Roofmeister INSIDE – De snoekbaars wall of fame & dit is het meerval gevoel

02/05/2021
Roofmeister INSIDE – De snoekbaars wall of fame & dit is het meerval gevoel

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


***ONZE NIEUWSTE MEGAVIDEO***

Een fishfinder hebben is één ding, hem optimaal benutten een ander. Vis mee met visgids Jan Boomsma van Shimano die op het extreem ondiepe feilloos snoekbaars weet te vinden en te vangen. Met bijna zomers windstil weer beleefden we een topdag op het Sneekermeer in Friesland. Natuurlijk ook tal van tips en trick wat betreft het werpen met shads op snoekbaars.


 

Dit is het meerval gevoel

Heel die sessie drop ik, Sjoerd Beljaars, al signalen aan met een tros wormen, keer op keer zonder succes. Meervalexpert Rick Habermehl draait zijn boot nu deskundig boven een stuk of drie zeer interessante signalen. Op dat moment wil ik niets liever in de wereld dan dat ene voelen. Dat geknabbel aan die wriemelaars op diepte. Dan even wachten op het doorbijten, het heel langzaam binnendraaien van lijn, totdat je flink wat weerstand gaat voelen en de hengeltop zelfs meebuigt. Tot slot als een bezetene de hengel naar boven raggen. En dan dat echt euforische gevoel, aan de andere kant bevindt zich iets dat oersterk is. Dusdanig sterk dat de meerval als enige soort op ons binnenvaart het predicaat big game mag dragen.

Plannen worden gesmeed.

Extra aandacht voor veiligheid bij deze visserij.

Rick met de ingenieuze ‘hufterhaak’. Meer op video binnenkort!

Zoals gezegd heb ik er nu poging na poging op zitten zonder ook maar het kleinste geknabbel. Maar zonder enige verklaring voel ik het nu wel. Ik ben met stomheid geslagen, in paniek kijk ik Rick aan. Elke vezel in mijn lichaam wil knetterhard aanslaan, maar ik weet me in te houden. Het geknabbel gaat door en ik bemerk nu meer weerstand. Rick: “Ja, sla aan Sjoerd.” Ik draai lijn binnen totdat de weerstand onmiskenbaar is en sla aan.

Met niks anders in de Lage Landen te vergelijken!!!

Rick weet dat al lang…

Bo en Sjoerd weten dat nu pas.

Vanaf dat moment overtreft het alles wat ik tot nu toe in de Lage Landen aan de haak heb geslagen. Alleen het aanslaan zelf al. Ik denk voorbereid te zijn, maar het gewicht waarop ik aansla verrast mij. De reel schiet even uit mijn hand, gelukkig weet ik me tijdig te herpakken. Dan kan de dril beginnen en die is intens. Aan alles voel je dan dit van een ander kaliber is. Soms voel ik de lijn achter iets losschieten, heel even geen weerstand, paniek, maar het geeft aan dat de vis zich met een ferme zwiep draait. Je ziet het zelfs aan de lijn in het water die van links naar rechts schiet. Daarbij natuurlijk de heftige runs die de vis keer op keer neemt en de hengel tot in het handvat doet krommen. En dan hebben we het over een 200 grams hengel.

There he is…

The moment of truth, het moment dat de vis zich voor het eerst aan de oppervlakte laat zien. Het mysterieuze wezen dat keer op keer de tand der evolutie heeft doorstaan en zodoende haar prehistorische voorkomen heeft weten te behouden. De meerval, Siluris glanis, mooi kun je ze niet noemen, indrukwekkend des te meer. ‘Mooi lelijk’ is nog de beste omschrijving.

Vissen van een heel ander kaliber.

Na nog enkele uithalen kan Rick de vis landen. Hij heeft het vaker gedaan. Met een stevige greep pakt hij hem bij de bekrand van de onderkaak, alsof het er voor gemaakt is. Vervolgens laat hij de vis in de boot glijden. Wauw. Ondertussen filmen we er op los. Een haakpunt heeft een adertje geraakt en er zit wat bloed rond de bek. Ik besluit op eigen beweging de vis even te spoelen. Maar driewerf neen Beljaars, dit is geen ‘snoekbaarsje’. Eenmaal buiten de boot met mijn hand aan zijn onderkaak geeft de meerval een klap met zijn kop en bevrijdt zich. Een laatste glimp van de vis laat ons ontredderd achter. Rick: “Je bent een fietsenmaker”, een scheldwoord dat bij de Schiedammer synoniem staat voor veul lelijkere dingen!

De handlanding. Daarna zou Sjoerd de vis op dezelfde manier proberen te spoelen. Geen goed idee…

Gelukkig ging alles goed bij de vis van Bo.

Later lachen we er onszelf buikkrampen door. Typisch Sjoerd Beljaars. Ik heb de lachers op mijn hand. Ben ik er rouwig om? Ja en nee? Ja, ik had de vis dolgraag even voor de lens gehouden. Nee, ik heb het big game vissen onder de rook van Rotterdam ervaren! Net als een verticaal aanbeet bij het snoekbaarzen, een snoek die vol in het zicht over je jerkbait glijdt, het lompe gebeuk op de hengel van een 40 plusser baars, kan ik deze adrenaline shot aan mijn reeks van verslavingen toevoegen. Dit gevoel geeft voor even bevrediging, maar daarna smaakt het alleen maar naar meer. Je zult er nooit genoeg van krijgen.

 


 

***De snoekbaars wall of fame***

Snoekbaars, zijn er vissoorten die grilliger zijn? Omhuld met mysteries en gracieus qua uiterlijk. Elke vis weer anders, net als vingerafdrukken. Wij vroegen jullie om jullie mooiste snoekbaarsvangsten en de inbox begon te roken. Hieronder de 20 mooiste volgens ons! Iedereen bedankt voor de fraaie inzendingen.

De volgende reeks aandacht voor jullie mooiste baarzen. Wil jij je je vangst terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen  🙂

Albert Dekker: “Dikke poldersnoekbaars van 95cm. Gevangen op een hele haring statisch op de bodem.” Hoe Hollands wil je het hebben. Wat een vis man!

Arjan van Opzeeland met een superfraaie zander in winterse condities.

Arnold Veijer: “94 cm op de dropshot.” T*ring, wat een unit! Lijkt wel een torpedo. Check ook die achtergrond met talloze watervogels…

Bart van de Walle: “Vanuit de planten getrokken op een spinnerbait.” Jou kennende moet dat geen bijvangst zijn geweest.

Bert Pocquet: “80 plus snoekbaars traag diagonalend op de fronttroller met zware loodkop vol in de stroming. 4 stuks van 80 plus.” Those are the days Bert 🙂

Calvin Coolen: “Nieuw pb snoekbaars op de vlieg, 85 cm afgelopen winter.” Wauw, next level Calvin en goed ingeflitst.

Daan Harmeling: “Mijn maat met een enorme kapitale vis net voor de paai, deze heeft wel voor wat nageslacht gezorgd.” Jazeker, maar wat een vis joh. Bijna obesitas 😛

Erwin Beekers: “Deze mooie oude strijder van 80 cm maakte mijn pr snoekbaars op een mooi water waar ik vaak en graag vis.” Een urban plaatje om van te watertanden. Fraaie kleurstelling, zelfs je petje matcht 😉

Erwin Bensbach: “Belangrijkste zintuig voor een roofvis zijn de ogen. Daarom vind ik deze close up één van de mooiste snoekbaars foto’s in mijn fotogalerij.” Super vette close up Erwin!

Zeer mooie scherpte diepte in deze snoekbaarsfoto van Frédéric de Gooman.

Glenn Sierra: “Vlak voor mijn voeten kwam deze 80’er het talud opgeschoten om de shad te halen.” Dat moet een bizar gezicht zijn geweest Glenn! Topplaat!

Jeroen Bouwer: “91cm gevangen vanaf de kant met de Westin Shadteez van 9 cm.” Altijd weer indrukwekkend foto’s van jou Herr Bouwer 🙂

Joeri Verhoef: “Niet mijn pr, maar tot in de puntjes perfect! 89 cm en al zwaar van gewicht, gevangen met zelf ontwikkeld en gemaakt kunstaas, beter kan het niet.” Prachtvis en dat op zelfgemaakt kunstaas. Ultieme voldoening!

Johannes Elzinga: “Goudklompje op een rattlebait. Aanbeet dreunde dwars door slack heen.” We hadden het net over kleurstelling, maar deze is overtreffende trap. Deze blijft nog wel even op ons netvlies plakken Johannes!

Jok Slootweg: “Deze sessie vergeet ik niet snel. Zweden, vanuit het donker naar een mistige ochtend gevist. Shad werpen en over de bodem laten stuiteren. Pok, pok, POK! blijft magisch…” Heerlijk zo’n 3D plaat Jok! Niets aan gelogen hahaha

Koen de Been: “Dikke 80er op nog geen 2 meter water op een twitchbait vanuit de bellyboat.” Wat ben je toch een bellyboat kampioen Koen!

Eric Westra: “Absolute klepper van net voor het gesloten seizoen. Groot en dik … die zoeken we.” Een geweldige foto die alles in zich heeft. Prachtig die mist op de achtergrond en de vis die er echt uit knalt!

Pedro van Gaver: “Eind januari 2021 gevangen op de rivier… Bijna de magische grens van 90 cm, maar qua gewicht was deze prachtvis een droom die uit kwam. Een nieuw PR met 87,5 cm.” Wat een plaatman! Die kleuren?! Wauw! Bijna een tekening.

Said el Felyani: “Hoop komend seizoen weer een paar dikke vissen op de gevoelige plaat vast te leggen.” Precies hoe een echte rivierstrijder er uit hoort te zien Said!

Ton Hilvers: “Deze op een voorn van 25 cm.” Mooi hoe je het zonlicht door die vinnen en staart laat schijnen Ton.

Jesse-Lucas van der Wiel: “Vechtridder van de IJssel!” Man man man, wat een kasteel is dit man en dat vanaf de kant. HULDE!

Tijs Peters: “De mooiste voor mij het afgelopen seizoen, met 92cm een nieuw PR! Werpend gevangen op een Oneten jr +1.” De vis loepzuiver in beeld Tijs en dan de manier waarop! Love it!

 


 

***FOTO VAN DE WEEK***

Eric Westra: “Absolute klepper van net voor het gesloten seizoen. Groot en dik … die zoeken we.” Een geweldige foto die alles in zich heeft. Prachtig die lichte mist op de achtergrond en de vis die er echt uit knalt! Terechte winnaar van deze editie!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.