Bertus Rozemeijer: “Er is meer dan vissen alleen!”

19/11/2018
Bertus Rozemeijer: “Er is meer dan vissen alleen!”

Er zijn van die plekken waar je om verschillende redenen naar toe gaat. Veengebieden zijn voor mij een mooi voorbeeld. Natuurlijk om te vissen en in mijn geval, snoek te vangen. Maar er is meer, veel meer! Ik ga er ook naartoe voor de rust, het volstrekt unieke landschap en de natuurbeleving. Dat gaat bij mij ver, en soms kan de vis zelfs voor even gestolen worden…

Door Bertus Rozemeijer

De schoonheid van Nederland. 

Soms vergeet je te vissen…

Vissen doe ik hier het liefst met streamers op de vliegenhengel. Mooier is er eigenlijk niet en als er een locatie is waar vliegvissen 100% uit de verf kan komen is het hier wel.. Stekken zijn er genoeg. Denk maar aan de omgeving Hilversum, of het uitgebreide Weerribben, Wieden en de Rottige Meenthe (Friesland).

Alleen maar ondiep water, dus je hebt aan een drijvende lijn genoeg. En omdat je ook niet op giganten hoeft te rekenen is een # acht ook genoeg om de vis naar behoren te drillen. Lichter zou ik niet gaan, want er zijn obstakels genoeg waar de vis zich in vast kan zwemmen en dan wordt het baggeren.

Ik vis hier zelf het liefste met streamers, maar met ondiep lopend kunstaas kun je er natuurlijk ook prima de luxe terecht. 

Er leeft hier meer dan alleen vis. 

Ik vis en zoek snoek van plas naar plas. Vaak verbonden door smalle weteringen met een vaak rivierachtige structuur. Je weet nooit wat er om de hoek komt dus vaar langzaam. Eenmaal op een plasje vis je dat gedegen uit, wat je vaak in twee of meer driften kunt doen.

Hou steeds rekening met het simpele gegeven dat de oost en noordkanten duidelijk dieper zijn dan de zuid of westkant, waar je in de regel ook niet zoveel hebt te zoeken. Vaak staat er minder dan een halve meter water en vooral in de kou ziet snoek het aan die kant niet zo zitten.

En… je bent niet de enige visser 😉 Check deze roerdomp in actie. 

Als je er toch bent, kijk dan eens goed om je heen. Ik heb wel eens een sportvisser ontmoet die een radio aan had. What the f*ck! De mooiste muziek is wat de natuur je daar geeft! Heel het veen is er vol van dus geniet ervan. Luister ernaar en wordt een beter snoekvisser, want ook het ‘kabaal’ van een jagende snoek buiten je gezichtsveld ontgaat je dan niet.

No comment 🙂

Snoeken hebben hier een karakteristieke print. 

Vaak krijg je de gelegenheid om in je drift twee keer een worp op vrijwel dezelfde plek te maken. Vis de een eens normaal en de tweede eens lekker of zelfs zeer snel… Maakt vaak een mega verschil.  Kijk vooral wat er onder de struiken gebeurt en let op wat er boven komt.

Veengebieden zijn top, zeker voor diegenen die behalve vissen ook natuurbeleving een warm hart toedragen. Echt, dan kun je je in dit landschap never nooit niet vervelen. Oh ja, tuneem ook zeker een verrekijker mee en, als je die hebt, telelens!

Bertus Rozemeijer

Veel dieper zul je niet gaan op deze plekken.  

Heb je een telelens, neem m dan zeker weten mee!