Scoren voor de bui – Meervalblog – Ronnie Jonker #1

09/08/2018
Scoren voor de bui – Meervalblog – Ronnie Jonker #1

Ronnie Jonker is uit Brabant afkomstig en al weer geruime tijd gericht aan het vissen op meerval vanuit de bellyboot op de grote rivieren. En ja, dat levert hem de nodige avonturen mee. Op Roofmeister houdt hij een blog bij… 

Door Ronnie Jonker

Soms zit je op wolken, dan lijkt alles van een leien dakje te gaan. Drijvend op mijn bloedeigen privé-eiland midden op zoek naar de verborgen monsters van de rivieren. Niet zelden vergezeld door mijn vismaat Dennis. Volle bak genieten van de mooie omgeving en van het slappe geouwehoer van onder andere ondergetekende. Mij gaat het niet om de zogenaamde 2 meter vissen. Vangst is bonus.

Mijn privé-eiland, klaar voor een nieuw avontuur. 

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat wij niet zitten te wachten op beren van vissen. Zeker de laatste tijd kan ik terug kijken op toch een vruchtbare tijd. Zo zagen mooie vissen kortstondig de boven waterwereld en gaven die de euforie dat mooie gouden randje waar iedereen altijd lekker op kan terug kijken.

Kebeng! Genieten!

Met zonsopkomst een klap op je handhengel krijgen, terwijl je nog nauwelijks wakker bent, is gewoon genieten. Beter nog, daar word je vanzelf wel wakker van. Het gebeurde mij 8 augustus tijdens een solo-sessie. Vroeg in de ochtend met slechts twee uur slaap, het zullen de zenuwen zijn geweest, zit ik als een zombie in mijn bellyboot.

Veelbelovende signalen, strepen die met andere strepen versmelten, kleuren die veranderen. 

Check die tekening!

 Gelukkig keert mijn focus terug als ik dichter bij de stek kom. De bodem begint langzaam af te lopen en mijn teaser volgt het bodemverloop op zo’n 3 meter erboven. Dan… een vaag streepje onder mijn aas… ‘Focus Ronnie, focus!’ Het streepje wordt dikker, wordt een streep. De kleur verandert van blauw naar helder rood… Trillend zit ik klaar. Het signaal wordt dikker en roder. Daar komt ie omhoog… BAM! Hangen! Yeah!!!

Die sessie heb ik het geluk mogen hebben om een van de mooist getekende meervallen te vangen uit mijn visserscarrière; en dat al gedurende het eerste half uur. Een bizar gekleurde meerval van 135 cm die daarna ook nog eens flink gas gaf. We love it!

The day after

De dag erna een mooie ochtendsessie. Echt zo’n dag dat het weer eens goed zou losbarsten. Uit ervaring weet ik dat die tijd daarvoor goed kan zijn, alsof ze het aanvoelen die gekke meervallen. Enfin, goed buienradar in de gaten gehouden en zo’n 3 uur voordat het weer zou omslaan, de stoute schoenen aangetrokken.

The day after. Meerval op kunstaas. Misschien toch wel het mooist!

Aanvankelijk bleef het rustig en bleven de wormen en teasers onaangeroerd. Het duurde niet lang voordat ik overschakelde op een shad en… Bam! Net even die wissel en meteen succes! Dat geeft een voldoening van jewelste.

Ronnie Jonker

Muurvast in het scharnier van de bek.

De Rozemeijer shad heeft zijn werk gedaan. Zoals je ziet geen jighaak, maar een grote loodhagel en een stinger. 

Vlak voordat het weer radicaal om zou slaan. Zo’n vis laat je toch niet liggen 😉