Roofmeister INSIDE – Wekelijkse vangsten update & de aanbeet is ALLES

25/07/2021
Roofmeister INSIDE – Wekelijkse vangsten update & de aanbeet is ALLES

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


***ONZE NIEUWSTE MEGAVIDEO***

Beleef deze visdag mee met Luc Coppens van Westin en Robert Mastbergen van Wesdijk. Samen kiezen ze voor de rivier en alles wat daar wil bijten. Ze moeten even op gang komen, maar dan hebben ze de smaak te pakken. Natuurlijk weer een eindeloze reeks aan tips en tricks van grootmeister Coppens. Bijzonder hoe sterk de rovers nu zijn 🙂


 

Hartverzakkende aanbeten

Zou de echte allround sportvisser nog bestaan? Iemand die voorntjes met de vaste stok kan waarderen tot en met het turen naar de top van een tig meter lange standpook en door naar het afpeuteren van een talud met een shadje… Ik (Sjoerd Beljaars) denk dat dat een beetje vergane glorie is geworden, uitzonderingen daar gelaten. Elk discipline heeft zo zijn eigen life style gecreëerd, bijna subcultuurtjes…

De linker swinger hangt net een cm te hoog. Erg jammer dit.

De karpervisser, tot aan zijn ondergoed in camouflage kleding achter zijn haarfijn symmetrisch opgestelde hengels. De zeevisser, ruwe bolster, blanke pit, liefst met een woeste baard. De witvisser, het conservatieve gedeelte binnen de sportvisserij met een gemiddeld genomen hogere leeftijd. De vliegvisser, de elitaire Diederik-Jan die het liever moeilijk doet als het makkelijk kan. Een antropoloog kan zijn lol op met de hengelsport.

De witvissert.

De zeevisser.

De vliegvisser.

De karpervisser.

En tot slot de roofvisser.

En ja, natuurlijk de roofvisser…Jawel, wij zijn ook een ras geworden met onze eigen karakteristieken en stereotypes. Ik denk wel dat wij het het beste doen in de disco, maar dat terzijde. Houd ik het bij de kunstaasvissers, dan onderscheiden wij ons op een wezenlijk punt, wij voelen de aanbeet. Sterker nog, daar is het ons stiekem in ons binnenste om te doen. Neem nu die karpervisser, die midden in de nacht met een paar potten bier achter zijn kiezen door gillende beetverklikkers ruw uit zijn slaap wordt gewekt. Met gevaar voor eigen leven struikelt hij in de duisternis naar zijn hengel, pakt hem op en het gevecht kan beginnen. Oersterk zijn ze, maar ik vraag me af of je in die staat van dienst kan genieten van een dril.

Roofvissen is echt anders.

Die dril met onze rovers moet het afleggen tegen die van de karpers, meerval uitgezonderd. Eerlijk is eerlijk. Ons is het vooral te doen om dat magische moment. Die snoeiharde dreun op je kunstaas. Het voelen en getuige zijn van de wildernis onder water, het eten en gegeten worden. Aan de andere kant van de lijn weet je dat op dat moment een roofvis iets wilt doden. Hoe harder de aanbeet, des te genadelozer. Dat doet iets met je toch?! Met ons wel in ieder geval.

Een aanbeet komt vaak uit het niets, gaat nooit wennen en zal dus ook nooit vervelen.

In het nieuwe seizoen heb ik twee van dat soort momenten meegemaakt in optima forma. Aanbeten die je compleet wakker schudden, mocht je ingesukkeld zijn in ons wereldje. Dat was bij mij het geval tijdens een visdag met mijn vismaat Thijs van der Sanden. Ik had ff een inkakperiode te pakken, gewoon even moeilijk te motiveren. Ken je dat? Maar midden op het grootse Hollands Diep de wake up call. Ik stond wat te twitchen met een plugje op het ondiepe en uit het volledige niets een niks dan verwoestende aanbeet. Je had er bij moeten zijn. Mijn hengel werd bijna uit mijn handen getrokken. Althans, zo voelde het. De adrenaline weer skyhigh en de honger naar meer die niet te stillen was. De snoek, nog niet eens heel groot, loste ik, maar echt… dat deed mij niks.

Daar midden op het Hollands Diep kreeg ik mijn wake up call.

De andere aanbeet was in het uiterste zuiden van ons land samen met mijn Limburgse vriend Leon Haenen. We hadden die dag onze pijlen gericht op snoek, maar die wilde niet bepaald en dus kozen we voor die zilveren sprinter, de roofblei. Als iets kan uithalen naar je kunstaas… Ik viste met een plugje van Savage Gear, naam vergeten, maar die kan je supersnel binnendraaien.

Wat zijn het toch mysterieuze rovers die met ongekende power op je kunstaas kunnen duiken.

Op de stek visten we van wat troebeler water tot aan helder water voor de boot. Eenmaal het kunstaas in helderder water ineens een bliksemsnelle schaduw vanuit het ‘donker’ die er achter aan sjeesde. Roofblei! In eerste instantie miste hij het plugje, wat niet vreemd was gezien de snelheid waarmee hij aanviel. Ongelooflijk! Meteen draaide de vis, om direct weer een aanval te lanceren. Nu wel raak! Kebeng! Een spijkerharde klap op de hengel en ook nog eens vol in het zicht. Eerst keken Leon en ik elkaar alleen maar aan, maar al snel stonden we te juichen als kleine kinderen. Wat een aanbeet! Daar kan geen beetverklikker tegen op. Echt niet!

 


 

Züper actuele vangstberichten

Volle bak vakantie tijd en dus alle tijd om je mooiste roofvissen te vangen. Ook dit keer weer massaal vangstenberichten in ons vangstenbericht op Facebook en ook dit keer weer een hels karwei om er daar 20 tussen uit te plukken. Blijf insturen Roofmeisters. We like it! A lot!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.

Bert Rijkers: “De eerste grote vis met de kajak is binnen!!!” Dat er nog vele mogen volgen Bert! Lekker man!

Cristian Dungo: “Mijn PR snoekbaars , super blij mee.” En terecht Cristian!

Dennes Bekkenk: “Deze stond hoog op mijn lijst, groot stuwmeer in Spanje (la Padrera), Google maps erbij pakken waar ze zouden kunnen zitten, stek gevonden, vroeg opstaan. Eerste worp… bang!!! Kan ik ook weer afvinken en smaakt naar meer. Ik zit hier nog 3 weken.” Hahaha dat kan niet meer mis gaan daar Dennes, ook al weet je wat ze zeggen als je zo snel al vis vangt.

Dylan Yans: “Vorige nacht deze racket kunnen vangen. Ongelofelijk hoe sterk ze nu zijn.” Een brok power nu Dylan! Oet spannend zijn geweest zo in het donker.

Erwin Bensbach: “Mooie gladde dame van 92 cm gevangen bij Neeltje Jans.” Sooo dan Erwin! Wat vet man?! Gewoon vanaf de kant in NL. Blijft spectaculair.

Glenn Sierra: “Weekje Normandië met veel lipvis en af en toe een zeebaars.”Aaahhh, dat moet een topvakantie zijn geweest!

Ivan Verhoeven: “Ipv zoet nu eens zout zilver, vorige week gepakt tijdens het wachten op een lading… Gaf echt geweldige sport om m’n roofbleimateriaal!” Laat die lading maar wachten Ivan! Hahaha

Jurgen Bastiaensen: “Deze snoekbaars kon de Keitech Easy Shiner niet weerstaan.” Welke snoekbaars kan dat niet Jurgen, topshad. Lekker gevist amigo!

Serge Sonneveldt: “Dagje achter de haaien aan geweest in Zeeland, wat een fantastisch mooie beesten om te vangen.” Dit is zo langzamerhand een hype geworden. Stuk voor stuk Jawsmeisters. Mooi op de plaat gezet Serge!

Marcel Hoekman: “Fraaie metersnoek greep mijn Miuras mouse vlak voor de boot, boven diepwater schrok me kapot.” Hij tovert er gewoon weer een voor de lens. Deze man!

Michael Geneste: “Mijn nieuwe pr van gisteren.” En wat voor een Michael. Die ga je niet snel overtreffen! Proficiat!

Pikefishing Vegt: “Deze kon de ShadTeez niet weerstaan. 82 cm, mijn pr snoekbaars!” Gefeliciteerd man! Een vis die je nooit zal vergeten!

Remco van Dort: “Wanneer het water tot aan de lippen staat in Maastricht.” Tja, hoeveel ellende het hoge water ook veroorzaakt heeft, het is de tijd om meerval te vangen.

René de Boer: “Had een moeizame week in de Europoort met af en toe een baars, dus besloot weer eens na bijna een jaar op de Zuidpier te vissen. En werd beloond met vele mooie baarzen.” Verandering van spijs doet eten René, beauty!

René Otten: “Zomerse stads-snoekbaars.” Prachtig René, net alsof er nog een filmlaagjewater op de vis zit. Zander, maar anders.

Thomas Wending: “Wie zegt dat alleen winter baarzen dik kunnen zijn.” Ongekend Thomas, wat een vetzak, in de winter zouden we deze al dikkerd noemen. Heerlijk man!

Lennert Bollyn: “Dikke baars op de crank!” Ok, misschien is er een evolutie gaande bij de baars. Bak Lennert!

Wesley Miedema: “Een monster van een snoekbaars! Heerlijke sport op me Crazyfish Arion.” Wat een giga kasteel Wesley, mooi die stekel uit. We love that!

Willem Van de Voorde: “Een bak gevangen aan zelf gegoten kunstaas. Deze telt dubbel!” En zo is dat Willem! Dat blijft iets extra’s geven! Heel leip!

 


 

***FOTO VAN DE WEEK***

Robin Smit: “Kwam onderweg naar de baarzen een mooi signaal tegen die wel zin had in een klein shadje. Was gelijk wakker na die beuk op de hengel.” Wat een ziek mooie plaat Robin. Prachtig dat tegenlicht en met een gedoseerde flits toch mooi de voorgrond in beeld met verzadigde kleuren. Tja, en die straal licht over de vis vanuit de boom op de achtergrond geeft er bijna iets goddelijks aan. Amen amigo!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.