ROOFMEISTER INSIDE – Het grootste roofvisevent en het wereldrecord baars

03/02/2019
ROOFMEISTER INSIDE – Het grootste roofvisevent en het wereldrecord baars

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Natuurlijk niet voordat je weer helemaal op de hoogte bent gebracht met de laatste roofvisnieuwtjes. Roofmeister Inside, at your service 😛

Door Team Roofmeister

ROOFMEISTER APP

Download nu de Roofmeister app en je kunt overal en altijd het laatste nieuws op Roofmeister volgen. Voor Android klik HIER. Voor IOS klik HIER.

Carp Zwolle, al jaren het allergrootste karperevent van Europa. 

Natuurlijk stal KWO de show en was Roofmeister er incognito. 

Knettergezellig die Carp Show. 

karper show – prelude voor roofvissers

Vandaag is de laatste dag van Carp Zwolle, een mekka voor karpervissend Nederland, beter gezegd, voor Europa. Tienduizenden komen hier tezamen om kinwrijvend peperdure hengels te bekijken, waar ze nimmer mee zullen werpen, de meeste gore boiliemixen te ruiken en proeven en met name om elkaar met spiertallentaal te vertellen hoeveel varkens er wel niet uit het water gesleurd zijn.

Inderdaad, van enige afgunst is wel sprake, want wat een show voor één karperdiscipline… Wat een exposure, wat een bonte verzameling van vissers en wat een krachtig signaal naar de buitenwereld. Je kan van karpervissers denken en zeggen wat je wilt, maar dit hebben ze toch mooi voor elkaar. Karpervissen is booming, nog steeds en Carp Zwolle is daar het bruisende bewijs van.

Ongelooflijk maar waar, een fractie van Roofmeister zichtbaar op een karperbeurs. 

De vraag rijst, waarom is er in de Benelux niet iets soortgelijks voor die andere grote subgroep binnen de hengelsport? Inderdaad, voor roofvissers. De Hengelsport en Botenbeurs Utrecht krijgt wel eens het predicaat, maar daarvoor is het nog teveel een trekpleister voor duizenden witvissers. Jaren terug was er nog de Lure & Fly Fair op het eiland van Maurik, maar ook daar waren andere disciplines aanwezig en inmiddels is dat een stille dood gestorven.

De raderen draaien, de fantasie slaat op hol:

Een groot roofvisfeest, in de USA is het gesneden koek. 

Voor de aardigheid een roofviswedstrijd. 

Die laatste zaterdag van mei staat het gehele Volkerak in het teken van een zonovergoten opening van een nieuw roofvisseizoen. Voor de aardigheid wordt er een roofviswedstrijd gehouden met 20 boten, bij elk aan boord een cameraman, zodat alles gevolgd kan worden met een live stream op grote schermen op het bizar grote evenementen terrein. Op dit terrein grootse demostands van de grote gerenommeerde roofvismerken.

Op één groot scherm een live stream van een Streetfishing wedstrijd in Rotterdam, die tegelijkertijd wordt gehouden. Continu vette beelden van gedreven kantvissers plus een up to date live leaderboard zodat je kunt zien hoe het klassement zich beweegt.

Bertus, Frederic en Kevin krijgen een vragenvuur vanuit het publiek.

Klaar voor een testvaart?

Natuurlijk ook een steiger met fancy visboten, waarop bezoekers een testvaart kunnen maken. Rijendik staan ze te wachten. Op een podium roofviscoryfeeën: Bertus Rozemeijer, Frederic Julian en de Bass Master held Kevin Vandam die vanuit de USA is ingevlogen. Bezoekers op een tribune mogen hun vragen afvuren op dit roofvistrio.

Ook een boot voor elk merk dat acte de présence geeft. Op deze boten mogen bezoekers voor een korte tijdsperiode vissen met de nieuwste producten. Natuurlijk worden er kneiters van snoeken, snoekbaarzen en baarzen gevangen.

We zullen die karpervissers eens een poepie laten ruiken. Wat zij kunnen, kunnen wij ook en beter ook. 2020 is nog wat te vroeg misschien, maar 2021 moet toch niet onrealistisch zijn?

wereldrecord baars

In de vorige editie van Roofmeister Inside aandacht voor het wereldrecord snoek, ofwel de claims die daar voor liggen, want het is nogal iets met een hoop haken en ogen. De enige internationale, officiële registratie van wereldrecords is de International Game Fish Association (IGFA) en jawel de Europese baars (Perca fluviatilis) is meegenomen in de lijst en jawel, er zijn recordregistraties. IGFA was echter een instantie die claims registreerde op gewicht, op lengte nog niet zozeer.

De vraag is of vissers in de Benelux kennis hebben van de IGFA, laat staan of ze grote baarzen aanmelden bij deze instantie wanneer ze denken een wereld record gevangen te hebben. Wij betwijfelen het. Het lengterecord bij de IGFA van 54 cm is in ieder geval nu niet bepaald indrukwekkend in deze context. 

Een waanzinnig grote baars voor topvisser Jelle de Jong. Niet gemeten, niet gewogen. Een wereldrecord? We zullen het nooit weten en dat is tekenend voor de wereld van recordclaims. 

Als we willen weten hoe groot Jelles baars is dan moeten we het maar meten op basis van de Fox Rage tackle box eronder vindt hij 😉

De internationele IGFA die wereldrecords bij houdt. Dood of levend aangeboden claims maakt ze niet zoveel uit en dat geeft een nare smaak aan het geheel. 

De baars van de Fin Kalle Varaas van 2,9 kilo. Hoe haal je het in je hoofd om zo’n vis te doden?!

En dan nog vol trots zo’n foto maken en insturen? Ongelooflijk. 

Gelukkig voor ons Nederlanders is er de Beet Nederlandse Recordlijst Zoetwatervissen. Klik HIER. Zonder goedgekeurde meetlintfoto geen record. Het huidige Nederlands record staat op naam van Pieter-Bas Broeckx van de Vis Technische Dienst. 54 cm en naar eigen zeggen 3,01 kilo. Holy shit. Dan te weten dat hij nog een grotere vis gevangen heeft van 54,5 cm, maar op foto zonder meetlint. Tot slot is Pieter-Bas ervan overtuigd dat er snel grotere baarzen aangemeld gaan worden en als iemand dat kan weten…

Het officiële Nederlandse record baars van 54 cm. 

Zijn grotere vis van 54,5 cm; helaas ontbreekt de meetlintfoto. 

De wereldrecordclaim van Willem Stolk van 3 kilo. Vreemd dat deze bak niet is opgenomen in de IGFA lijst. Misschien tellen ze alleen dode vissen?

De claim van de Duitser Stefan Gockle van jaren terug. 58 cm op een gewicht van 3,75 kilo. Grote vis, dat zeker!!!

Een megabaars, gevangen door de Rus Mikhail Poliakov in Denemarken. 53 cm, gewogen met twee verschillende unsters. De een gaf 2,7 kilo aan, de ander 2,95 kilo. 

Gevangen door een Duitser met een lengte van 53 cm, gewicht onbekend, maar check die vette pens!

De Zweed Emanuel Swärd met een onwaarschijnlijk grote baars van 61,5 cm!!!

Gemeten en gefilmd. Daar kunnen we onmogelijk om heen. Wat ons betreft het officiële wereldrecord baars. Klik HIER

weekie onder de loep

Cijfers liegen niet en daarom vinden we het altijd interessant om de bezoekersstatistieken er op na te slaan. Wat was hot de afgelopen week?

1> inside in inside

Het gebeurt wel vaker dat we Roofmeister Inside hebben zitten in de meest gelezen topics van de week. Dit keer echter stijf bovenaan en waarschijnlijk vanwege de uiteenzetting over het wereldrecord snoek. 

Klik HIER

2> insta toppers

Zoals je weet is Instagram een social medium in groei. Meer en meer mensen vinden hier hun platform voor hun vangsten. Instagram specialist Sean Wit kwam met zijn top 5 accounts op de proppen.

Klik HIER

2> insta toppers

Zoals je weet is Instagram een social medium in groei. Meer en meer mensen vinden hier hun platform voor hun vangsten. Instagram specialist Sean Wit kwam met zijn top 5 accounts op de proppen.

Klik HIER

3> hoe vang je monstersnoek met dood aas?

Een topfilm van Fox Rage met in de hoofdrol Tamme Smit. Tamme legt alles uit over zijn statische dood aasvisserij en vangt op de koop toe een kneiter van een snoek. 

Klik HIER

upcoming

Eindelijk lijkt de politiek door te krijgen dat het zogenaamde Kierbesluit niet te rijmen valt met de beroepsvisserij in het Benedenrivierengebied. Het ziet er rooskleurig uit, want een meerderheid van de Tweede Kamer  wil geen beroepsvisserij op het Haringvliet. 

Klik HIER

vol gas vangsten

Vorige week was het karig met de vangsten en wat heerlijk om dan weer een volle lijst te hebben. You rock Roofmeisters!

Vincent Scharleman zet de toon met een mooie double hook up. 

Vaste klant in Roofmeister Inside met altijd weer mooie visen, Yannick Begeling.

Lekker bezig ook die Tim Hakkert met deze 40 plus baars. 

Steve Blain succesvol met de vliegenlat.  

Idem dito wat betreft Edwin Kerssies. Wat een bakken vangt hij met de vlieg. Respect. 

Sander Wolf met zijn 116 cm prijs en ja, natuurlijk ben je dan door het dolle heen. 

Hilco van Nuil koos eieren…eh… kroketten voor zijn geld met Code Geel. 

Owen van Boven on fire met deze baars van 44 cm op de Carolina rig en…

… deze meterbak op licht materiaal. Oh yeah!!!

Mooie 3D plaat van Roy Schenk. That’s how we love it.  

Snoekbaars vanuit de bellyboot in het aardedonker. Bikkel hoor die Koen de Been. 

Supervette, heldere close up foto van Ian Bos. 

Stefan Elgers op groot water. 

Arjan Boekel met een topzander in het licht van de stad. 

Arjan Boekel met een topzander in het licht van de stad. 

facebook speurhonden

De hele week weer Facebook afgestruind en hierbij een selectie van leuke roofvisplaatjes en bijzonderheden. 

Yeti Sander Paans van Rozemeijer. 

Ja die Black Minnow Shad van Fiiish is een mooi stuk’je’ kunstaas, maar om er nu mee te gaan poseren…

Supervette baarsplaat van crack Nick Landman. 

Wim van Vliet met een megabaars, wereldrecord? Sowieso 50 plus. 

Marco van Horssen stuurde deze bizarre foto van een snoekenbek in, check die waterkippenpoot uit zijn strot steken…

Zoek de nepperd… Vette advertentie van Savage Gear. 

Epische plaat van een T-rex met Esox lucius. 

Trollend je grootste snoek vangen, sommigen kunnen daar echt mee zitten. 

World press photo van Alexandru Stoica. F***ng gaaf!!!

JULLIE OGEN EN OREN

Elke zondag Roofmeister Inside om jou te voorzien van inspiratie, dromen en het laatste nieuws en dat lekker luchtig 😉 Wij zijn jullie ogen en oren in de scene, maar kunnen net zo goed jullie hulp gebruiken. Heb je zelf een vette vangst of een bizar nieuwtje, je kunt ons altijd tippen via info@roofmeister.nl.