Wonderlijk!

Werpend met shads… Dat moet gaan lukken toch?!

Eerst zien, dan geloven. We wagen ons op de Waal om bij het plasje te komen. De wind weet op het water nog meer vat te krijgen op alles en iedereen. Ik begin steeds meer te twijfelen aan Plan B. Arend stuurt zijn boot vakkundig door de golven en de stroming. Het is een tijdje varen, maar dan zijn we er. En… Een oase aan rust. Zonder stemverheffingen kunnen we elkaar verstaan. We liggen volledig uit de wind. Ongelooflijk.

De Rapala DT. Het nummer dat er achter staat correspondeert met de diepgang in feet. Het mooie, een paar tikken met de hengel de DT zit meteen op die diepte en blijft daar ook…

Het is de tijd van het jaar dat alle witvis naar dit soort wateren trekt en ja… roofvis zit ze hun hele leven op de huid dus ook nu. We waren wat stukjes af zonder te vissen en zien op de fishfinder genoeg interessante signalen. Arend kan ze feilloos interpreteren. Grote wolken kleine vis, brasems, grote baarzen, snoekbaarzen en zelfs grote meerval… De verwachtingen stijgen skyhigh.

Wat grotere shads voor het verticalen…

Bij vlagen meurde het van de vis.

Alles willen we vandaag proberen, pelagisch, verticalen, werpen met shads, met crankbaits… We beginnen met crankbaits, pakken door met werpen met shads, af en toe pelagisch een groot signaal belagen, een klein stukje verticalen, werpen met shads om zo goed als te eindigen met verticalen met op de bijhengel een dropshot montage met een klein aasvisje. Het laat zich raden, verticalen blijkt de manier om vis te vangen. En… Dat is tekenend voor de vis deze sessie. De andere technieken lijkt die luilakken nauwelijks over de streep te kunnen trekken. De roofvis is passief en niet zo’n klein beetje ook.

Wat een stuurman, met name bij het pelagisch vissen zie je dat terug bij Arend. Een ware specialist. Maar ook bij het verticalen en werpen. Koers houden en…

…zelf ook gewoon vangen.

Het laat zich de laatste wel erg vaak zien tijdens Roofmeister reportages. Nu zouden we ons in de topperiode moeten begeven voor roofvis. Al hang je een bananenschil voor hun ogen, ze grijpen het. Nou ja, dat is wat gechargeerd, maar de vissen zouden zich nu vol moeten vreten voor de aanstaande winter. Deze dag zien we daar maar weinig van terug.

Een kant bijna een kilometer lang afwerpen… Niks, noppes, nada, rien!

 

Daarna verticalend wel vis. Geen grote, maar in ieder geval actie.

De raderen draaien en natuurlijk wordt er dan gezocht naar verklaringen… Allereerst, de watertemperatuur ligt nog boven de 10 graden. Is daarom die kill switch nog niet aan? Kan. Daarnaast zien we zoals gezegd meerval op het scherm van de fishfinder. Niet één, maar veel meer en echt actief zwemmende grote signalen. Zijn ze op jacht? In dat geval kunnen we een en ander plaatsen. Jijzelf gaat ook niet op je dooie gemak een boterhammetje naar binnen werken als drie tijgers de loer liggen. Arend vindt deze vergelijking wat ver gaan 😛

Op de terugweg toch nog snel een stekje op de rivier zelf. Bam, het was meteen raak. Zaten we verkeerd?

Hoe dan ook horen we meer van dit soort berichten elders en bij anderen. De vis is nog niet echt in de vreetmodus… Wat opvalt is dat het vaak om een uurtje aasperiode gaat. Dan gaat die knop voor even om en kun je weinig fout doen. Zou dat het zijn. Hmmm, zelfs die aasperiode schittert deze dag door afwezigheid. We vangen vis, dat zeker en het is genieten, maar het is niet wild en het verspreidt zich over de hele dag. Tja, misschien rekenen we ons soms veel te rijk.

 


 

***Vangsten update***

Lees bovenstaand verhaal en zie hoe lastig wij het hebben de laatste tijd. Jullie niet, dat blijkt wel uit jullie waanzinnige en met name talrijke vangstfoto’s. Gelukkig hebben we jullie 🙂 Trots op jullie!!!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen  🙂

Dropshotten met een doodaasvis leverde een snoeiharde aanbeet op voor Mirjam Michielsen. Niet de allergrootste, maar dat maakt de vangst zeker niet minder mooi. Goed gedaan, Mirjam!

Voor de eerste keer op pad met de Float Plus was direct een groot succes met een 118 cm snoek voor Onofre Notebaerd. Lekker man, wat een vangst!

Merijn Verhelst: ”Prachtige tijger als afsluiter van een héél mooi ochtendje doodazen!” Netjes, Merijn!

Een taaie avond en ook nog eens takkeweer, het houdt Joey van Heiningen in ieder geval niet tegen. Lekker hoor, strijder!

Deze doordeweekse snoek op de jerk was een heerlijke vangst voor Daan Siderius. Dat breekt zo lekker de week!

Ondanks het slechte weer wist Jurek de Jong toch deze mooie dikzak op de kant te krijgen. Lekker bezig, Jurek!

Een klein snoekje voor Martijn Bunte die waarschijnlijk ‘bezoek’ heeft gehad van zijn oma! Achja, zo is de natuur nou eenmaal.

Een succesvolle week voor Albert Dekker. Mooie vangst weer, Albert!

Slechts één worp had Dave Mieremet nodig om deze mooie dame over de streep te trekken. Mooie vangst, Dave!

Mark Verhoeven met een ‘Vampire of the deep’. Klasse Mark, iedere week weer mooie vangsten!

Timmy Ventriglia met zijn (tot nu toe) grootste poldersnoek. Netjes, Timmy!

Ook Timmy zijn zoontje Jesse (9 jaar) heeft het roofvissen al aardig in de vingers zitten getuige deze snoek! Hij was met recht super blij met zijn eerste snoek.

Wat is Roofmeister Inside zonder een metersnoek van Marcel Hoekman? Deze schoonheid was maar liefst 114 cm en zeer grof gebouwd. Top, Marcel!

Ook Wiebe Jouke Elzinga wist afgelopen weekend weer een prachtige metersnoek te vangen. Lekker bezig, WJ!

Een mooie vader-zoon dag voor Johan Pannekoek. Binnen 10 dagen kwam deze mooie 83cm al op de kant. Goed gevist, mannen!

Eindelijk weer eens tijd om te vissen voor Lau Boom, gelijk kwam er weer een mooie snoek op de kant. Klasse, Lau!

Pelagic Party voor Eric Westra. Super weer Eric, snappen heel goed waarom dit jouw favoriete visserij is!

Een nachtelijk kasteel van 91 cm voor Sem Meekel. Gaaf Sem, wat een apparaat!

Een prachtige rivierzander van 71 cm voor Glenn. Goed gevist!

Wanneer er tijdens het baarzen een bijvangst als dit langskomt, zal je Koen van Rijen zeker niet horen klagen! Gaaf Koen, prachtige vangst weer en wat een water achter je!

Ook Joshua, de jongste zoon van Koen, wist afgelopen weekend een mooie baars te vangen. Een baars master in wording. Ga zo door, Joshua!

En opnieuw een meter voor Friso Boomsma! Een prima zaterdagochtend met maarliefst 6 vangsten op doodaas. Netjes Friso, mooie aantallen!

Een van de vele baarzen die Koen de Been afgelopen week wist te vangen. ”Het is weer volop genieten met baarzen in de hand!” Aldus Koen.

Carl Smeets: ”Mijn vrouw Monique is helemaal blij met haar snoek.”  Mooie vangst! Leuk die laarsjes 😛

Gertjan Hut: ”Op pad geweest met de lat, niet groot maar meer dan welkom 😊” Wat een mooie vangst!

Een nieuwe week, en weer een nieuwe vangst voor Michel Dekker. Deze prachtige riviersnoek kwam op de streamer. Gaaf, Michel!

De snoekbaarzen zijn voor Regina niet makkelijk te vinden momenteel, maar als ze dan worden gevonden is dat extra lekker! Goed bezig, Regina.

Afgelopen week wist Gregg Hofstede een nieuw PR snoek te vangen van 109 cm. Gefeliciteerd Gregg, topvangst!

Jens de Goffau: ”Net na de tentamens een lekker dagje snoeken. Onder andere deze prachtige poldersnoek die de week weer goed maakte.😉” Gaaf Jens, super foto ook weer!

Tijdens het slepen met doodaas kwam deze dikke 90’er aan boord bij Devin Kant. Goed bezig, Devin!

Een mooie snorkel op de 4D trout voor Bas van den Hul. Netjes, Bas!

Remco de Vries: ”Taai dagje met slechts 1 vis. Wel een mooie. Op een jerkbait” Top Remco, niet voor niets geweest!

Diep water en ballen met aasvis, dat moet dikke snoek betekenen! Luc de Groot maakt zijn achternaam waar met deze enorme bak. Goed gevist, Luc!

Goed gecamoufleerd, maar hier poseert Kian Romijn met een prachtige snoek. Goed gevist, Kian. Ga zo door! Op de klompen nog wel. Haha, we love it!

Rotterdam Inside? Niet voor niets is Rotterdam ‘hot’ onder roofvissers. Hier poseert Ming Kha met een mooie baars!

Said El Felyani: ”Rotterdam inside zeg je? passend plaatje er bij! 💪” Weinig aan toe te voegen, Said! Mooie vangst man.

Big Perch Sunday voor Gyula Király. Netjes, Gyula!

Niet alledaags, maar Arnoud Daatselaar wist deze krab in de Kromme Rijn te vangen aan doodaas!

Robin Dijkstra: ”Op de valreep nog een mooie vis weten te strikken met doodaas na een hele stille nacht vrijdag op zaterdag 👌” Prachtige vangst én foto weer Robin!

Niels Patijn: ”Zaterdag lekker uitgewaaid en wat worpjes met de shad gedaan. Drie stuks gevangen waarvan dit de mooiste was.” Gaaf Niels, blijf ze insturen!

Een prima bijvangst tijdens het baarzen en snoekbaarzen voor Ringo Vanfleteren, deze meerval knalde op een klein shadje. Mooie vangst, Ringo!

Patrick Kreijkes: ”Wat een weekend weer, wederom 4 vissen boven de meter en aantal net iets kleiner. Met de grootste wederom voor mijn Kiki Hansen 1.06 🙈😂 ” Mooie vangsten, Patrick en Kiki!

Serge Sonneveldt: ”Voor de verandering eens de good old polder opgezocht en de dood aas hengels thuis gelaten….slechts 1 aanbeet maar wel een hele goeie 😊” Niets te klagen, Serge!

Jorne van den Dool: ”Een van de twee poldervisjes van een goed uur doodazen onder de dobber maandagochtend. Niet de grootste van de twee, maar wel met de mooiste tekening.” Prachtige vis, Jorne!

Kenny van den Berghe: ”De laatste tijd veel op snoek en baars gevist ,dan werd het nu maar eens tijd om de snoekbaarzen te belagen. Het werd een sessie met succes. Deze mooie bak mocht op foto 😁” Mooie vangst Kenny!

PR alarm! Afgelopen week wist Endri Hagens bij Joey van ’t Hoenderdaal aan boord een nieuw PR van ruim 114 cm te vangen. Top Endri, gefeliciteerd!

Een prachtige moddervette snoek van 102 cm die Jonnie Wind vanuit de bellyboat wist te vangen op de fireball.  Dat moet een mooi gevecht zijn geweest, Jonnie!

Jürgen Declerck: ”1ste keer mee met de papa op grote baarzen jacht, voor het eerst met de Carolina rig en met onze nieuwe zelfgemaakte creature baits wist hij bij de eerste aanbeet zn pb te verbeteren.” Gaaf Jürgen, heerlijk vader-zoon uitje!

Een puntgave snoek voor Robert Lamboo die de voorn onder de sleepdobber niet aan zich voorbij kon laten gaan. Prachtige snoek Robert. Wat een patroon!

 

 


***Foto van de week***

Bijna iedere week schittert Martijn Leus met mooie vangsten in RM Inside, en het poseren gaat hem toch heel aardig af! Ook de kwaliteit van de foto’s ziet er steeds beter uit en daarom is deze poldersnoek die de visdag succesvol deed afsluiten met recht foto van de week! Klasse Martijn, de eeuwige roem gaat naar jou!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen 🙂

 


STAGE lopen bij Roofmeister

Wil jij STAGE lopen in de roofvis branche? Dit is je kans! Klik HIER.


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.