Kantvissen op baars en snoekbaars – Hoe doe je dat?

26/10/2022
Kantvissen op baars en snoekbaars – Hoe doe je dat?

Je kunt op talloze manieren op snoekbaars vissen. Niet alles is altijd even effectief en vaak is het zoeken naar de jackpot in het hele scala aan technieken. Voor Jens de Goffau van Okuma is dat juist hetgeen wat deze visserij zo mooi maakt. 

Door Jens de Goffau

Het vissen op de juiste stek is natuurlijk het allerbelangrijkste punt bij elke visserij. Waar let je nou op bij het zoeken naar een potentiële topstek? Mijn drie belangrijkste punten voor een goede stek zijn diepteverschillen, wat ligt er op de bodem en wat zie je boven water.

Het vissen op de juiste stek is het belangrijkst, logisch ook. Maar hoe vind je die?

Allereerst de diepteverschillen. De beste stekken zijn voor mij vaak de plekken waar het bodemverloop verschillend is. Denk hierbij aan ondiepe platen, steile taluds of kuilen in de bodem. Met name in het voorjaar zijn de ondiepe platen voor snoekbaars en baars echte hotspots. Het water is er vaak net wat warmer, er is veel voedsel en de vissen trekken het ondiepe op voor de paai. Een talud of een kuiltje in de bodem zijn jaarrond goeie plekken om roofvis te vinden. De rovers liggen graag op de loer tegen het talud aan om ongezien toe te kunnen slaan. Daarnaast probeert de aasvis zich ook te verschuilen achter bultjes en gaten op en in de bodem. Om deze diepteverschillen te vinden, kun je gebruik maken van de Navionics app. Hier kun je heel gedetailleerd het bodemverloop bekijken en een spot uitkiezen.

Een plek met lekker wat diepteverschillen, dit kun je vinden in de Navionics app.

Vervolgens vind ik het ook belangrijk wat er op de bodem ligt. De beste stekken voor mij hebben gedeelten met harde bodem in de vorm van mosselen en/of stenen. Met name mosselen zijn erg belangrijk. Baars en snoekbaars ligt er graag bovenop of in de buurt omdat het aasvis aantrekt. Zo’n voedselrijke bodem ontdek je snel genoeg wanneer je met je aas over de bodem gaat (met name dropshot en C rig) en die mosselen blijven nogal eens haken aan je kunstaas.

Kassa!

Als laatste kunnen structuren die je boven water ziet ook naar een goeie stek wijzen. Bijvoorbeeld de pijlers van een brug, een rij met palen of een damwand. De roofvissen liggen graag in de schaduw van deze structuren en ze kunnen zich er goed schuilhouden om de aasvissen, of je kunstaas aan te vallen.

 

Materiaal

Wanneer ik ga vissen, heb ik eigenlijk altijd twee hengels mee. Een softbait hengel en een hengel waar ik hardbaits mee vis. Voor het vissen met bijvoorbeeld de C-rig, Ned rig, jighead of dropshot gebruik ik de Okuma Helios Air 210 cm 7-25 gram. Deze hengel is zeer gevoelig en strak met een fijne topactie. Dit is erg belangrijk om goed contact te houden met het kunstaas en om elke aanbeet te voelen. Voor de visserij vanaf de kant is 210 cm vrij kort, maar ik vind het persoonlijk fijner vissen dan met een langere hengel en eigenlijk kan ik er overal mee uit de voeten. Onder de hengel hangt een Okuma ITX molen in het formaat 2500H. Dit is een wat snellere molen omdat het wat prettiger vist met name bij het jiggen. Op de molen zit een ronde en gladde 10/00 gevlochten lijn.

De Okuma Helios Air 210 cm 7-25 gram in combinatie met een Okuma ITX molen in het formaat 2500H.

De tweede hengel die ik gebruik voor het vissen met crankbaits, twitchbaits en allerlei andere hardbaits, is de Okuma Helios SX Spin 210 cm 10-30 gram. Deze hengel is een stuk zachter dan de Helios Air wat ik erg fijn vind voor het vissen met hardbaits.

Voor hardbaits heb ik de Okuma Helios SX Spin 210cm 10-30 gram in combinatie met een Okuma Helios 2500.

De actie van de hengel zorgt er namelijk voor dat de klappen tijdens de dril goed worden opgevangen. Hierdoor scheuren de dreggen, met name bij baars, een stuk minder snel uit dan bij een harde hengel. Daarnaast vist het ook fijner met een zachte hengel bij het twitchen. De molen die ik bij deze hengel gebruik is de Okuma Helios ook in formaat 2500. En ook hier is een 10/10 gevlochten lijn op gespoeld.

Aaskeuze

Deze baars kon de twitch niet weerstaan!

Wanneer ik met softbaits vis, kies ik meestal toch voor de oude vertrouwde jighead. Het vist gewoon fijn en het vangt ook nog eens goed. Een alternatief daarop waar ik dit seizoen ook wat vaker mee heb gevist, is de Cheburashka in combinatie met de Cheboo Lok van VMC. Dit is een jighaak met een extra groot oog in combinatie met een cheburashka gewichtje wat meer vrijheid geeft aan je softbait. Nu de winter in aantocht is, ga ik wat meer gebruik maken van de dropshot en de C rig omdat je met deze technieken de passievere vissen in koud water beter over de streep kunt trekken.

Een softbait is nooit verkeerd. 

Ook het vissen met hardbaits kan erg goed zijn. In de zomermaanden lekker actief met crankbaits vissen, levert altijd wel vis op. Daarnaast is het vissen met lipless crankbaits ook zeer effectief gebleken. Het voordeel van deze aasjes is dat je ze op elke diepte kunt aanbieden. Daarnaast maken ze veel kabaal onder water. Mijn favoriet van dit seizoen is de Rapala Rap-V Blade. Dit aasje is op twee manieren te bevestigen voor een wat meer zwemmende of verticale actie en heeft een metalen frame en een plastic lichaam wat hem extra sterk maakt.

De Rapala Rap-V Blade vangt alles!

Ook de visserij met twitchbaits is op het moment erg effectief. Al heel wat baarzen, maar ook snoekbaarzen konden deze pluggen niet weerstaan. Ook hier mijn favoriet op dit moment, de Shadow Rap Jack Deep van Rapala. Dit plugje suspendeert perfect tijdens de pauze en daarnaast duikt hij behoorlijk diep wat perfect is wanneer je op een wat hogere kant aan het vissen bent. Hierdoor krijg je je aasje toch in de buurt van de bodem.

Met deze technieken en het juiste materiaal op een mooie stek moet het vast goedkomen om prachtige baars en snoekbaars te vangen. Check ook zeker de Instagram van Jens voor gave visplaten.