Roofmeister interviewt Enrico di Ventura over zijn bizarre wedstrijdresultaten

16/09/2018
Roofmeister interviewt Enrico di Ventura over zijn bizarre wedstrijdresultaten

Helemaal uit het niets kwam daar een opeens een heuse Roofmeister aangestormd… De Duitser Enrico di Ventura schudde het wereldje het afgelopen anderhalf jaar flink op. Zo won hij in 2017 de prestigieuze Luremasters, dit jaar het WPC en scoorde hij ook nog eens een bizar knappe tweede plek op de Predator Tour! De cliché vraag is natuurlijk, “hoe zal hij dit zelf allemaal hebben ervaren?” Roofmeister ging voor jou op zoek naar het antwoord!

Naam: Enrico di Ventura
Geboortejaar: 1980
Favoriete vistechnieken: Jigging and pulling
Grootste snoek: Te klein
Grootste snoekbaars: Niet groot genoeg
Grootste baars:  Kan groter

Een wedstrijdmonster van heb ik jou daar, maar als hij mag kiezen gaat hij toch voor privé vissen. 

Wauw, kijken we naar de laatste twee jaar, dan zijn we volle bak onder de indruk van jouw prestaties. Waar kijk jij het liefst op terug?

Moeilijk te zeggen. Elke wedstrijd weer is een verhaal apart en uniek in zijn soort. De reglementen en de benodigde vangsten verschillen te veel ten opzichte van elkaar om er eentje tussen uit te pakken. Ik ben begonnen met de Lure Masters in 2016, een fantastisch event met een top deelnemersveld en geen gemakkelijke wedstrijdregels. Drie verschillende wateren, drie dagen met een vereiste van 15 gevangen vissen. Geloof me, dat is pittig.

Dan de Predator Tour, de meest moeilijke als het aankomt op stekkeuze, vanwege het bizar grote aantal deelnemers.  110 boten! Tja, dat is iets om echt rekening mee te houden tijdens de wedstrijd. Ook hier weer tal van super goede vissers die de wateren beter kennen dan ik…

Enrico vindt de WPC de lastigste in de reeks van grote wedstrijden, maar dan gewoon ff de zege binnenslepen. Respect. 

De meest moeilijke vind ik de World Predator Classic (WPC), vanwege het vereiste aantal vangsten. Elke dag weer begin je vanaf 0 af aan en moet je de lijst na een dag vissen weer vol hebben staan met 7 vissen. Dat kan voor lastige momenten zorgen en je moet goed inplannen voor welke vissen je wilt gaan in de ochtend, middag en namiddag. Maak je een fout hierbij, dan krijg je de andere dag niet nog een kans. Heftig!

Ik kan nog steeds nauwelijks geloven dat ik de Luremasters van 2017 heb gewonnen, tweede ben geworden op de Predatortour (2018) en ook de WPC (2018) heb gewonnen. Je kan van tevoren nooit voorspellen dat dat je in korte termijn gat gebeuren. Is dat el het geval dan ben je een arrogante idioot! 😉

Hop, de Luremasters ook nog winnen. Waarom niet?

Eigenlijk hoorden we voor die tijd weinig tot niets van je, klopt dat?

Ja, dat snap ik wel, ook al kennen ze me wel in Duitsland hoor. Toch draaien vismaat Frank en ik al een tijd mee in het wedstrijdcircuit. Er ging altijd wel iets mis destijds. Tja, zo gaan doe dingen en daar leer je ontzettend veel van. Een ding dat ik geleerd is,  is dat je bij je plan moet blijven, wat er ook gebeurt. Klinkt gek he?! Zelfs als dat betekent dat je op plek 50 zal eindigen, dan moet dat zo zijn. Uiteindelijk is het belangrijk op verantwoording te dragen voor je handelen, als team!

Tijdens een wedstrijd hebben de vangsten een totaal andere waarde. 

Je wordt gesponsord door Westin. Betekent dat dat je alleen maar met Westin kunstaas vist?

Ook al zal niemand mij geloven… Ja! Ik vis alleen met Westin. Natuurlijk zijn er wel eens uitzonderingen al een bepaalde techniek daar om vraagt. Dan wil ik nog wel eens naar groot Amerikaans kunstaas grijpen. Echt, ik zeg dit niet voor een mooi promotioneel praatje, ik zeg dit omdat ik 100% vertrouwen heb in het merk en de vangkracht van al het benodigde kunstaas. Tijdens alle recente wedstrijden heb ik uitsluitend met Westin gevist.

Enrico is ook werkzaam in de hengelsport en heeft bij Westin een fantastische job. 

Hoe belangrijk is je teamgenoot in de boot?

Tijdens een wedstrijd is het belangrijk dat alles voor je samenvalt zoals het weer, waterkennis, wind, kleuren, zonlicht en natuurlijk de factor geluk. Een goede vismaat maakt het verschil tussen verliezen en winnen. Er is altijd weer een punt dat de mentale batterij laag is en dat je motivatie op een dieptepunt zit. Dat is de tijd dat alles samenkomt. Dan heb je een teammaat nodig die je weer kunt motiveren. Frank is zo iemand. Wij kennen elkaar zo goed, dat we weten wanneer we de ander uit de put moeten trekken. Alle beslissingen maken we als team en zoals eerder gezegd dragen we daar samen de verantwoording voor.

Frank Bussmeyer, de vaste koppelmaat van Enrico, samen een dreamteam!

Wat is het allerbelangrijkste element tijdens het vissen van een wedstrijd?

Dat je vertrouwen hebt in jezelf en hetgeen je doet.

Zit het succes hem in de voorbereiding?

Ja en nee. Hahaha… Soms vragen vissers waar wij tijdens de trainingsdagen waren de hele dag. Die hebben ons dan de hele dag niet gezien. Dat kan, omdat wij veel verschillende technieken en stekken proberen, maar het kan net zo goed  zijn dat we voor anker liggen voor een lange pauze met koud bier.

NET ZO GOED LIGGEN WE VOOR ANKER VOOR EEN LANGE PAUZE MET KOUD BIER.


Hoe zou jij het vissen in Nederland omschrijven?

Als supermooi! Veel Nederlanders vragen zich af waarom er zo ontzettend veel Duitsers komen vissen in Nederland. In algemene zin mag je in Duitsland officieel niet echt vissen vanuit een fatsoenlijke visboot met buitenboordmotor. Er zijn enkele wateren waar dat kan, maar dat zijn er weinig. In veel gevallen mag je zelfs niet aan de slag met een elektromotor. Daarnaast ben je bij de Duitse wet verplicht om elke vis van boven de minimummaat dood te maken. Doe je dat niet en wordt je betrapt, dan kun je echt een serieuze boete krijgen en zelfs je visvergunning kan ingetrokken worden. Een superlompe wetgeving, maar… de wet.

Enrico is zeer te spreken over onze wateren en geef hem eens ongelijk. Saillant detail, in Duitsland beb je bij wet verplicht om zo’n prachtvis te doden. Terugzetten is verboden. 

Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?

Wat veel mensen niet van mij weten is dat ik werk in hengelsportbranche. Ik behartig alle belangen voor Westin in Duitsland en Oostenrijk en ik ben CEO van Predax Fishing, een merk dat ik zelf in 2014 heb opgericht, ofwel een groothandel in end tackle. Mijn grote doel is om Westin Fishing naar een nog hoger niveau te tillen en zoveel mogelijk vissers kennis te laten maken van ons fantastische kunstaas, hengels en accessoires. Zo ben ik ook betrokken bij nieuwe producten voor de Duitstalige markt en probeer ik mijn kennis zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen voor het finetunen van de producten die komen gaan. Ik ben gek op mijn werk en heel dankbaar dat ik al 11 jaar werkzaam ben in deze branche.

Dilemma’s

Tot slot nog wat genadeloze dilemma-vragen voor deze ultieme Roofmeister. In geel zijn keuze. Hij mocht er geen motivatie bij geven.

Wedstrijdvissen/ privé vissen
Rivier/ meer
Predator Tour/ Bass Master Classic
Het juist kunstaas/ de juiste (kunstaas) techniek
Hardbaits/ softbaits
Big time party/ (big time) vissen
Europa/USA
Werpen/ trollen
Watersense/ visser met skills
Wedstrijd winnen/ pr vangen
Snoek/ snoekbaars
Snoek/ baars Baars/ snoekbaars
Grote vis/ veel vis

Super dat je hier de tijd voor nam Enrico! Succes met de Luremasters ’18 alvast!