Vrienden uit de KROEG – HERMAN SCHUURMAN #5

03/08/2018
Vrienden uit de KROEG – HERMAN SCHUURMAN #5

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij.

Door Herman Schuurman

Deze dag is een cadeau van Jaap voor de zestigste verjaardag van Willem. Jaap is ondernemer en kwam vroeger in de kroeg bij Willem. Nu zijn ze nog steeds dikke vrienden ondanks het leeftijdsverschil.

Gisteren verspeelden we veel vis (zie blog gisteren), soms heb je van die dagen. Vandaag kan het weer heel anders zijn, daar hoop ik dan op. De weersverwachting is niet positief: een zwak noorderwindje en temperaturen die boven de dertig graden zullen komen.

Ze kennen elkaar uit de kroeg, zijn vrienden gebleven en dan moet je ooit gewoon eens samen vissen. 

We starten op de kant waar de wind op staat, ik begin hier vaak. Meestal levert het wel een visje op, maar deze keer niet. Dan maar naar de luwe kant, daar vist het in ieder geval wel gemakkelijk. Er zijn weinig boten vandaag, het is door de hoge temperaturen best lastig een paar vissen te vangen. Het is met dit weer ook in de boot erg warm. Doordat ik zo veel op het water ben weet ik het nog aardig aan de praat te houden. Ik weet precies waar je zijn moet, soms is het echter vierkante meter werk.

Oei oei oei, lastig daggie, maar kijk dat gezicht van Schuurman eens. Die broedt op een plannetje. Dat kan niet anders. 

Ik weet niet wat het is, maar met gewoon dropshotten en verticaal vissen is het op dit moment moeilijk om een snoekbaarsje te verschalken, zo ook deze keer weer. Werpend vissen is steeds de truc en we schakelen over. Ik maak de hengels klaar om werpend te gaan vissen en vaar naar de volgende stek. Ik leg de mannen ongeveer uit hoe het werkt met werpend vissen.

Dan… de eerste vissen. In het begin nog niet helemaal wat we voor ogen hebben…

Maar dan komen ze hoor, die glasogen… Yeah!

Vrienden voor het leven, vol gas moppen tappen. 

Jaap vangt al snel de eerste vissen, hij heeft het goed door. Ik zelf pik ook nog een visje mee. Willem kan helaas maar geen beet krijgen. Eerst shadjes ruilen daarna de hengel gevolgd door de kant van de boot. Wel een doorzetter, de hele dag smijten en proberen.

Zelf mag ik ook een visje vangen. Dit wordt een topdag, kan niet anders. 

Ik vind het leuk om te zien hoe deze mannen bezig zijn en de grappen zijn niet van de lucht. Ik kijk hoe het beter kan, maar Willem doet niets verkeerd, het kan zo zijn dat het de volgende keer anders om is. Op de valreep wordt hij beloond met een snoekbaars. Ondertussen laten we ons de sûkerlatten goed smaken, ik neem vaak een Friese specialiteit mee voor mijn gasten.

Súkerlatten, dat zal gaan smaken. Altijd Friese lekkernijen aan boord. 

Al kauwende… BAM!

Vol in de ankers…

Bonusvis van de dag. 

Aan het eind van de dag was het een beetje oneerlijk verdeeld, maar we hebben heerlijk gevist en weer een mooi aantal zanders weten te vangen. Bijna allemaal mooie maatse vissen, we verspelen er niet één.

Oant Sjen

Herman Schuurman

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.