Zo start een snoek expert zijn seizoen op snoek!

10/06/2024
Zo start een snoek expert zijn seizoen op snoek!

Na twee maanden rust in de gesloten tijd mogen we in juni weer op snoek vissen. Juni is een uitstekende maand voor de snoekvisser om de waterkant op te zoeken. Nu zijn de snoeken behoorlijk actief en na het herstellen van de paaiperiode eerder in het jaar weer op volle sterkte. In dit artikel deelt Mark Kuiper enkele tips en tactieken om in juni de meeste kans te hebben om goede resultaten te boeken!

In juni zijn de prooivissen vaak nog klein en heeft de snoek dus ook voorkeur voor kleiner kunstaas. Waar we in de winter vaak ons grootste aas uit de koffer eraan knoopten, mag het in juni wel wat kleiner allemaal. Vooral als je graag werpend vist, zoals ik, zijn nu juist de kleinere aasjes aan te bevelen. Aan mijn onderlijn zul je dus vaak een kleinere plug, jerkbait of swimbait vinden. Ik begin waarschijnlijk met de nieuwe Rapala Shadow Rap Glide van 11 cm! Kunstaas van 10 cm tot maximaal zo’n beetje 20 cm is prima.

Dit is het aas waarmee ik mijn seizoen ga beginnen!

Daarmee krijg ik niet alleen de meeste aanbeten, maar het stelt me ook in staat om zonder al te grote inspanning met licht materiaal langdurig te werpen zonder uitgeput te raken. Bijkomend voordeel is dat ook snoekbaarzen en baarzen dit kleinere kunstaas wel kunnen waarderen. ***TIP!*** Probeer eens oppervlakte kunstaas. De ondiepere delen van het water lenen zich in juni uitstekend voor topwater-aas. Poppers en oppervlakte pluggen kunnen nu geweldige aanbeten geven.

Topwaters als de Rapala Precision X-treme Pensil kunnen goed werken!

Het is nog niet zo lang geleden dat de jonge eendjes rondzwommen waardoor de snoeken nog heel goed weten dat er aan het oppervlak vaak wat lekkers te halen valt. Nu is dus de tijd om de meest spectaculaire aanbeten te krijgen op een topwater! 

 

Time is money!

Je zou denken dat de vroege ochtend- en late avonduren het meest productief zijn voor snoek vissen in juni. Dat kan soms wel het geval zijn. Maar, nu het water nog niet op zijn warmst is, kunnen de vangsten gewoon op de dag ook heel goed zijn. De snoeken zijn met de stijgende watertemperaturen actiever en hongeriger dan bij kouder water, waardoor ze actiever zijn over heel de dag.

In juni kun je ze best over de hele dag vangen.

Zijn er momenten op de dag waar je grotere activiteit merkt? Onthoud die tijden goed, want je volgende visdag zijn die tijden vaak hetzelfde. Zodoende kun je je dagen zo indelen dat je tijdens de actieve uurtjes op je favoriete plek vist. 

 

Diep of ondiep? 

De hamvraag in juni is of ze ondiep of diep zitten. Ik kan je gerust stellen, ze zitten overal! Ik weet zeker dat je zowel boven het diepe water als in de ondiepe kantjes snoeken tegen zult komen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar niet al te diepe stukken waar de eerste planten ontwikkelen en waar prooivis en snoek mooi kunnen schuilen en stekken waar ik prooivissen op de fishfinder zie. Omdat ik graag werpend vis, zoek ik het dus niet te diep.

In juni zitten ze overal.

Op grotere diepte gaat mijn kleinere kunstaas een beetje verloren in het grote geheel. Op ondieper water zal het beter opvallen en eerder dicht bij een snoek langskomen. Vis je toch graag op dieper water blijf dan met je kunstaas in de bovenste waterlagen en kies je aas wat groter van formaat. Dieper is het water namelijk vaak nog erg koud. De prooivis zwemt nu graag in het warmere water bovenin en de snoeken weten dat uiteraard. Houd je kunstaas dus hoog.  

 

De ideale setups

Zoals gezegd vis ik in juni met wat kleiner aas dan de rest van het jaar. De ideale setup die ik gebruik voor lichter vissen is de St. Croix Legend Tournament Pike Slop-N-Tail. Hierop zit een 13 Fishing Concept A2 reeltje met een Sufix 131 40 lbs lijntje. Ga ik iets zwaarder vissen, dan kies ik de St. Croix Legend Tournament Pike Swimbait Special met een 13 Fishing Concept A3. Hierop zit een Sufix 131 60 lbs lijn.  

Deze setups moeten het gaan doen.

 

En als de watertemperatuur boven de 20 graden komt? 

Als de watertemperatuur de 20 graden passeert, is het echt oppassen geblazen. Het zuurstofgehalte in het water wordt lager naarmate de temperatuur stijgt terwijl de snoeken juist sterker worden met dat warmere water. De kans op uitgeputte snoeken met ernstig zuurstoftekort wordt groter. Ik zou dan eerder een andere vissoort zoeken om te bevissen en de snoeken maar even laten.

Die snoekbaarzen zijn ook hartstikke leuk.

Snoekbaarzen en baarzen zijn ook perfect te bevissen en lijden veel minder onder de warmte. Een heel mooi alternatief in de zomer. Mocht je wel persé op snoek willen vissen, kies dan een slag zwaarder materiaal zodat de strijd kort is en de snoek niet compleet uitgeput raakt door langdurig drillen. Hoe sneller de snoek weer zwemt hoe beter. Dus alsjeblieft geen uitgebreide fotosessies en getreuzel. Langer dan een halve minuut hoeft het niet te duren voordat de snoek weer zwemt. Je redt er levens mee. Door deze tips toe te passen en je aan te passen aan de specifieke omstandigheden van juni, vergroot je je kansen op een geslaagde snoekvissessie. Geniet van het prachtige weer, de natuur en de opwinding van het vissen op deze iconische roofvis. Succes en strakke lijnen! 

 

De snoeken zijn overal te vinden en azen vooral op kleiner aas. Pas je hierop dus aan! Check HIER de Instagram van Mark voor toffe foto’s!